Králové zlodějů

52%

Zajímavosti 16

  • Basil nosí dlouhovlasou paruku, aby se zamaskoval, když firma poprvé vstoupí do budovy. Postava Raye Winstona ho chytne za límec a zeptá se: "Jsi mod?". To je pravděpodobně narážka na film Quadrophenia, v němž si Winstone i Phil Daniels zahráli. Daniels byl Mod a Winstone rocker, kterého Danielsův gang zmlátil.
  • Brian Reader a jeho společník Kenneth Noye byli uvězněni za podíl na loupeži v Brink's-Matu v roce 1983. Reader byl uvězněn na 8 let a Noye na 14 let za svou roli při manipulaci se zlatými slitky v hodnotě 26 milionů dolarů, které byly získány při loupeži poblíž londýnského letiště Heathrow. Brian Reader byl přítomen v Noyeho domě v noci, kdy byl zabit tajný policista, konstábl John Fordham, kterého Noye jedenáctkrát bodl nožem.Konstábl Fordham prováděl v roce 1985 sledování na pozemcích Noyeho 20akrového sídla ve West Kingsdownu v Kentu. Při soudním procesu Noye tvrdil, že jednal v sebeobraně - a porota ho spolu s Readerem zprostila obvinění z vraždy.Policie objevila 11 zlatých prutů zabalených v červenobílé látce ukrytých v mělké strouze vedle zdi garáže sídla, což vedlo k odsouzení Readera a Noyeho za manipulaci s ukradenými pruty.
  • Při hlavních titulcích hraje píseň "What'cha Gonna Do About It" od britské skupiny Small Faces. V roce 1965 se skupina The Small Faces objevila v britském filmu Dateline Diamonds (1965), jehož dějovou zápletkou byla zcela fiktivní loupež diamantů z Hatton Gardens, a to 50 let před skutečnou loupeží v Hatton Gardens.
  • Na některých diamantových obálkách je hebrejský nápis. Text zní hebrejsky "Hatton Garden".
  • Ve flashbackové scéně předchozích motorů padouchů jsou použity ukázky z policejního seriálu The Sweeney ze 70. let a z filmu Stanleyho Bakera Loupež z roku 1967. Je zde také krátký záběr na modré kombi Hillman Hunter, stejné skutečné auto se objevilo také jako vozidlo v pozadí i jako policejní vůz v televizním seriálu Život na Marsu.
  • Kromě tří dramatických filmů a jedné minisérie byla loupež v trezoru Hatton Garden také námětem filmu Heist! (2016), pátého dílu reality show společnosti Netflix White Rabbit Project (2016) a dvou hodinových televizních filmových dokumentů Hatton Garden: (2016) a Hatton Garden: (2019).
  • Film je věnován kameramanovi Marku Milsomovi, který zemřel ještě během natáčení.
  • V jednu chvíli vidíme Dannyho Jonese (Ray Winstone), jak si čte knihu "Forenzní medicína pro blbce". Tato kniha byla nalezena v domě skutečného Dannyho Jonese při policejní razii.
  • Události zachycené v tomto filmu jsou překvapivě založeny na skutečném příběhu. Během velikonočních svátků v dubnu 2015 se gang kriminálních veteránů středního věku a důchodců spolu s jedním mnohem mladším "nováčkem" skutečně vloupal do společnosti Hatton Garden Safe Deposit Company v centru Londýna a metodami vylíčenými v tomto filmu ukradl z bezpečnostních schránek cennosti v hodnotě zhruba 14-25 milionů dolarů (přesná částka není jasná, protože zákazníci s bezpečnostními schránkami nechtěli nutně hlásit, co jejich schránky obsahují). Počáteční úspěch a překvapení z loupeže však netrvalo dlouho, protože pachatelé byli během několika týdnů dopadeni policií poté, co moderní metody řešení zločinů a nešikovnost samotných zlodějů vedly k řadě zatčení.
  • Během úvodních titulků se objeví krátká ukázka z filmu The Italian Job (1969) (v hlavní roli Sir Michael Caine). V klipu je čínské zlato spouštěno z nákladního letadla na turínském letišti. Ze stejného filmu je i retro záběr na sira Michaela Cainea na konci filmu.
  • Retro záběr mladého Raye Winstona (Danny Jones) na konci filmu pochází z filmu Šmejdi (1979).
  • Společnost Hatton Garden Safe Deposit Company, která vinila "negativní publicitu", včetně investigativních zpráv o tom, že nejméně patnáct až dvacet let neaktualizovala své počítačové a zabezpečovací systémy, překvapivě ukončila svou činnost jen několik měsíců poté, co se odehrály události zobrazené v tomto filmu.
  • Ray Winstone (Danny Jones) chodil do školy se skutečným Dannym Jonesem.
  • Od 0:35:04 -chladicí voda měla být na pilu nanesena před jejím uvedením do provozu, ne až po něm.
  • Když bezpečnostní vozidlo odjíždí po reakci na poplach, je na chodníku vedle sloupu plechovka. Před příjezdem vozidla tam však plechovka nebyla a řidič z vozidla vystoupil bez čehokoli v ruce kromě baterky.
  • Když se ochranka po prozkoumání poplachu vrátí ke svému vozidlu, začne otevírat dveře spolujezdce. V dalším bezprostředním střihu však otevírá dveře na straně řidiče a poté vstupuje dovnitř.