Útěk z vězení v Dannemoře

79%

Zajímavosti 15

  • Světová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 v místním kině Cumberland 12 Cinemas v Plattsburghu ve státě New York. Projekce se zúčastnil Ben Stiller.
  • Bratr Michaela Tolkina Stephen napsal a režíroval televizní film New York Prison Break: V roli Joyce Mitchellové se objevila Penelope Ann Millerová.
  • Součástí původního plánu útěku vězňů je úkryt v pohoří Blue Ridge Mountains, konkrétně v jeho části v Západní Virginii. To má paralelu se slavným přepadením Harpers Ferry v Západní Virginii, které provedl prominentní abolicionista John Brown v období před občanskou válkou. Jeho plán po tomto nájezdu zahrnoval zřízení základny v pohoří Blue Ridge Mountains, která by ukrývala uprchlé otroky a sloužila jako odrazový můstek pro útoky na otrokáře. V Brownově případě i v případě vězňů plány selhaly: v prvním případě proto, že byl poražen a zajat u Harpers Ferry, a ve druhém proto, že Joyce "Tilly" Mitchellová si na poslední chvíli rozmyslela, zda bude sloužit jako řidička na útěku. A stejně jako skutečný útěk vězňů byl i přepadení Harpers Ferry a další významné činy Johna Browna zdramatizovány v seriálu na stanici Showtime: (2020).
  • Poprvé po téměř 20 letech se Bonnie Hunt a David Morse setkávají na plátně, protože se spolu objevili už ve filmu Zelená míle (1999), který se také odehrává ve vězení.
  • Tento americký televizní seriál s omezenou délkou vychází z útěku z nápravného zařízení Clinton Correctional Facility v roce 2015.
  • Bonnie Huntová dostala prominentní místo (čtvrté), přestože se objevila jen asi v deseti minutách sedmihodinového seriálu.
  • Místo natáčení: Stahl, spoluautor scénáře, se narodil v Pittsburghu, v Pensylvánii.
  • Dannemora byla pojmenována podle švédského hornického města.
  • Dannemora je staré hornické město a lokalita v obci G-sthammar, okres Uppsala, Švédsko. Těžba - převážně železné rudy - zde začala kolem 13. století a patřila k nejvýznamnějším dolům ve Švédsku. Dannemora v Clinton County ve státě New York byla pravděpodobně založena prvními švédskými přistěhovalci z Dannemory ve Švédsku. Bylo oblíbené pojmenovávat nové lokality jmény ze "staré země".
  • Jerry Stahl je jedním z autorů. Ben Stiller si ho zahrál ve filmu Trvalá půlnoc (1998), skutečném příběhu podle Stahlovy knihy o boji tohoto někdejšího komediálního spisovatele se závislostí na heroinu.
  • Patricia Arquetteová hovořila o tom, že se v tomto seriálu objevila nahá, a o dalších rolích, v nichž hrála postavy sexuálně sebevědomější než ona sama, v rozhovoru s Julií Robertsovou v pořadu Variety "Actors on Actors. "V osobním životě jsem úplný opak," řekla Arquette o svých sexuálních postavách. "Narodila jsem se opravdu skromná. Nechci, aby mě někdo viděl nahou. Často se koupu ve tmě." Pro film Útěk z Dannemory prý kvůli roli přibrala a nahé scény předváděla bez jakéhokoli tělového make-upu. "Kdo smí být sexuální? Jaké typy těl jsou přijatelné?" položila řečnickou otázku.
  • Paul Dano kvůli roli vraha a uprchlíka Davida Sweata přibral 20 kg svalů.
  • V zájmu autenticity byla řada policistů a zaměstnanců orgánů činných v trestním řízení v seriálu ztvárněna skutečnými osobami, které se účastnily skutečných událostí.
  • Patricia Arquette se na place zapojila do rozhovoru s Beniciem Del Torem a Davidem Morsem poté, co byla nalíčená. Nepoznali ji a mysleli si, že je to "bláznivá paní".
  • Když Ben Stiller poprvé obdržel scénář (který byl napsán pouhé dva měsíce po útěku), odmítl ho poté, co zjistil, že většina scénáře je vymyšlená, protože informace o útěku nebyly veřejně dostupné. O několik měsíců později newyorský generální inspektor vydal oficiální zprávu, v níž útěk nastínil, což vedlo Stillera a scenáristy k opětovnému spojení a následnému vytvoření nového scénáře, který se co nejvíce zaměřil na skutečný příběh.