Durak

81%
Durak
Durak
Hlupák je film o obyčejném poctivém opraváři, který zjistí, že ještě tuto noc se pravděpodobně zhroutí panelák, ve kterém žije osm set obyvatel. Všichni musí být okamžitě evakuováni, takže se s tím, pochopitelně a logicky, rozhodně něco udělat. Narazí však na neuvěřitelnou pasivitu, odpor a ignoranci byrokratického systému. Jeho noční odysea, to je tvrdý boj s velkými oběťmi a malými vítězstvími, ve kterém nikdo nechce přiznat vinu, ani převzít odpovědnost.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Chcete něco změnit? Chcete pomoci chudým lidem? Tak jste naprostí hlupáci. Nikdo to po vás nechce. Nechtějí to ani ti, co pomoc potřebují. Svět tak prohnilý, že ať se děje co se děje, všude je jen lež, korupce a rozkrádání všeho, co se rozkrást dá. Ti co kradou se baví a užívají si luxusu, ti, co jsou okrádáni, hnijí v marastu života a osudu. Naprosto ukázkově na takovou syrovou realitu všedních dní ukazuje tento ruský snímek režiséra a scénáristy v jedné osobě Jurije Bykova, který na to šel zcela jednoduchou cestou. A leckdo nebudeme daleko od myšlenky, že je to cesta známá z dob socialismu, kdy se takto vehementně kritizovala buržoazie. Bykov se však cíleně strefuje do obou stran barikády. Tento příběh poukazuje na souznění života v nějakém městečku se sociálně odloučenými obyvateli, který by se mohl odehrát i v Česku. Daná nejvhodnější lokalita snad napadne každého. Je to film plný osudového marastu a životní tragédie. Je to film o světě, ve kterém všichni žijeme. Je to film s již mnoho let aktuální problematikou. Rozkrádání a korupce mocných na úkor těch chudých a když se objeví problém, který může stát mnoho životů právě z řad těch chudých, řeší se to prostě tak, jak to ti mocní řeší. V jejich zájmu je si především zachránit svůj vlastní zadek. Centrem dění je mladý údržbář pohybující se mezi dvě barikádami, snažící se zachránit co se dá. A to samozřejmě neměl dělat. Naprosto úžasná je scéna rodinné večeře, kdy matka od rodiny vyčítá otci spravedlivý život. Ano, nebere úplatky a tak žijí v chudobě. A její syn je u ní blázen. Proč? Protože mu záleží na druhých. Uznává dobré skutky a čest a ne úplatky a rozkrádání peněz určených na opravy a rekonstrukce. Ale jak známe i u nás v Česku, nebýt takových bláznů, kteří se tak stávají centrem nenávisti ze všech stran, byli bychom všichni v daleko horší situaci než jsme. Takže jsou dobří a špatní lidé nebo jsou jen lidé v různých životních situacích, ve kterých má každý svou vlastní pravdu a morálku? Je to tedy snímek o ryzí realitě, ve které se projevuje nezodpovědnost a pasivita lidí, touha všech sociálních vrstev po dobrém životě dle svých vlastních představ a to za každou cenu, vzájemné odpovědnosti a zrady ve prospěch vlastních zájmů, čímž se projevuje obětování jedněch a ochoty obětovat všechny, kromě sebe. To není fikce. To je život. Život, ve kterém všichni žijeme.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
S poctivostí nejdál pojdeš. Zhruba do půlky fakt pecka, pak mi ale přišlo, že se to furt motá v kruhu. (posed u láhve a šéfové resortů se dohadují, kdo si nakradl víc). Závěr trošku mimo. Škoda, nebýt těch pár maličkostí, šel bych rád ještě výš.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
7
Film má perfektní námět, ale celkové zpracování nenaplňuje ten vysoký potenciál, který si pro danou látku dokážu představit. Tématem je nutný výsledek idealismu a mravní čistoty uprostřed zhýralosti a korupce. Funguje to skvěle, protože film prezentuje něco podstatného z Rusku na ději jednoho malého panelákového města. Příběh se točí kolem mladého Rusa, který není stižen lhostejností a cynismem, což jsou naopak blízké jeho spoluobčanům. Tento mladý student stavebnictví zjistí, že jeden panelák z jeho bydliště se má každou chvíli zhroutit, protože všichni na všechno a všechny serou a srali a korupce je a vždy byla na denním pořádku. Snaží se tedy zachránit lidi, kterym je jedno, že jim střecha spadne na hlavu, protože to, co mají, beztak nelze nazvat životem a vedení města, žijící si dobře na úkor vší té spodiny nemá mnoho zájmu na tom tento problém řešit a jestliže se k něčemu rozhoupou, tak jen ze strachu z následků, které by mohl spustit tento výsledek jejich korupce. ___Film však má 2 nedostatky: tempo a nepříliš výrazný styl. Uběhne hodina a postavy stále řeší to, co je divákovi (a protagonistovi) jasné už od počátku. Chápu, že je to podmíněné tím, že se nikomu nechce se stavem věci nic dělat, ale živější režie a střih by byly schopny ušetřit čas, který mohl být investován do vedlejších postav (obyvatelů paneláku a vedení města), na nichž by se ještě více mohla ukazovat mentalita Rusů. Film tento aspekt zcela neopomíjí, ale vzhledem k tomu, jak zajímavé téma to je, tak by bylo vhodné dát psychologickému prokreslení obyvatel ještě více prostoru. S tím souvisí i onnen zmíněnný styl - film je pojat jako vážné drama, ale není tak zdařile dějově vystavěný a prokreslený, aby zasáhnul tak silně, jak by mohl. Divákovi na obyvatelích paneláku nijak zvlášť nesejde a sázky tedy netvoří mnoho napětí. Současně je docela opomenuta humoristická stránka obsahu, která se nabízí, protože v obsahu je absurdity a rovněž jsou úplně vyjebaný skoro všechny postavy filmu.

Dodatečné informace

Původní název:
Durak (více)
  • Rusko Durak
  • Rusko Budala
  • Rusko Duren
  • Rusko Glupiec
  • Rusko Hlupák
  • Rusko L'idiot!
  • Rusko The Fool
  • Rusko Ο ηλίθιος
  • Rusko Глупак
  • Rusko Дурак
Země původu:
Rusko
Rozpočet:
1,3 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění