Asi to ukončím

62%

Zajímavosti 7

  • Po Adaptaci třetí film Charlieho Kaufmana natočený podle knihy. (2002) a Zpověď nebezpečné mysli (2002). Před natáčením filmu Ending Things sice napsal předlohu k filmu Chaos Walking (2021), ale nakonec tento projekt opustil.
  • Nejmenovaná dívka zmiňuje, že homosexualita byla v DSM před rokem 1973 považována za patologii. DSM je "Diagnostický a statistický manuál duševních poruch". Homosexualita do něj byla přidána v roce 1952. O deset let později byla provedena rozsáhlá studie. Vědci tvrdili, že homosexualita by měla být zařazena a zůstat v DSM, protože se domnívali, že mužská homosexualita je způsobena strachem z opačného pohlaví v důsledku traumatických vztahů mezi dětmi a rodiči. Evelyn Hookerová však provedla výzkum a argumentovala srovnáním šťastných a dobře přizpůsobených homosexuálních mužů a heterosexuálních mužů a nezjistila žádný rozdíl. Homosexualita zůstala v DSM až do května 1974.
  • Jessie Buckley v jednom rozhovoru uvedla, že když dostala scénář, Charlie Kaufman popsal její postavu (Mladá žena) jako "molekulární".
  • Jedna z paruk, kterou Toni Collette nosí pro svou roli, byla původně vyrobena pro seriál Stranger Things (sloužila jako paruka, kterou chlapci nasadili Eleven v první sérii). Stejnou paruku měla Blythe Danner ve filmu Madoff.
  • Původně byla do role obsazena Brie Larson, než ji nahradila Jessie Buckley. Larson musela odstoupit, aby se mohla soustředit na Captain Marvel (2019) a Avengers: Endgame (2019).
  • Podle režiséra Charlieho Kaufmana společnost Netflix odmítla poměr stran filmu 1,37:1, protože se obávala, že si diváci budou myslet, že s jejich televizí není něco v pořádku.
  • Kritika mladé ženy na film Žena pod vlivem (1974) je doslovně převzata z recenze filmové kritičky Pauline Kaelové. Na začátku filmu je v Jakeově dětském pokoji k vidění výtisk Kaelové sbírky recenzí For Keeps (ačkoli paradoxně se v ní tato konkrétní recenze neobjevuje).