Skandál po anglicku

77%
Skandál po anglicku

Drama "Skandál po anglicku" vypráví šokující skutečný příběh prvního britského politika, který kdy stanul před soudem za vražedné spiknutí. Děj se odehrává na konci šedesátých let minulého století, v době, kdy je homosexualita čerstvě dekriminalizována. Jeremy Thorpe (Hugh Grant), předseda liberální strany, který je zároveň nejmladším předsedou jakékoli britské politické strany za posledních sto let, má tajemství, jež se zoufale snaží utajit. Dokud se kolem ochomýtá jeho užvaněný bývalý milenec Norman Scott (Ben Whishaw), Thorpeova slibně se rozvíjející kariéra je v ohrožení. Nakonec vidí jen jediný způsob, jak Scotta navždy umlčet. Soudní proces s Jeremy Thorpem jednou provždy změní politiku poté, co britská veřejnost odhalí nejtemnější tajemství vládních činitelů i to, kam až jsou ochotni zajít, aby je ututlali. (HBO Europe)





hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Hugh Grant možná ve své nejlepší roli, nebo prostě tak dobře na staré roky hraje a k tomu fakt bizarní příběh o vrcholném politikovi. Takhle neuvěřitelný a zároveň neschopný případ zničení nějaké nebohé postavy, jsem naposledy viděl v Já, Tonya.
Martrix
Martrix
2 581 bodů
9
Každý druhý homofob začíná slovy...nemám nic proti homosexuálům, ale... . Takže leckoho napadne s jakou dynamikou se změnily poměry i v průběhu 3-4 let od natočení této minisérie. Dnes už některým lidem nestačí, aby měli homosexuálové stejná práva jako ostatní...snaží se dělat z nich a ostatních minorit, privilegované a chráněné lidi, kteří by měli být díky jakémusi neviditelnému handycapu zvýhodněni před ostatními. Dnes by takové obsazení neprošlo...heterosexuální herci v rolích gayů?! To jako vážně?! I kdyby se měli angažovat homo osvětlovači, nebo zvukaři...tak dnes už ne! Konec šikanování homosexuálů. To je ostatně názor scénáristy Russell T. Daviese. Nikdo mu nevysvětlí, že byl v roli gaye Grant (hetero) stejně fenomenální, jako Whishaw (homo) a že herec je tady od toho, aby zahrál jakoukoliv postavu a jediné co ho pro takovou roli předurčuje, je talent. Bez ohledu na to, jak je to skvěle natočené i napsané, s největší pravděpodobností vás ovlivní váš postoj k tématu. A to i když to není jen příběh o tom, kam tabuizace a kriminalizace homosexuality některé lidi dohnala před padesáti lety. Mě osobně přišlo velmi líto, že pokrytectví společnosti přivádělo jinak slušné lidi do situací, kdy svou přirozenost museli skrývat, bát se o kariéru, o život... . Myslím, že i zarytí puritáni po shlédnutí tohoto "skandálu" uznají, že to vše bylo zbytečné, ponižující a nevyhrál vůbec nikdo. A v tom tkví síla sdělení tohoto počinu. Bez velkého moralizování prostě ukazuje, jak snadné je nevejít se do škatulky "ctihodný občan".

Dodatečné informace

Původní název:
A Very English Scandal (více)
  • Velká Británie Skandál po anglicku
  • Velká Británie A Very English Scandal
  • Velká Británie Sex, Lies and a Murder Plot at the Heart of the Establishment
  • Velká Británie Английский Скандал
Země původu:
Velká Británie

Powered byJustWatch