Cesta válečníka

57%

Zajímavosti 8

  • Ve filmu se zdálo, že Dorestad leží v dnešním Frísku, což je stejně chybné jako umístění Paříže do Normandie. Scéna, ve které postavili Redbada na "vatu", aby ho mohl odnést příliv, by znamenala, že lidé museli cestovat asi týden přes nehostinné bažiny. To vůbec nedává smysl.
  • Dorestad leží ve středu Nizozemska, ale ve filmu to vypadá, že je blízko moře. Bitva o Dorestad je vyhrána odkloněním franské jízdy k moři a jejím utopením v nadcházejícím přílivu. To by byla dvoudenní cesta. Jeden z historiků však kontroverzně umístil Dorestad do dnešní lokality Audruicq poblíž francouzského pobřeží.
  • V čase 1:11:46 je během scény boje při svatebním obřadu vedle lučištníka vidět moderní zábradlí.
  • Kostýmy franských vojáků jsou stejné jako kostýmy franských vojáků v seriálu Vikingové (2013). Kostým Redbada byl v seriálu použit také pro postavu jarla Borga.
  • Sedm týdnů po vydání byl již přesunut na video na poptávkové platformě Pathй Thuis. To bylo v té době nejkratší období mezi uvedením v kinech a domácím vydáním u velké nizozemské produkce, které obvykle trvá tři měsíce.
  • Pravděpodobně největší kasovní bomba v historii nizozemského filmu, která při rozpočtu 8 milionů eur vydělala pouhých 300 000 eur. Tvůrci zpětně uvedli, že letní premiéra byla špatným rozhodnutím, protože film musel soupeřit s netypicky dobrým počasím a také s vysokoprofilovými filmy, jako jsou Úžasňákovi 2 (2018) a Jurský svět: (2018). Podcenili také popularitu souběžně probíhajícího mistrovství světa ve fotbale, když se mylně domnívali, že sledovanost bude nízká, protože nizozemský fotbalový tým se nekvalifikoval k účasti. Na vině je také nedostatečná propagace a špatné plánování kin.
  • Fríského krále Redbada/Radbouda zobrazeného v tomto filmu si nelze plést s katolickým svatým Radbodem/Radboudem, utrechtským biskupem a jmenovcem mnoha katolických institucí (např. nemocnice a univerzity v nizozemském městě Nijmegen). Svatý Radbod byl pravděpodobně pojmenován podle svého předka, krále Redbada, ale narodil se o více než sto let později.
  • Prostřednictvím novin a sociálních médií byla rozeslána výzva k účasti na castingu, v níž bylo požadováno pět tisíc mužů s dlouhými vlasy a plnovousem, kteří by sloužili jako komparsisté v bitevních scénách. Zvláštní požadavek byl vznesen na 200 mužů, kteří by si mohli přivést vlastního koně a kteří by prošli speciálním kaskadérským výcvikem. Údajně se přihlásilo přes deset tisíc komparzistů.