Manželská historie

82%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 898 bodů
8.5
Tento snímek mě opravdu dostal. Syrové zpracování rozvodu a boje o dítě, které spíše než sami manželé zkomplikovali právníci a americký soudní systém. Krutý příběh dvou celkem rozumných lidí má opravdu sílu.. nedopřál mi ani minutu odpočinku.. ani náznak slabší chvilky.. prostě to jede a jede.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
V mnoha ohledech mě to překvapilo. Čekal jsem realistický, minimalistický počin (ano, i přes historii Baumbacha), variaci na Bergmanovy Scény z manželského života. Ale tohle se nebojí silně stylizovaných scén (komediálních, melodramatických) a některé postavy jsou otevřeně karikované (právníci, rodina manželky, sociální pracovnice). Rozhodně ale jednoduchý a v jednoduchosti krásný film."Pro každého" se obvykle bere jako sprosté slovní spojení, ale tohle je opravdu zážitek, který si neumím představit, že by se někomu nelíbil. A pokud, tak právě jen proto, jak bezproblémový a bezpečný film to je. Což mi někdy vadí. Ale někdy ne. 4 a 1/2
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
4
Manželská historie je vlastně podobný příběh jako Joker. Vezměme slavné filmy z minulosti, seberme z nich atmosféru a způsob natáčení a pak si pohovořme, jak jsme objevili Ameriku. Tento film jsme už minimálně jednou viděli. Jmenoval se Kramerová versus Kramer a excelovali v něm Dustin Hoffman a Meryl Streep. Režijně jsme tento film už také viděli, jmenoval se Dvanáct rozhněvaných mužů. Americké právo neznám, takže nevím do jaké míry je příběh věrohodný. Každopádně po přečtení synopse a začátku filmu jsem si myslel, že to třeba nebude tak průhledné. Minimálně prvních 8 minut bylo opravdu dobrých. Pak to šlo ale celé do kopru. Scéna s nožíkem je tedy hovadina. Nejlepší ve filmu jsou Ray Liotta, Alan Alda a Laura Dern, bez kterých by to bylo dost k nesnesení.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Špičkově napsaná a stejně tak dobře zrežírovaná studie nevyhnutelných východisek vztahu dvou racionálních a pracovně ambiciózních lidí. Stoprocentně uvěřitelné v dialozích i hereckých výkonech, které už nemohly být lepší. Jsme v tom s postavami, každé jejich rozhodnutí i hádku chápeme a Baumbach udržuje sympatie na obou stranách (byť jsem jako chlap více souzněl s Driverem), přičemž ještě okázale zvládá střídat režijní styly a rytmus i náladu vyprávění, takže nápadnější vedení pozornosti a výrazně kompoziční střihové postupy ve vhodnou chvíli zaměňuje dlouhými záběry, jimiž nechává vyniknout své bezvadné herce. Uteklo mi to jako voda, Scarlett moc přeji Oscara (Driver to asi proti Phoenixovi letos nedá) a dalšího Baumbacha už teď vyhlížím - po Meyerowitz Stories, kde jsem se s postavami navzdory jejich dobrému vykreslení nemohl ztotožnit, jsem každý aspekt Marriage Story emocionálně prožíval. Příště například Actor Story o životě Jacka Nicholsona a budu nadšený. ))
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Nej Netflix film? Ne moc těžký úkol ale ano. Scorseseho Irčanovi minimálně u mně vládnutí Netflix žebříčku nevydrželo, protože mu Baumbach vytřel karty z rukávu vlastně jednoduchým filmem, který má však dva srdcaře v hlavních rolích, který předvádějí parádní výkony ve filmu, který sice nějak neboří pravidla žánru a není kdovíjak originální a většina postav je klišoidní jak to jde, ve finále to ale k spokojenosti kvůli parádním záběrům, Newmanově klasicky dokonalé hudbe a několika perfektně scénáristicky i herecky vyhroceným scénám stačí. Johansson je super ale hraje tu spíše nesympatickou postavu, to samé se ale nedá říct o Driverovi, který je prostě boží a společně s Phoenixem a DiCapriem předvadí dost možná nejlepší herecý výkon roku a v Driverově kariéře jde fakt dost možná o výkon nejlepší. Pořád to nestačí na plnou palbu, protože to z již zmíněných principů nejde, rozhodně jsem ale více než spokojen.....
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
9
Filmová událost, kde člověk tají dech nad nejlepším hereckým výkonem všech zúčastněných a ještě k tomu musí smeknout před Baumbachem, že to dokázal takhle napsat, natočit a vdechnout tomu něco víc, že může být Manželská historie považována za umění. A ona skutečně je, každý záběr, každý moment, každá věta, která tu je, má ve filmu své místo a opodstatnění. Proč tedy jen 90%? Inu, někdy si zkrátka člověk musí nechat zadní vrátka a přiznám se, že chvílemi jsem měl problém přijmout jednání syna a jeho postavení, stejně jako pár scén, které byli delší, než by mohli být a tu už tak dlouhou stopáž zbytečně natahují (vážně by bylo tak těžké, vystřihnout pár pěveckých čísel?).
Toren
Toren
5 165 bodů
10
9/10. Silný počin. Herecké duo excelentní (kdy naposled hrála Scarlett tak dobře?), režie přesvědčivá a životní pravdy krutě všeříkající. Oceňuji především styl vyprávění, jenž nestaví na umelě vytvořených dramatech a nespadá do typického ubuleného dojáku... místo toho snímek čerpá sílu v přirozených rozhodnutích obou protagonistů a výstavbě jemných dialogů, které mezi sebou vedou. Sedlo mi to neskutečně. Nenabízí sice žádné rozhřešení, spíš vhled do manželské krize, přesto jde o trefnou, mnohdy bolavou výpověď a o jeden z nejpřirozenějších snímků roku 2019. Více: https://www.youtube.com/watch?v=ao3WRJm-Cuk
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Určitě pro toho, kdo jako dítě, či dospělý prošel rozvodem to může být zajímavý film, ale některé pasáže na mě byly zdlouhavé a nikam nevedly. Odnáším si z filmu velmi vtipnou scénku s nožíkem a k tomu, že asi nejen američtí právníci si mastí kapsy na neštěstí druhých. I když to bylo hodně uplakané se stále zarudlýma očima, tak to bylo herecky výborně zahrané. Vyrovnané a tak nějak jakoby "nestarnné". Dobrý film.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
2
Ne, to se prostě nedá. Trvalo mi dohromady 3 dny, než jsem film dokoukal. A těch 2 hodin, bylo sakra bolavých. Takže na začatek, pokud se někdo z vás rozhodne že udělá příběh o rozpadlém manželství, kde se stará Manka snaží prokázat svůj ženský feminismus, a až nechutně vydupat si to svý (nebo spíš prošukat), že pak ze sebe udělá totální krávu, tak tomu udělejte aspoň lepší konec, než ve stylu "odpouštím ti, ty za nic nemůžeš". Pizdatá Skarlet, kde se mi vůbec nelíbil její babičkovský sestřih ve stylu Královny Elizabeth nebo staré rašple McGonagallové.. účes vemme stranou, Adam Řidič se tu výjimečně snažil, a to je co říct, když jeho antirole ve Hvězdných plomb a snipera živích mrtvých byla natolik špatná, že vedle něho i Štefán Segal by byl dobrý adept na fackujícího Batmana. Dobře ukecaná parodie na starší kousky Woodyho Allena, kde se pidlovoká Mařena snaží mladého Frantu nalákat na broskvičku a na švestky. Emočně a vztahově je film na bodě mrazu. Sice na toto téma se ročně točí desítky, možná i stovky filmů, a všechny jsou na jedno brdo. Ušopleska Řidiče a ubulenou Skarletku si schovám na později, nebo jak se říká "na horší časy", a až snad budu citově vyzrálý, tak tomu dám ještě poslední šanci. Což se asi nikdy nestane, jelikož jestli já budu mít někdy vztah s antikoncepčním vadou, s ojetou Škodovkou a s dvěma hypotékama na krku, tak se Stalin znovu stane prezidentem.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
6.5
Doufala jsem, že film s tak dobrými ohlasy se mi bude líbit… Bohužel ho nedokážu ocenit, protože tento žánr nepreferuji. Herecké výkony, pointa filmu a získaný dojem zaručuje opravdu kvalitní drama, několik scén mě zasáhlo, ale nestačilo to k mé spokojenosti. I tak jsem ráda, že jsem se na Marriage Story podívala.