Skandál po anglicku

77%

Zajímavosti 13

  • Hugh Grant a Ben Whishaw spolu pracují již potřetí. Jejich prvním filmem byl Atlas mraků (2012) a druhým Paddington 2 (2017).
  • Během scény u večeře je zmíněn labouristický poslanec za jihovýchodní Bristol Anthony Wedgewood-Benn (známější jako "Tony Benn"). Thorpe se zmínil, že ho zná z univerzitních let na Oxfordu. Popisuje ho jako "Klusáka" a "okouzlujícího muže". Benn byl považován za zastánce tvrdé levice v Labouristické straně a byl klíčovým zastáncem demokratického socialismu. Část britského tisku jej kdysi označila za nejnebezpečnějšího muže v Británii v období vlády labouristů v 70. letech; Benn zde působil jako státní tajemník pro průmysl (1974-75) a později byl přesunut na post státního tajemníka pro energetiku (1975-79) za premiérství Harolda Wilsona i Jamese Callaghana. V reálném životě Benn předešel Jeremyho Thorpa o 9 měsíců.
  • Podle Russella T. Daviese bylo důležité, aby právě on byl zodpovědný za adaptaci příběhu Jeremyho Thorpa pro televizi, mimo jiné proto, že jako homosexuál mohl do projektu vnést jedinečný pohled, který by posloužil k polidštění postav.
  • Přední televizní kritik Kevin O'Sullivan ve své recenzi seriálu The Wright Stuff (2000) označil výkon Hugha Granta za jeden z nejlepších v jeho třicetileté kariéře na obrazovce a za neuvěřitelně blízký skutečnému Jeremymu Thorpovi. Předpověděl, že Grant získá významnou hereckou cenu; navzdory četným nominacím však žádnou nezískal.
  • Všechny interiérové scény odehrávající se v budově parlamentu se ve skutečnosti natáčely na radnici v Manchesteru.
  • O aféře Jeremyho Thorpa bylo napsáno mnoho knih, ale tato minisérie vychází ze stejnojmenné knihy z roku 2016, kterou napsal britský spisovatel, novinář a televizní kritik John Preston.
  • Podle scenáristy seriálu Russella T. Daviese, když mu produkční společnost Blueprint Pictures poslala knihu Johna Prestona, aby ho zlákala k napsání adaptace pro televizi, věděl zhruba po třech stránkách, že bude s projektem souhlasit.
  • Podle tvůrčího týmu, který stojí za touto minisérií, má kniha, podle níž je seriál natočen, rozpustilý, výstřední tón, který si všichni zúčastnění, včetně scénáristy Russella T. Daviese, přáli zachovat i pro televizi. Davies si oblíbil humor, ale zároveň chtěl diváky vtáhnout do života postav, dát prostor tragickým prvkům skutečného příběhu a vyzdvihnout upřímnou lásku mezi Jeremym a Normanem.
  • Vývojový tým této minisérie musel ověřit všechny potenciálně sporné detaily, které chtěl zahrnout do scénářů seriálu, tím, že našel několik původních zdrojů informací, které tyto detaily potvrzovaly. Klíčové detaily zobrazené v seriálu - zejména ty, které se přímo vztahují k řetězci událostí, jež způsobily titulní skandál - jsou zakotveny ve skutečnosti.
  • Hugh Grant prohlásil, že osmdesát procent jeho výkonu tvoří účes a make-up, přičemž se odvolával na proměňující práci vlasového a maskérského designéra Daniela Phillipse. Grant s Phillipsem spolupracoval již dříve na filmu Florence Foster Jenkins (2016). Aby dosáhl charakteristického vyzáblého vzhledu Jeremyho Thorpa, Grant aktivně hubnul díky měsícům intenzivní jízdy na kole v přírodě. Za zbytek své fyzické proměny v Thorpa vděčí použití hnědých kontaktních čoček, Phillipsově vlasovému a maskérskému designu a kostýmům návrhářky Suzanne Caveové.
  • Na radu režiséra Stephena Frearse se Ben Whishaw během natáčení setkal se skutečným Normanem Scottem, aby si vyslechl jeho vyprávění o událostech.
  • V sobotním rozhovoru v pořadu Weekend Edition na stanici NPR tazatel Scott Simon poznamenal na adresu Hugha Granta, že před natáčením tohoto filmu spolu Grant a Ben Whishaw pracovali také na filmu Paddington 2 (2017), a Grant odpověděl: "No, je zvláštní, že jsem v podstatě poslední tři roky strávil tím, že jsem se snažil Bena Whishawa tak či onak zabít nebo s ním mít sex."
  • Když je Holmes v roce 1975 doma a zazvoní telefon, sledují epizodu Fawlty Towers "Krysa Basil". Tato epizoda byla ve skutečnosti součástí druhé řady seriálu Fawlty Towers a vysílala se až 25. října 1979.