A-Ha: Take on Me

89%

Zajímavosti 3

  • Rotoskopické animační scény, které vznikly v době před nástupem počítačové grafiky, se natáčely čtyři měsíce a dva animátoři na nich vytvořili 3000 ručně kreslených buněk, které byly vyfotografovány na 35mm film a vloženy do hraných záběrů.
  • Tento videoklip režíroval zkušený režisér popových videoklipů Steve Barron pro vydavatelství Warner Bros UK. Ve své době se jednalo o nejdražší propagační videoklip natočený mimo USA. Píseň byla ve skutečnosti nahrána a vydána již v roce 1984, ale neumístila se v hitparádách, takže byla znovu nahrána a uvedena na trh s tímto novým videoklipem (ve snaze upoutat pozornost nově spuštěné MTV), kde se stala celosvětovým hitem.
  • Na předávání cen MTV Video Music Awards 1986 získal tento videoklip šest cen: Nejlepší nový umělec ve videoklipu, Nejlepší koncepční videoklip, Nejexperimentálnější videoklip, Nejlepší režie, Nejlepší speciální efekty a Volba diváků a byl nominován na další dvě ceny, Nejlepší skupinový videoklip a Videoklip roku. Na 13. ročníku American Music Awards v roce 1986 byl také nominován na cenu Favorite Pop/Rock Video.