Cancer: The Forbidden Cures

?

Zajímavosti 3

  • Charlotte Gersonová je přesvědčenou zastánkyní takzvané "Gersonovy terapie", zdiskreditovaného léku na rakovinu, který vymyslel její otec Max Gerson. Gersonovi tvrdí, že rakovinu způsobují "toxiny" v potravinách, které způsobují nerovnováhu draslíku a sodíku v těle. Údajnou metodou "léčby" tohoto problému je dieta s extrémně nízkým obsahem sodíku a vysokým obsahem draslíku, včetně velkého množství odšťavněného syrového a/nebo organického ovoce a zeleniny, obrovského množství vitaminových doplňků a klystýrů z kávy, ricinového oleje, peroxidu vodíku nebo ozonu. Tato léčba má vyplavit "toxiny" a "opravit" játra. Většina "výzkumů" podporujících tuto terapii má podobu případových studií Maxe Gersona. Národní onkologický ústav (National Cancer Institute) některé z jeho případových studií přezkoumal a zjistil, že metoda je neúčinná. Americká onkologická společnost navíc vydala varování, že metoda může být škodlivá, a objevily se zprávy o kómatu, křečích a smrti v důsledku extrémně nízké hladiny sodíku a nerovnováhy elektrolytů u pacientů podstupujících tuto "terapii".
  • Carolyn Deanové bylo v roce 1995 v Ontariu odebráno osvědčení o registraci kvůli nezpůsobilé lékařské praxi a nedbání o blaho 36 pacientů. Obvinění nezpochybnila a při slyšení nebyla přítomna ani zastoupena. Deanová na svých internetových stránkách napsala, že šlo o pokus "lékařského establishmentu" zdiskreditovat ji.
  • Tullio Simoncini byl v roce 2003 vyloučen z italského řádu lékařů. V roce 2012 byl také odsouzen ke třem letům vězení za podvod a neúmyslné zabití poté, co jeden z jeho pacientů zemřel na rakovinu. V roce 2015 ho soud v albánské Tiraně odsoudil k 18 měsícům vězení a 4 letům podmíněného trestu.