Venom 2: Carnage přichází

50%

Zajímavosti 54

  • byl poprvé naplánován na 2. října 2020. Pak ovšem pandemie COVID-19 stále zvedala svou ošklivou hlavu. Nejprve byl přesunut na 25. června 2021. Poté byl přesunut na 17. září 2022 a následně znovu na 24. září. Poté byl posunut na 15. října. Poté byl kupodivu přesunut na 1. října. Nakonec byl posunut téměř přesně na den o rok zpět.
  • v Severní Americe vydělal 213,5 milionu dolarů, což je solidní číslo, ale také 288,5 milionu dolarů v zámoří. Při rozpočtu 110 milionů dolarů tak film utržil 502 milionů dolarů. Skončil tak jako sedmý nejvýdělečnější film roku 2021.
  • Podle autora konceptu Dana Luvisiho měl být Scream původně jedním z antagonistů, než byl změněn na Shriek.
  • Budova použitá pro Ravencroft Institute je observatoř Griffith Park v Griffith Parku v Los Angeles s matnou překryvnou fasádou CGI.
  • Po filmech X-Men: První třída (2011), Ghost Rider, Ghost Rider a dalších se jedná o osmý film od Marvelu s ratingem PG-13, ve kterém je použita jediná povolená F-bomba: Duch pomsty (2011), Wolverine (2013), X-Men: Dny budoucí minulosti (2014), X-Men: Apokalypsa (2016), Venom (2018) a X-Men: Dark Phoenix (2019).
  • Na jednom záběru Cletusovy vězeňské cely je do zdi vyřezán medvídek, což je narážka na komiks, ve kterém měl medvídka jménem Binky.
  • I když má tento Carnage určité podobnosti s původní verzí Carnage, jeho původ je velmi podobný Ultimate Carnage, který vznikl smícháním Venomovy biologické hmoty s jinou stranou, Ultimate Spider-Manem v komiksu a Eddiem ve filmu. Má velkou podobnost s Anti-Venomem, vzniká, když část Eddieho krve a část Venomova symbionta zmutuje do zcela nového symbionta poté, co byl jeho hostitel vystaven vnějšímu vlivu, v komiksu energii Darkforce pana Negativa a ve filmu drogám ze smrtící injekce, a je to silnější klon Venoma. Carnageova schopnost propojovat se s technologiemi a nabourávat se do nich je podobná schopnosti Scorna, jednoho z Carnageových potomků v komiksech.
  • "Carnage je tím, na koho fanoušci čekali a kdo konečně debutuje na velkém plátně," řekl producent Avi Arad. "Je to Venomův ultimátní protivník, silnější a brutálnější ve všech ohledech. Nepomáhá ani to, že Carnageovým hostitelem je sériový vrah Cletus Kasady, který jeho maniakální pohled na svět umocňuje v něco neuvěřitelně zlověstného. V komiksech považuje Venom Carnage za svého potomka - chcete-li, svého 'syna' -, což činí konflikt mezi nimi mnohem větším."
  • Ve scéně rave bylo 650 komparzistů.
  • Venom si zpívá verzi písně "Let's Call the Whole Thing Off" od Louise Primy a Keely Smithové, zatímco dělá snídani a vyřizuje poštu pro Eddieho.
  • Než Eddy nebo on sám uvidí Carnage, Venom odhodí všechny červené M&M's. Je to proto, že se Venom "červených" bojí. Tento výraz používá, když mluví o červených Vetřelcích, jako je Carnage. Jeho strach ho vede k ústupu, když poprvé spatří Carnage.
  • "Cletus je zvrácený, prohnaný, manipulativní a poškozený jako nic, ale v podání Woodyho Harrelsona si ho nemůžete nezamilovat," řekl Andy Serkis. "Mohl by být jen vtípky a obloukem, ale Woody ho posadí na lano, v jednu chvíli je to dítě a v další hluboký, temný zabiják, pod tím vším se skrývá skutečná zranitelnost." "Je to psychotický zabiják," řekl Woody Harrelson. "Měl hnusnou výchovu a teď cítí nutkání pomstít se lidem, kteří podle něj byli zodpovědní za to, v jakém stavu se ocitl."
  • Během filmu vidíme několik výtisků Daily Bugle, fiktivních newyorských novin, v nichž v komiksech pracují J. Jonah Jameson, Peter Parker a příležitostně i Eddie Brock. Daily Bugle se objevil i ve filmu Venom (2018), ačkoli tam žádné obrázky Spider-Mana nebyly k nalezení. Pozoruhodné je, že The Daily Bugle jsou noviny s tištěným vydáním.
  • Tom Hardy si pro režii osobně vybral Andyho Serkise, kterému zcela nečekaně zavolal a požádal ho o režii pokračování. Volba dávala perfektní smysl, protože Serkis už nějakou dobu režíruje filmy s velkým podílem CGI, včetně Mauglího: Legendy o džungli (2018), a byl režisérem druhého dílu filmů o Hobitovi.
  • Koncepty Carnage odhalují, že původně měl mít design podobný svému komiksovému protějšku s černými zuby, bez jazyka a s černými žílami kolem těla.
  • Speciální figurky Marvel Legends s motivem Venoma (které kromě titulní postavy obsahovaly "venomizované" verze dalších hrdinů Marvelu, jako jsou Kapitán Amerika, Miles Morales, Spider-Gwen a Deadpool) byly vydány na podzim 2020, aby se shodovaly s původním datem premiéry tohoto filmu v říjnu 2020. Film byl však posunut na říjen 2021, což zničilo jakoukoli marketingovou synergii, které měly hračky dosáhnout.
  • Po filmech Blade II (2002), Wolverine (2013), Fantastická čtyřka (2015) a Logan (2017) je to pátý film od Marvelu, ke kterému Marco Beltrami složil hudbu.
  • Režisér Andy Serkis přirovnal Venoma ke své slavné postavě Gluma: "Strávil jsem značnou část svého života hraním postavy se dvěma stránkami osobnosti a v tom je společný základ. Digitální postavy se musí vážně chovat. Musí být naprosto uvěřitelné. Chtěl jsem pro Carnage najít fyzický slovník, který by byl úplně jiný než u Venoma. Všechno je vždycky podložené realitou a pravdou. Myslím, že je to svým způsobem dokonalý film, protože velmi oslavuje to, co kinematografie dokáže."
  • Cletus byl v roce 1996 v prologu ukázán jako teenager. To by ho pravděpodobně řadilo mezi třicátníky a čtyřicátníky v roce 2020, kdy měl být film původně uveden do kin. Woody Harrelsonovi bylo v době, kdy hrál Cletuse, 58 let.
  • Andy Serkis si práci s Woodym Harrelsonem užíval a prohlásil, že "je výjimečný ve všem, co dělá".
  • Venom cituje Eddiemu gurua New Age Osho/Rajneeshe. Eddie se neztratí, když si Venom vybere správnou formulaci. Venom: Osho říká: "Když někoho miluješ, přijímáš ho celého, se všemi jeho chybami."
  • Když se Cletus promění v Carnage, místo aby byl obklopen jako Venom s Eddiem, jeho tělo se deformuje, protože Carnage je prodloužením Cletuse.
  • Paní Chen říká, že je jí 39 let, ve skutečnosti bylo Peggy Lu v době natáčení pokračování 57 let.
  • Během Venomovy rekonstrukce toho, co bylo k vidění ve vězeňské cele Cletuse Kasadyho, je v jednom rohu vidět pavouk, který splétá svou síť, a poblíž jsou načmáraná slova "fearless and therefore powerfull [sic]". V druhém rohu je vidět nakreslený netopýr vedle nápisu "skutečnou tragédií života je, když se lidé bojí světla", který odkazuje jak na Spider-Mana, tak na Morbia, upíra vysávajícího plazmu.
  • Ve scéně, kdy Eddie bojuje s Venomem v bytě a Venom kolem sebe zuřivě hází věci se slepicemi v pozadí. Slepice byla umístěna na kuchyňské lince s kukuřicí, aby ji povzbudila, aby zůstala. Zdálo se, že se v této pozici cítí velmi dobře a po celou dobu zůstává relativně v klidu a pojídá kukuřici. Když byla lednice přetažena "neviditelnými" dráty, vydala hlasitou ránu, kterou však poněkud ztlumila gumová podložka. Slepice téměř nereagovala.
  • Na začátku filmu se Shriek zmiňuje o tom, že se její mutace vymykají kontrole. Uvádí, že je poslána na "místo pro lidi, jako jsem já". V komiksu je Shriek mutantka.
  • Poté, co Cletus uprchne ze San Quentinu, zpívá: "A já odejdu moudřejší a silnější. Mister Warden, you taste just like ham", což je parodie na píseň Johnnyho Cashe "San Quentin", kde se zpívá: "And I'll walk out a wiser, weaker man". Pane kongresmane, vy to nepochopíte."
  • Datum premiéry tohoto filmu bylo několikrát přesunuto kvůli celosvětovému dočasnému uzavření kin kvůli pandemii Covid-19. Původní termín měl být říjen 2020, ale ten byl poté posunut na červen 2021, pak znovu na září 2021 a nakonec na říjen 2021.
  • Podle raných konceptů Shriek se její ústa měla původně otevírat nepřirozeně a groteskně doširoka, kdykoli použije svou sílu.
  • Natáčení skončilo v únoru 2020, jen několik týdnů předtím, než pandemie Covid-19 zastavila celosvětový filmový průmysl. Kvůli pandemickým omezením byla většina filmu sestříhána na dálku a v tomto období byla také provedena většina postprodukčních prací.
  • Při tvorbě Carnageových pohybů vycházeli animátoři z pohybu škorpionů, konkrétně ze způsobu, jakým pohybují ocasem za hlavou, když se chystají zaútočit na kořist. Přesně to dělá Carnage ve filmu v několika scénách. Vedoucí VFX Sheena Duggalová vymodelovala jeho chapadla podle lián a prozradila, že kladla velký důraz na to, jak postava probodává lidi a jak pomocí svých chapadel vytváří různé zbraně. Duggalová dodala, že se také hodně inspirovala u fanoušků marvelovských komiksů, a uvedla, že strávila spoustu času na sociálních sítích a fórech, kde se snažila zjistit, co by fanoušci od Carnagea rádi viděli. "Chtěla jsem zjistit, co od této postavy chtějí a jaké chování a vzhled je pro ně důležitý," řekla. "Chtěli jsme, aby s ní byli fanoušci velmi spokojeni."
  • Pracovní název během produkce zněl jednoduše Venom 2. V jednu chvíli společnost Sony zvažovala, že film vydá pod názvem "Venom: Na návrh režiséra Andyho Serkise, který je fanouškem britské novovlnné kapely Joy Division z 80. let, se uvažovalo o variantě "Venom".
  • Společnost Sony se rozhodla nahradit režiséra Rubena Fleischera kvůli jeho závazkům k filmu Zombieland: (2019). Fleischer vyjádřil souhlas s najmutím Andyho Serkise, protože byl z natáčení pokračování rozčarován po krutém přijetí kritiky, které zažil film Venom (2018).
  • Novým režisérem pokračování byl místo Travise Knighta, Ruperta Sanderse a Ruperta Wyatta oznámen Andy Serkis.
  • Woody Harrelson měl velký podíl na rozhodování o garderobě své postavy a také trval na tom, aby jeho vlasy byly realističtější, protože nesnášel paruku, kterou nosil ve filmu Venom (2018), protože mu připadala "trochu amatérská".
  • Woody Harrelson zpočátku váhal, zda má Carnage namluvit sám, protože byl nervózní z toho, jak ho budou vnímat fanoušci a kritici. Dokonce navrhl, aby ho namísto něj namluvil režisér Andy Serkis, který je známý spíše jako herec než jako režisér - ztvárnil Gluma v sérii Pán prstenů, Caesara v trilogii Planeta opic a Snoka v pokračování trilogie Star Wars. Právě proto Harrelson chtěl, aby režisér namluvil Carnage, když se snažil upřesnit hlas svého alter ega. Herec svého režiséra nazval "mistrem hlasů", a i když byl Carnage plně CGI, nikoli motion capture, ale ten trval na tom, že by měl Carnagea namluvit právě on, což se Harrelsonovi nakonec zalíbilo.
  • Ve vymazané scéně symbiont Carnage prohlašuje, že on, Cletus a Shriek rozpoutají ve světě "maximální masakr", čímž odkazuje na stejnojmenný komiksový příběh z 90. let.
  • Symbiont Venom o sobě a Eddiem mluví jako o smrtících ochráncích. To je přímý odkaz na komiksovou pasáž Smrtící ochránce z roku 1993, v níž Eddie Brock uzavře příměří se Spider-Manem, přestěhuje se do San Francisca a stane se antihrdinou. Tato přezdívka byla později přivlastněna jako Smrtící ochránci v rámci marvelovského komiksového crossoveru Absolute Carnage.
  • Eddie a Anne se setkávají v restauraci "L'Araignée", což je francouzský výraz pro "Pavouka" a v 70. a 80. letech to bylo francouzské jméno pro Spider-Mana.
  • Eddie Brock má na sobě během filmu tričko Mumford Phys Ed a bundu Detroit Lions, což odráží to, co nosí Axel Foley v seriálu Policajt z Beverly Hills, kterého hraje Eddie Murphy. Tričko Mumford nosí ve filmech Policajt z Beverly Hills (1984) a Policajt z Beverly Hills II (1987) a bundu Detroit Lions ve filmech Policajt z BHC2 a Policajt z Beverly Hills III (1994).
  • Tom Hardy získal za tento film svůj první příběhový kredit, čímž se stal čtvrtou osobou, která získala kredit za scénář k filmu o komiksovém superhrdinovi, v němž zároveň hrála, po: Christopher Reeve - Superman IV: The Quest for Peace (1987)Paul Rudd - Ant-Man (2015) a Ant-Man and the Wasp (2018)Ryan Reynolds - Deadpool 2 (2018)(Edward Norton přepsal scénář Zaka Penna k filmu Neuvěřitelný Hulk (2008), ale zásluhy za něj nedostal.) Ačkoli Hardy technicky vzato nenapsal žádný scénář ani dialogy, pomáhal při přípravě příběhu filmu a měl jasnou představu o tom, kam se má série ubírat.
  • S délkou pouhých 97 minut (1 hodina a 37 minut) se jedná o nejkratší superhrdinský film (s výjimkou filmů na videokazetách a/nebo animovaných superhrdinských filmů) od dob Fantastické čtyřky: Surfera (2007), který trval 92 minut.
  • Protivník filmu Carnage se měl původně objevit ve filmu Venom (2018). Později byl nahrazen symbiontem Riotem ve prospěch budoucího výskytu.
  • Andy Serkis uvádí film Podivný pár (1970) jako inspiraci pro vztah Eddieho Brocka a Venoma: "Přicházejí na to, jak být jeden s druhým. Eddie bojuje s Venomem, který je jako maniakální batole, zatímco Venom se cítí uvězněný v Eddieho těle."
  • Andy Serkis chtěl, aby Carnage měl "nestandardní a podivné" pohyby, které by odpovídaly jeho schopnostem a povaze: "Carnage je hravý, vtipný a podivínský, prostě ho nemůžete zařadit do škatulky. Bojovat s Carnageem by bylo v podstatě jako snažit se bojovat s chobotnicí." Serkis a jeho tým pracovali se skupinou tanečníků a herců na scéně zachycující představení, aby vyzkoušeli a vytvořili Carnageovy pohyby.
  • Venom pozdraví paní Chen slovy "Wan shang hao!" neboli "Dobrý večer" v mandarínštině.
  • "Woody Harrelson je jeden z nejúžasnějších lidí, které jsem kdy potkal," řekl Tom Hardy. "Jako člověk i jako herec je prostě ohromný. Neexistuje nic, co byste mu mohli předložit a co by ho šokovalo; na všechno má odpověď, řešení a má co vyprávět. Jako umělec je prostě úžasný, má tak brilantní, talentovanou hravou tvůrčí mysl, že je naprostá radost s ním pracovat."
  • Andy Serkis souhlasil s režírováním filmu pouze pod podmínkou, že bude moci většinu filmu natáčet ve své rodné Británii a tam také provádět veškeré postprodukční práce, protože nechtěl být dlouho pryč od své rodiny. Nevěděl, že Sony to stejně plánuje, a proto hledala režiséra z Velké Británie, který by na produkci dohlížel. Jak se stalo, ukázalo se to jako velmi užitečné, protože během nejhorší části pandemie COVID-19 byla dočasně uzavřena mezinárodní letecká doprava, ale produkce mohla stále pokračovat.
  • Když Brock vstoupí do obchodu paní Chenové, Venom pro ni připraví hromadu časopisů. Na obálce těchto časopisů je spisovatel Marvelu Stan Lee.
  • Zatímco se Eddie skrývá v Coit Tower a snaží se najít Cletuse, prolétá kolem několik vrtulníků, které hledají Venoma a Carnage. Ve skutečnosti to nebylo plánované; prolétající vrtulníky byly ve skutečnosti součástí natáčení filmu Matrix Zmrtvýchvstání (2021), který se během jejich natáčení natáčel ve stejné části San Francisca jako film Ať žije masakr. Andy Serkis místo toho, aby počkal na jasnější záběr, usoudil, že by dávalo smysl, kdyby se během scény potulovaly vrtulníky, a nechal ji tak a dodatečně přidal v ADR dialog Toma Hardyho, který se o nich zmínil.
  • Ve scéně jízdy v dešti Eddie, aby se vyhnul nárazu do auta, zatočí doleva (zatáčením do protisměru doprava), ale motorka zatočí doprava.
  • Symbionti jsou citliví na hlasité zvuky a hluk, ale na Venoma hudba na raveu nepůsobila. Rave party obvykle nevydávají zvuky v rozsahu hyper/super zvuků.
  • Když Shriek couvá s mustangem, sáhne doprostřed, aby zatáhla za záchrannou brzdu, ale v Mustangu z roku 1966 je záchranná brzda rukojeť na levé straně řidiče.
  • Když Cletus přijede Mustangem z roku 66 k benzinové pumpě, zaparkuje přímo před vchodovými dveřmi. Když vystupuje z vozu, je zřejmé, že zaparkoval dále stranou místo před dveřmi.