Poslední semestr

67%

Zajímavosti 4

  • Alternativní název filmu je Richard se loučí. Předchozí film Wayna Robertse se jmenoval Katie se loučí.
  • Když Richard vychází z kancléřovy kanceláře a klopýtá ven, slyší zvonění zvonů v kampusu. Jedná se o symbolický odkaz na verš z díla Johna Donna týkající se lidskosti a smrti: "...komu zvoní zvon, tomu zvoní i tobě". Později ve filmu je na polici v Richardově kanceláři vidět výtisk románu Ernesta Hemingwaye "Komu zvoní hrana". Poté řekne Peterovi, že chce vidět zvony v kampusu.
  • Během svého proslovu u večeře v pátém dějství Johnny drží a pije sklenici červeného vína, která se mění v prázdnou sklenici šampaňského, jež se mění v poloplnou sklenici šampaňského.
  • Krátce poté, co se profesor dozví o své nemoci, dupne do školního rybníka, nadává a kope. V jednu chvíli spadne a, jak vidíme shora, je ponořen přinejmenším po krk. Vidíme, jak na něj stříká poměrně velké množství vody, která mu smáčí ramena a zadní část saka až k hlavě. V další scéně je však mokrá jen polovina jeho trupu - do horní poloviny hrudníku - zatímco obličej, vlasy a ramena má zcela suché, jako by do vody opatrně vešel a sedl si.