El guardián invisible

64%

Zajímavosti 4

  • Benn Northover, který hraje Amaiina amerického přítele Jamese, ve skutečnosti pochází z anglického Suffolku. To vysvětluje, proč americkým divákům připadá jeho projev poněkud nepříjemný, jeho volba slov poněkud zvláštní a jeho kadence zvláštní.
  • Navarra je region v severní až severovýchodní části Španělska s klimatem, které je protikladné tomu, co si většina lidí představí při pomyšlení na slunné Španělsko na pobřeží Costa del Sol. Například ve městě Elizondo spadne v nejdeštivějším měsíci, listopadu, v průměru 11 dní srážek. To vysvětluje neustálý, neúnavný, chladný liják během každé venkovní scény.
  • Koláč chanchigorri je španělské pečivo, které je v navarrské kuchyni velmi rozšířené. Tyto dezerty kulatého tvaru se tradičně připravují v době porážky prasat. Jejich hlavními ingrediencemi jsou smažené vepřové maso, sádlo, chlebové těsto a cukr. Torta de chanchigorri [ španělsky: torta de chanchigorri. Baskicky: txantxigorri opila. Píše se také txantxigorri nebo chalchigorri. ]
  • V baskické mytologii je Basajaun (Pán lesa) obrovský chlupatý hominid, který žije v lese. Předpokládalo se, že staví megality, chrání stáda dobytka a učí lidi dovednostem, jako je zemědělství a zpracování železa.