Dva papežové

78%

Zajímavosti 37

  • Papež Benedikt i papež František hovoří zcela plynně italsky. Takže jejich krátký dialog, že "mluvit anglicky je vyčerpávající - tolik výjimek z každého pravidla", by se ve skutečnosti rozhodně neuskutečnil.
  • Film na začátku uvádí, že je inspirován skutečnými událostmi, ale ve skutečnosti tomu tak není. Nikdy nedošlo k setkání Jorgeho Bergoglia a papeže Benedikta XVI. v roce 2012. Jejich rozhovor se nikdy neuskutečnil. Bergoglio nechtěl odejít do důchodu, ale v roce 2012 mu bylo již 76 let a v případě diecézních biskupů, kteří dosáhli věku 75 let, je v katolické církvi standardním postupem, že biskup podá rezignaci. Obvyklým rozhodnutím papeže je rezignaci přijmout. Benedikt také Bergoglia o svých plánech odejít do důchodu neinformoval a nejmenoval ho svým nástupcem, což by především nebylo možné, protože Benedikt se konkláve v roce 2013 nezúčastnil.
  • Když papež František říká Benediktovi, že Argentina se příští rok může utkat s Německem ve finále mistrovství světa ve fotbale, je to vlastně špatně. Tento dialog se měl uskutečnit v roce 2012 a mistrovství světa bylo až v roce 2014 v Brazílii.
  • Když kardinál Bergoglio cituje papeži Benediktovi Bibli, říká, že je to z Izajáše 41, 10. kapitola. Správně má být 41. kapitola, 10. verš.
  • Film zachycuje Jorgeho Bergoglia, který má snoubenku a málem se ožení se ženou jménem Amalia. Tyto události jsou smyšlené. Její postava je založena na Amalii Damonte, která vyrůstala v Bergogliově sousedství a často s ním chodila do školy. V knize "Papež František: Damont vysvětluje, že jejich "románek" je založen na milostném dopise, který jí Bergoglio napsal, když mu bylo 12 let, a v němž stálo: "Když si tě nemohu vzít, stanu se knězem." V knize se píše: "Když si tě nemohu vzít, stanu se knězem." Damonte v knize říká: "Vím, že je to tak: "Média ze mě udělala papežovu snoubenku, což není pravda. V té době nám bylo dvanáct let a byli jsme dobří přátelé, to je vše."
  • Film naznačuje, že Bergoglio spolupracoval s argentinskou juntou a zradil své spolubratry jezuity a Argentince. Opak je pravdou. Dva zobrazovaní jezuitští kněží Jálics a Yorio jsou skuteční lidé. Přežili juntu díky Bergogliovi, který neúnavně prosil úřady o jejich propuštění z vězení. Existuje také nespočet dalších svědků, kteří díky Bergogliovi přežili juntu v Argentině. Mnozí z nich děkují Bergogliovi v knize "František. Skutečný příběh jeho života", kterou napsali Agnieszka Gracz a Adam Sosnowski.
  • Ve scéně zpovědi Benedikt XVI. začíná mluvit o otci Marcialu Macielovi a naznačuje, že kryl jeho zločiny. Opak je pravdou. Než se stal papežem, zahájil kardinál Jospeh Ratzinger proti Macielovi dvě vyšetřování (v letech 1999 a 2005) a poté, co se stal papežem, Benedikt XVI. v roce 2006 Maciela z úřadu odvolal. Krátce poté Maciel zemřel.
  • Film naznačuje, že Jorge Bergoglio spolupracoval s argentinskou juntou, a proto byl po skončení vlády armády vyhoštěn. To není pravda. Bergoglio přestal být provinčním představeným Tovaryšstva Ježíšova v Argentině v roce 1979 (nikoliv 1983, jak je uvedeno ve filmu), protože v té době skončilo jeho funkční období. Poté nebyl vyhnán, ale až do roku 1986 působil jako rektor Filozofické a teologické fakulty v San Miguel. Není také pravda, že si Bergoglio v této době oblíbil teologii osvobození. Opak je pravdou - Bergoglio odmítl učit své žáky teologii osvobození a místo toho zvolil přímý pastorační přístup. To byl důvod jeho odvolání v roce 1986.
  • Anthony Hopkins ve filmu hraje papeže Benedikta XVI. Papež po letech zemřel 31. prosince, kdy Hopkins oslavil 85. narozeniny.
  • Tento film vyšel na Netflixu necelý měsíc před televizní minisérií The New Pope (2019), v níž Jude Law a John Malkovich rovněž hrají dva papeže.
  • Premiéra na filmovém festivalu v Telluride v srpnu 2019. Poté se film krátce promítal v kinech a v prosinci se objevil na Netflixu.
  • Sir Anthony Hopkins v roli papeže Benedikta XVI. hraje na klavír skladbu Clair de Lune francouzského skladatele Clauda Debussyho. Není to poprvé, co postava ztvárněná Hopkinsem hraje tuto píseň na plátně, protože ve filmu Westworld (2016) z produkce HBO ji doktor Ford hraje ve scéně v baru, a to ještě na klavír.
  • Sir Anthony Hopkins byl původně obsazen do role Elliota Carvera ve filmu Zítřek nikdy neumírá (1997), ale kvůli chaotické produkci po krátké době odešel. Nahradil ho Sir Jonathan Pryce.
  • Sir Jonathan Pryce si zahrál také Argentince ve filmu Evita (1996), kde ztvárnil roli generála Juana Dominga Peróna.
  • Více než polovina filmu je opatřena titulky pro anglické publikum.
  • Během filmu je vidět Benedikta XVI., jak pije Fantu. To je odkaz na skutečnost, že vyrůstal v nacistickém Německu, kde se Coca-Cola nesměla vyrábět ani dovážet, a jako náhrada byla vynalezena Fanta.
  • Jedna z pizz objednaných pro papeže a kardinála je "diavola", což v italštině znamená "ďábel" (i když v ženském rodě).
  • Chilský herec Luis Gnecco, který hraje Cláudia Hummese (přítele a spolukardinála Jorgeho Bergoglia), se vyjádřil, že první natáčecí den byl překvapen a pobaven, když přišel na plac a uviděl Hannibala Lectera v papežském rouchu. Dodal, že sir Anthony Hopkins k němu byl velmi milý.
  • Juanu Minujínovi bylo 43 let, když ztvárnil mladšího Bergoglia od jeho 20 do 40 let.
  • Knihy, s nimiž Bergoglio během své "dvouleté introspekce" jako kněz mezi chudými v Córdobě vystupuje, jsou: Boffa, Pedagogika utlačovaných od brazilského pedagoga Paula Freireho a Trigo Gaucho & Pueblerina od argentinského dramatika a scénáristy Pedra E. Pica.
  • Sir Jonathan Pryce při přípravě na roli sledoval spoustu záběrů papeže Františka na YouTube.
  • V obou případech jsou Sir Anthony Hopkins a Sir Jonathan Pryce asi o sedm let mladší než skutečné postavy, které ztvárňují.
  • Píseň, která zazní, když papežův vrtulník přistane ve Vatikánu (a také když kardinál Bergoglio usíná, ve verzi a cappella), se jmenuje "Bella Ciao". Vznikla jako protestní lidová píseň italských polních dělníků na přelomu 19. a 20. století a později byla přijata jako hymna italského protifašistického partyzánského odboje v letech 1943-45, který tvořili především komunisté. "Bella Ciao" si od poválečného období až do současnosti zachovala určitou míru této popularity jako antifašistická hymna italské politické levice a zejména italských komunistů.
  • Fernando Meirelles byl původně vybrán jako režisér již na počátku vývoje. Když byl poprvé osloven, musel však nabídku odmítnout, protože byl silně zapleten do zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Riu. To mu zabralo dva roky života. Když skončil, měl již hotový scénář a mohl zakázku přijmout.
  • Sir Anthony Hopkins a Sir Jonathan Pryce jsou Velšané, přestože hrají Němce (papež Benedikt/Joseph Ratzinger) a Argentince (papež František/Jorge Bergoglio).
  • Sir Jonathan Pryce hraje kardinála počtvrté. Předtím ho hrál ve filmech Stigmata (1999), Aféra s náhrdelníkem (2001) a Wolf Hall (2015).
  • Sir Jonathan Pryce měl tendenci roli odmítnout, když mu zavolal jeho agent s nabídkou - nechtělo se mu hrát skutečnou osobu. Přečtení scénáře Anthonyho McCartena mu pomohlo změnit názor. Byl osloven v den inaugurace papeže Františka.
  • Sir Anthony Hopkins je ve skutečnosti vynikající klavírista. Ve filmu skutečně hraje na klavír. Jen si to vymýšlel za pochodu.
  • Ve studiích Cinecitta v Římě byla vytvořena rekonstrukce Sixtinské kaple ve skutečné velikosti (ve skutečnosti je jen o zlomek větší - o pouhý centimetr - aby bylo možné umístit kamery). Dokončení této reprodukce trvalo osm týdnů a byla vytvořena prostřednictvím "tetování" originálu. Inkoust z něj se pak vstřebal do omítky.
  • Film je založen na historických událostech, včetně veřejných projevů a publikovaných náboženských debat, ale soukromé rozhovory mezi Bergogliem a Ratzingerem jsou většinou založeny na domněnkách. Scénárista Anthony McCarten to komentoval takto: "Rád bych, abyste si uvědomili, že v tomto případě je to pro vás důležité: "Vždycky děláte to, že spekulujete. Doufejme, že se tyto spekulace zakládají na faktech a pravdě, a doufejme, že jsou inspirované."
  • Původní název scénáře byl "The Pope". Po obsazení sira Anthonyho Hopkinse byl název na žádost jeho agenta změněn na "Dva papežové".
  • Žádná část filmu nebyla natočena ve Vatikánu, protože filmařům bylo odepřeno povolení k natáčení.
  • Scény odehrávající se na Svatopetrském náměstí v Římě byly kompletně vytvořeny pomocí CGI, místo aby se natáčely přímo na místě.
  • Sir Anthony Hopkins je stejně jako papež Benedikt XVI. zkušený klavírista a v tomto filmu skutečně hraje na klavír.
  • Režisér Fernando Meirelles se o siru Jonathanu Pryceovi dozvěděl až při hledání fotografií papeže Františka na internetu. Ve výsledcích vyhledávání se často objevovaly srovnávací fotografie Pryce a papeže Františka vedle sebe. To Fernanda přimělo vyhledat Jonathanovu filmografii a rozhovory s ním. To, co viděl, na Fernanda udělalo dojem, a tak roli svěřil právě Pryceovi.
  • Sir Jonathan Pryce se na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu vyjádřil ke své fyzické podobnosti s papežem Františkem: "V den, kdy byl papež František prohlášen za papeže, byl internet plný mých a jeho obrázků, a 'Je Jonathan Pryce papež?'. Dokonce i můj syn mi napsal: 'Tati, jsi papež?".
  • Společnost Netflix zrekonstruovala Michelangelovo mistrovské dílo Sixtinské kaple za méně než 10 týdnů poté, co jí Vatikán odepřel přístup k natáčení Dvou papežů.