Gojira: Hoshi wo Kū Mono

55%

Zajímavosti 7

  • Po filmech Godzilla: Planeta monster (2017) a Godzilla: Město na pokraji bitvy (2018) je tento film třetím a posledním dílem trilogie animovaných filmů o Godzille.
  • Po sérii japonských rozhovorů z konce roku 2018, v nichž spolurežisér Kôbun Shizuno přiznal, že není fanouškem série Godzilla, se mezi západními fanoušky Godzilly rozšířila řada různých anglických překladů a interpretací. To vedlo k mylné představě, že režisér aktivně útočil na fanoušky a chtěl se vyhnout tomu, aby se ve filmech objevily bojové scény s monstry. Všechny tyto představy jsou mylné. Shizuno si uvědomoval, že tato nová interpretace Godzilly a příběhu anime filmů může být mezi některými "tradicionalističtějšími" fanoušky kontroverzní, ale nikdy nešel proti fanouškovské základně a rozhodnutí zmírnit přehnané souboje monster vzešlo od nejvyšších představitelů studia Toho. Je pravda, že chtěl některé aspekty série pojmout nově (například způsob, jakým Godzilla vystřeluje svůj charakteristický "atomový dech", nebo ztvárnění MechaGodzilly), nicméně tyto změny nebyly provedeny proto, že by sérii nenáviděl, ale proto, že studio Toho chtělo s filmy více experimentovat, aby oslovilo nové diváky. Jedním z důvodů, proč se tyto mylné představy rozšířily, je, že japonské rozhovory měly žertovný, jazykolamný tón a většina anglických překladů tuto skutečnost nezachytila.
  • "Dostatečně vyspělá technologie je k nerozeznání od magie" je uvedeno jako citát "jednoho z pozemských vědců". Ve skutečnosti je to citát Arthura C. Clarka.
  • Metphies nesoucí tělo Harua, který je vidět i na plakátu k filmu, byl inspirován slavnou Michelangelovou sochou Pieta, zobrazující biblickou Marii nesoucí mrtvé tělo Ježíše Krista.
  • Pro dvojčata Hotua byly navrženy a zveřejněny modely zcela nahých postav pro intimní scény, které jedno z nich sdílí s hlavním hrdinou Haruo. Jedná se také o jeden z velmi vzácných případů ve všech filmech o Godzille, kdy je naznačen sexuální vztah mezi postavami.
  • Během Harutovy "snové" sekvence je letadlo z druhé světové války, které bylo zničeno Mothrou, Enola Gey. Bombardér B29, který v srpnu 1945 shodil atomovou bombu na Hirošimu.
  • Tento film představuje radikálně novou podobu Kinga Ghidoraha, tříhlavého zlatého draka, který je obecně považován za Godzillova úhlavního nepřítele a jednoho z jeho nejoblíbenějších monster. King Ghidorah debutoval ve filmu Ghidorah, tříhlavé monstrum (1964) a naposledy se objevil (paradoxně v hrdinské roli) ve filmu Godzilla, Mothra a King Ghidorah: (2001). Je také potvrzeno, že se postava objeví v připravovaném hollywoodském filmu Godzilla: King of the Monsters (2019), pokračování filmu Godzilla (2014).