Gauguin

62%

Zajímavosti 3

  • Scénárista a režisér Edouard Deluc si během studií poprvé přečetl Gauguinův cestovní deník z pobytu v Polynésii "Noa Noa" a v hlavě se mu vždy rodil nápad na filmovou adaptaci. V roce 2012 si přečetl knihu "Měsíc a šestipence" od Williama Somerseta Maughama, inspirovanou životem Paula Gauguina, a znovu se propadl do Gauguinova světa, znovu si přečetl vše, co se o tomto tématu dalo, a dostal motivaci tento film přece jen natočit.
  • Přestože scenárista a režisér Edouard Deluc přečetl všechny Gauguinovy spisy a životopisy, rozhodl se zaměřit na některé věci a jiné zromantizovat. Například Tehura sice vypadá mladě (herečce, která ji hrála, bylo v té době 17 let), ale ve skutečnosti jí bylo 13 let a Gauguinovi 43 let, což by v té době činilo jejich vztah v kontinentální Francii nezákonným. Další znepokojivá fakta byla vynechána: během pobytu na ostrově měl Gauguin syfilis (pohlavně přenosnou a potenciálně smrtelnou chorobu), nikoliv cukrovku, jak je ukázáno ve filmu, měl také sexuální vztahy se dvěma čtrnáctiletými dívkami (Pau'ura a Vaeoho) a mladou prostitutkou a velký milostný příběh, kolem kterého je film vystavěn, se zdá být čistě fiktivní, protože Gauguin se nikdy nezmínil o romantických citech k Tehuře. Navíc je zde vidět, jak Gauguin napomíná mladého Tahiťana za to, že stále dokola kopíruje stejnou sochu, ale to byl právě Gauguin, kdo kopíroval polynéské umění. To vše vedlo několik médií k ostré kritice filmu za jeho nedbalost, jeden článek na Jeune Afrique šel dokonce tak daleko, že byl nadepsán "Gauguin: Gauguinův film se stal "Cestou na Tahiti, kde je pedofilie v tropech méně závažná".
  • Když se Paul Gauguin seznámil s Teha'amanou (také zvanou Tehura), bylo jí 13 a jemu 48 let. O rok později se jim narodila dcera, která žila jen několik dní.