Doctor Who: Shada

73%

Zajímavosti 13

  • Když Chris Parsons a Romana diskutují o tom, že profesor není člověk, je v horní části záběru nad Chrisem vidět mikrofon.
  • Poté, co se TARDIS zhmotní na poli, kde se nachází obří neviditelná vesmírná loď, prohmatá okolí a určí tvar a polohu lodi, pak zvolá: "Co tam dělá ten červený koberec?" a projde jím.
  • (Kolem 35. minuty) Profesor má na sobě brýle, když koule vyleze ze Skagrovy tašky, ale když se mu přiloží na čelo, brýle zmizí.
  • Lalla Ward vzpomíná, že v den, kdy začala stávka, která měla zastavit natáčení, už byli herci v kostýmech a připraveni na natáčení. Neznepokojeni tím, že se domnívali, že jde o krátké zdržení, šli do zkušebny, protože očekávali, že brzy budou pokračovat v práci. Teprve později si uvědomili, že to byl jejich poslední natáčecí den.
  • Profesorovo jméno je Chronotis, což je velmi příhodné, protože Chronos má starověký význam "čas".
  • Jedná se o první a jedinou "kompletní" verzi Shady, která kdy byla komerčně vydána BBC nebo vysílána. BBC Video však v roce 1993 vydalo dřívější kompilační video s kompletním materiálem z této inscenace. Na této VHS verzi (později znovu vydané na DVD) Tom Baker přednesl řadu odkazů do kamery, které se týkaly částí příběhu, které ještě nebyly natočeny. V roce 2003 vznikl kvazi remake/následná produkce založená na scénářích Douglase Adamse k Shadě, kterou pro webové stránky BBCi připravily společnosti Big Finish Productions. Tato produkce (odehrávající se nějakou dobu po událostech původního dílu a také ve stejném časovém rámci) nahradila původního čtvrtého Doktora Toma Bakera osmým Doktorem Paula McGanna. Inscenace byla vydána jednak jako CD pouze se zvukem (později vysílané v rádiu BBC) a také jako speciální ilustrovaný webcast s použitím kreseb od komiksového kreslíře Lee Sullivana a minimální animace. Nebyly v něm použity žádné záběry natočené v roce 1979 pro původní produkci. V roce 2017, kdy byla původní produkce konečně dokončena, všichni přeživší herci z natáčení v roce 1979 souhlasili s tím, že se vrátí a namluví své role pro animované části produkce pomocí dobově odpovídajícího zvukového vybavení. Kromě výše uvedeného je k dispozici také novelizace "Shada", kterou napsal Gareth Roberts z původních scénářů Douglase Adamse. Tato novela (později nahraná jako mluvící kniha Lalla Ward), přidala k příběhu další materiál opravující některé dějové mezery v originále.
  • Další záběry byly natočeny autentickou kamerou, která se používala v klasické éře seriálu Doctor Who.
  • V první animované scéně jede Chris Parsons na kole kolem světle modrého auta s poznávací značkou J WHIT 13, což odkazuje na obsazení Jodie Whittaker do role 13. Doktorky v letošním vánočním speciálu.
  • Psí obojek K-9 (viditelný v detailním záběru, když se poprvé objeví) má podobný vzor jako Doktorova šála.
  • Další knihou v Chrisově pokoji je "Zákony plánování hyperprostorového obchvatu". Jedná se o další odkaz na Stopařova průvodce po Galaxii.
  • Po většinu příběhu Doktor (nebo spíše Tom Baker) označuje postavu Chrise Parsonse jako "Bristol". Daniel Hill, který Parsonse hrál, se v Bristolu narodil.
  • (Přibližně 19 minut) Jedna z knih v Chrisově pokoji se jmenuje "Zaphod: Moje příběhy. Je to narážka na postavu Zaphoda Beeblebroxe z knih Stopařův průvodce po Galaxii, jejichž autorem je Douglas Adams, který napsal i Shadu.
  • V létě 2017 zahájila BBC snahu o oficiální dokončení seriálu, přičemž k doplnění chybějících segmentů použila nově nahrané dialogy původního obsazení, nově natočený hraný materiál, nově nahranou doprovodnou hudbu a zvukové efekty a nové animované záběry. Nový materiál vytvořil stejný tým, který se v roce 2016 ujal animovaného vydání seriálu Síla Daleků z roku 1966.