De veroordeling

73%

Zajímavosti 5

  • V roce 2021 nizozemská filmová akademie oznámila, že všechny herecké ceny Zlatý tele budou genderově neutrální. V reakci na to Yorick van Wageningen odstoupil z Akademie s odkazem na své rozčarování z toho, že Akademie přijala toto důležité rozhodnutí bez konzultace se svými členy, a protože měl pocit, že toto nové pravidlo nespravedlivě trestá herce, kteří právě přežili krizi Corona. V témže roce získal za roli v tomto filmu Zlaté tele za nejlepší vedlejší roli. Přestože byl v zahraničí a na slavnostním ceremoniálu chyběl, později označil získání ceny za "neuvěřitelně skvělé".
  • Fedja van Huêt a Yorick van Wageningen získali za svou roli v tomto filmu první Zlaté tele (nizozemskou národní filmovou cenu) za nejlepší hlavní roli a nejlepší vedlejší roli. Před rokem 2021 se tato cena ještě dělila mezi herce a herečky.
  • Režisér Sander Burger ve filmu Op1 (2020) vysvětlil, že práva na knihu měli již v roce 2010, ale sedm let se žádná nizozemská televizní společnost nechtěla k tomuto filmu zavázat kvůli jeho kritickému charakteru.
  • Tvůrci se rozhodli, že do role Maurice de Honda neobsadí žádného herce a použijí pouze archivní záběry. Podle nizozemských novin Het Parool tak učinili proto, aby de Hond nemohl zpětně tvrdit, že žádný z těchto výroků nikdy nepronesl.
  • Během slavnostního předávání Zlatého telete převzal cenu za Yoricka van Wageningena skutečný Michael de Jong. Ve svém projevu poděkoval hercům a štábu za to, že mu "vrátili život".