Mechanizmus

77%

Zajímavosti 6

  • Na videu zobrazeném na tabletu Ruffovy dcery je známý fraktál zvaný "Mandelbrotova množina". Nádherné obrazce jsou generovány komplexními čísly a je možné si je donekonečna přibližovat.
  • V červnu 2019 začal zpravodajský server The Intercept informovat o sérii odhalení neetického a korupčního chování tehdejšího soudce Sergia Mora, kterého brazilský prezident Jair Bolsonaro jmenoval ministrem spravedlnosti. Titulek červencového článku v New York Times zní: "Úniky odhalují nemorálního soudce, který se spojil s volebně motivovanými státními zástupci, aby zatýkal a odsuzoval osoby, které již považovali za vinné. Jejich jedinou otázkou bylo, jak to nejlépe udělat". Tvůrce seriálu Josй Padilha prohlásil, že jeho vize celé operace se změnila, a kdyby to věděl, postavu Paula Riga (Otto Jr.) by ztvárnil zcela jinak.
  • Když diváci poprvé spatří postavu Janete Ruskovové, obdoby bývalé prezidentky Dilmy Rousseffové, nacvičuje si projev o nové technologii, která umožní "skladovat vítr". Jedná se o narážku na blábolivý projev, který paní Rousseffová pronesla v roce 2015 v OSN o obtížích při zavádění větrné energie kvůli nemožnosti skladování větru.
  • Seriál se přesně drží skutečných událostí, zejména pokud jde o slavné osobnosti (které vystupují pod alternativními jmény, ale jejich skutečné protějšky jsou v Brazílii snadno identifikovatelné). Jedna umělecká licence byla v Brazílii obzvláště kontroverzní: Jose Higino (alternativní jméno bývalého prezidenta Luly da Silvy) mluví v soukromém rozhovoru o potřebě "zastavit krvácení" (estancar a sangria) v narážce na velký počet vysoce postavených osob, které byly vyšetřovány, zatčeny nebo obviněny v rámci operace Lava Jato. Ve skutečnosti byla tato věta zachycena v odposlouchávaném telefonickém rozhovoru, který říkal senátor Romero JucГЎ. Tento senátor byl v jednu chvíli vedoucím vládní frakce v Senátu v době prezidentství Dilmy Rousefové, ale nakonec změnil postoj a podpořil její impeachment.
  • Selton Mello si 20 dní před začátkem natáčení zlomil palec při zavírání dveří taxíku.
  • Selton Mello a Carol Abras dabovali své vlastní hlasy pro anglickou distribuci seriálu.