Chaar Sahibzaade

75%

Zajímavosti 10

  • Když Šrí Guru Gobind Singh Dží založil Khalsu v Šrí Anandpur Sáhíbu, byl požádán, aby obětoval něco, co mu patřilo od jeho prvních pěti následovníků (Panj Peyaare), pokud chce také vstoupit do slavné rodiny Khalsy. Tehdy jim slíbil, že jednoho dne obětuje celou svou rodinu pro zemi a náboženství, a nakonec přesně tak učinil. Tento film a dochované památky v Šrí Čamkaur Sáhíbu a Sirhindu jsou toho důkazem.
  • Tento film je zcela založen na skutečných událostech a skutečném životním příběhu desátého sikhského gurua Šrí Guru Gobinda Singha Dží a jeho čtyř synů.
  • Mladším synům gurua Gobinda Singha, Fatehu Singhovi a Zorawaru Singhovi, bylo v době umučení pouhých 6 a 9 let.
  • Šrí Guru Gobind Singh Sahib Dží prohlásil při odhalování chalsy, že mezi ním a chalsou není žádný rozdíl a že kdekoli sídlí 5 Singhů, tam sídlí a je přítomen Guru. Tento slib, že Khalsa je Guru, byl dán za příklad při obřadu Amrit v roce 1699 n. l. a později byl znovu dán za příklad v Chamkaur Sahib v roce 1704 n. l. Poté, co Guru Dží vyslechl prosby Chalsy, uprchl z Čamkaur Sáhíbu; Guru Dží udělil své kalgi (erb pro turban označující časnou autoritu) a autoritu pěti Singhům, kteří tuto prosbu Guruovi přednesli. Bylo to poprvé v sikhské historii mimo obřad Amrit, kdy 5 Singhů mělo autoritu Gurua a Guru jim tuto autoritu požehnal. Jména těchto 5 Singhů (Panj Piare) jsou: 1) Piare Bhai Daya Singh Jee (1668-1708 n. l.) 2) Piare Bhai Dharam Singh Jee (1670-1711 n. l.) 3 ) Piare Bhai Himmat Singh Jee (1664-1704 n. l.) (šáh v bitvě u Chamkaur Sahib) 4 ) Piare Bhai Mohkam Singh Jee (1679-1704 n. l.) (šáh v bitvě u Chamkaur Sahib) 5 ) Piare Bhai Sahib Singh Jee (1673-1704 n. l.) (šáh v bitvě u Chamkaur Sahib)
  • Sahibzaada Baba Adžit Singh byl nejstarší ze čtyř synů gurua Gobinda Singha. Narodil se 7. ledna 1687 v Anandpuru. Od útlého věku se mu dostávalo takového vzdělání a výcviku, jaký se sluší na světce-vojáky Gurua Gobinda Singha. Získal vynikající dovednosti v používání válečných zbraní, zejména luku a šípu. Byl také vynikajícím šermířem. Byl silný a statečný bojovník. Guruových válek se začal účastnit velmi brzy. Při několika příležitostech předvedl úžasné statečné výkony. Žádné nebezpečí ani potíže ho nedokázaly odradit. Žádné nebezpečí ho nedokázalo odradit od jeho cesty za povinností.
  • Režisér Harry Baweja a herci a zpěváci se rozhodli zůstat v anonymitě na znamení úcty k posvátnému postavení sahíbzádů (synů) Gurua Gobinda Singha a dalších představitelů tohoto historického období.
  • Každé místo ve filmu stále existuje v Pandžábu a bylo zachováno, aby ukázalo všechny historické věci!
  • Za první víkend v Indii nasbíral 2 miliony dolarů a stal se tak dosud nejvýdělečnějším animovaným filmem v zemi.
  • Oba mladší synové gurua Gobinda Singha raději zvolili smrt, než aby konvertovali k islámu. Oběma bylo méně než 8 let.
  • Ve městě Sirhind v indickém Paňdžábu se dodnes dochovala zeď, do které byli zazděni Baba Zorawar Singh Ji a Baba Fateh Singh Ji.