Aquarius

71%

Zajímavosti 11

  • Bárbara Colenová debutuje.
  • Režisér Kleber Mendonça Filho již podruhé použil nemovitosti jako metaforu složitých sociálních a politických problémů. Ve svém prvním celovečerním filmu Sousedské zvuky (O Som ao Redor) se zaměřil na měnící se městskou geografii svého rodného města Recife na severovýchodním pobřeží Brazílie jako na prostředek k řešení sociálního napětí ve městě.
  • Sonia Braga označila svou roli za nejlepší ve své kariéře.
  • Postava Kláry je založena na vlastní matce režiséra Klebera Mendonça Filha.
  • Jedním z mnoha vinylů z Clařiny sbírky je soundtrack k filmu Dona Flor a její dva manželé (1976), kde hlavní roli ztvárnila Sonia Braga.
  • Po celé kontroverzi, která se rozpoutala kolem výběru filmu jako možného kandidáta na Oscara 2017 v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, se severoamerický distributor Vitagraph Films rozhodl vydat nezávislou kampaň, aby se film kvalifikoval do hlavních kategorií, se zaměřením na nominaci hlavní herečky Sonii Braga. Ačkoli mnoho zpravodajských serverů hodnotilo její výkon velmi příznivě a Bragu dokonce označilo za možnou nominovanou, film nebyl nominován v žádné kategorii kvůli tomu, že Vitagraph Films nepodal patřičné dokumenty, aby film mohl být nominován na Oscara.
  • Sonia Braga byla první a jedinou volbou pro roli Clary a režisér a scénárista Kleber Mendonça Filho v několika rozhovorech uvedl, že by film nevznikl, kdyby se ho Braga neúčastnila. Braga řekla, že se jí scénář naprosto líbil a že to bylo poprvé, kdy ji scénář ohromil natolik, že téměř pochybovala, že takový projekt vznikne.
  • Během premiéry filmu na festivalu v Cannes herci a štáb uspořádali protest proti údajně nelegitimnímu odvolání tehdejší brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové. V rukou drželi nápisy "Brazílie zažívá státní převrat" a "54 501 118 hlasů zapáleno!" Tento krok vyvolal jak chválu, tak výzvy k bojkotu, což bylo měřítkem politického rozdělení, které Brazílie zažívala.
  • Film vyvolal kontroverzi poté, co mu brazilské ministerstvo spravedlnosti udělilo rating 18+ za "explicitní sex" a "drogy", což omezuje přístupnost filmu pouze na osoby starší 18 let. Někteří se domnívali, že rating nebyl založen pouze na obsahu filmu, a považovali ho za sabotáž a nečistou hru vlády proti filmu ve snaze poškodit jeho komerční vyhlídky jako odvetu za protest proti filmu v Cannes. Po odvolání byl film přehodnocen na 16+.
  • Film Aquarius se opět dostal do kontroverze poté, co se kritik Marcos Petrucelli, který byl členem zvláštní výběrové komise pověřené výběrem brazilského snímku do boje o cizojazyčného Oscara 2017, na sociálních sítích neobjektivně vyjádřil o politice režiséra Klebera Mendonça Filha, což bylo považováno za pokus zabránit filmu v potenciální reprezentaci země na slavnostním ceremoniálu. To vyústilo v pobouření, kdy někteří z nich odstoupili z výběrové komise a režiséři stáhli své filmy z procesu přihlašování na protest proti tomu, že místní politika zasahuje do možnosti spravedlivě vybrat svého kandidáta, jako například Gabriel Mascaro (Neonový býk (2015)), Anna Muylaert (Neříkej mi synu (2016)) a Aly Muritiba (Mým milovaným (2015)). Brazilské ministerstvo kultury se k této záležitosti nevyjádřilo a krátce poté byl dosud neviděný snímek Malé tajemství (2016) oficiálně oznámen jako kandidát země na Oscara 2017, vybraný mezi 16 dalšími kandidáty.
  • Když se Clara, kterou obtěžuje hluk z večírku v bytě nad ní, rozhodne poslechnout si vinylovou desku, vezme si album "Jazz" skupiny Queen z roku 1978 a pustí si druhou skladbu "Fat Bottomed Girls". Přehrává se však kratší verze písně (vydaná pouze jako singl v roce 1978 a na kompilaci "Greatest Hits" z roku 1981) namísto delší verze z alba, která je jasně vidět, jak se točí na gramofonu.