The Exorcism of Anna Ecklund

29%

Zajímavosti 8

  • Pierre Teilhard de Chardin, zmíněný v tomto filmu jako jezuitský kněz a filozof, který věřil, že lidstvo směřuje k vyššímu vědomí známému jako bod Omega, měl některé své myšlenky zmíněné ve filmu Vymítač ďábla II: Kacíř (1977). V tomto filmu však byly jeho teorie připsány postavě otce Merrina, kterého hrál Max Von Sydow, a Chardin nebyl nikdy zmíněn jménem. Ve filmu "The Exorcism of Anna Ecklund" jeho dílo studuje postava otce Lamonta a poté se na něj přímo odkazuje v dialogu mezi Lamontem a postavou otce Reisingera.
  • Scénář se původně jmenoval "Flight 666" a vystupovala v něm postava otce Lamonta, který provádí exorcismus na letadle ve vzduchu. Mezi prvky přenesené do scénáře k filmu "The Exorcism of Anna Ecklund" patří Lamontova nespokojenost s jeho povoláním vatikánského vyšetřovatele, jeho přátelství s otcem Theo Reisingerem a démoni vstupující do nových hostitelů po vymítání z hlavní dívky.
  • Postava otce Lamonta je pojmenována jako pocta postavě, kterou hrál Richard Burton ve filmu Vymítač ďábla 2: Kacíř (1977). Stejně jako Burton, i herec Lee Bane, který v tomto filmu hraje Lamonta, pochází z jižního Walesu.
  • Ve Velké Británii se DVD v prvním týdnu po vydání dostalo na druhé místo v žebříčku HMV New Releases Chart.
  • Film se natáčel v Llanelly House v Llanelli, v norském kostele v Cardiff Bay a v různých interiérech v okolí Mumbles ve Swansea v jižním Walesu.
  • Skutečná Anna Ecklundová je v některých dokumentech o případu známá také jako Emma Schmidtová.
  • Skutečný exorcismus Anny Ecklundové, ke kterému došlo v roce 1928 v Iowě, byl nejen prvním slavným americkým exorcismem, ale také jedním z posledních v Americe, který byl oficiálně schválen katolickou církví. Mnoho dalších nechvalně známých akcí ve Spojených státech (včetně proslulého případu "Robbie Mannheim" ze 40. let 20. století, který se stal katalyzátorem románu Williama Petera Blattyho Exorcista) nemělo za sebou plnou autoritu katolické církve.
  • Na základě skutečného příběhu, který se odehrál na počátku 20. století v Earlingu ve státě Iowa. Existují různá svědectví mnoha lidí, nicméně existuje kniha s názvem "Begone Satan!", kterou přibližně před 80 lety napsal otec Carl Vogl. Do češtiny ji přeložil páter Celestine Kapsner a vyšla v roce 1973. Kniha byla původně velmi tlustou brožurou, která byla distribuována do seminářů ve Spojených státech, aby seznámila kněze s ničivou mocí ďábla prostřednictvím procesu posedlosti.