Šťastný Lazzaro

72%

Zajímavosti 7

  • Film je experimentem s žánrem pohádky se všemi jejími nesrovnalostmi, záhadami, opakováním a hrdiny i padouchy.
  • Luca Chikovani (Tancredi) je mladý herec a zpěvák a skladatel, kterého vychoval internet. V roce 2014, poté co se s matkou přestěhoval do Říma, začal na YouTube nahrávat coververze hitů nejpopulárnějších interpretů mezi teenagery, zejména Justina Biebera a One Direction, a dosáhl celkem více než 5 milionů zhlédnutí.
  • Natočeno na Super 16mm film.
  • Alice Rohrwacherová chtěla prostřednictvím Lazzarových dobrodružství vyprávět o tragédii, která zpustošila její zemi, totiž o přechodu od materiálního středověku ke středověku lidskému: o konci venkovské civilizace, o stěhování tisíců lidí, kteří nic nepoznali z moderny, do měst, o tom, že se vzdali mála, aby měli ještě méně.
  • Podle scenáristky a režisérky Alice Rohrwacherové je film "příběhem menší svatosti, bez zázraků, bez schopností a superschopností, bez zvláštních efektů. Je to svatost života v tomto světě, aniž bychom si o někom mysleli něco špatného a prostě věřili v lidské bytosti. Protože byla možná i jiná cesta, cesta dobra, kterou lidé vždy ignorovali, ale která se vždy znovu objeví, aby je zpochybnila. Jako něco, co mohlo být, ale co jsme nikdy nechtěli."
  • Příběh filmu byl inspirován skutečnou událostí, která Alici Rohrwacherovou zasáhla, když markýza ve střední Itálii využila odloučenosti některých svých pozemků, aby udržela své rolníky v nevědomosti o konci pachtování.
  • Adriano Tardiolo (Lazzaro) byl vyhlédnut na veřejné střední škole v Orvietu, čímž se uzavřelo hledání, kterého se zúčastnilo více než tisíc dalších chlapců stejného věku. Adriano nikdy předtím nehrál, ale poté, co se seznámil s Alicí Rohrwacherovou, byl přesvědčen, aby roli přijal.