Bílá princezna

77%

Zajímavosti 14

  • Kostelní zvony jsou slyšet při zvonění na změny, ale zvonění na změny v celém kruhu se vyvinulo až v 17. století. V tudorovské době by se zvony rozeznívaly pouze zvoněním, které zní zcela jinak.
  • V celém seriálu mluví postavy pomocí zkratek. Do roku 1700 nebyly v angličtině běžné.
  • Zobrazují tetu Alžběty z Yorku Kateřinu, která se provdala za Jaspera Tudora, jako ženu ve věku 50 nebo 60 let. Ve skutečnosti byla přibližně stejně stará jako Jindřich VII. a v době, kdy se seriál odehrává, jí bylo kolem třicítky.
  • Na zámku v Cardiffu se natáčely scény z interiéru zámku Mechelen v Burgundsku ve Francii a scény z areálu, kde burgundská holandská princezna a holandská princezna Cecilly sledují příjezd Jaspera Tudora a lorda Strange. Filmový štáb si přivezl mnoho kulis, které zakrývají artefakty a scény v dřevěných konstrukcích, k nimž došlo až po době vzniku této minisérie.
  • Na hradě Cardiff, kde se natáčelo mnoho scén, jsou vitráže Jindřicha VII, Alžběty z Yorku, Jaspera Tudora, Kateřiny Woodvill, Richarda III, Anny Nevill, Jiřího vévody z Clarance, Isabell Nevill, Jindřicha VIII, Jany Seymour. Tato okna spolu s okny zobrazujícími rodinu Despenserů, která hrad vlastnila v době Eduarda II., byla během 1. a 2. světové války odstraněna, aby nedošlo k jejich poškození. Původní hrad zažil od svého postavení mnoho bitev. Okupace Římany, dobytí Normany, občanské války. Vystřídal několik majitelů z řad Yorků a Lancasterů Zámek, kde se nacházejí tato okna, byl postaven v 19. století.
  • Tato minisérie vychází z románu Bílá princezna od Phillipy Gregoryové. Mnoho scén není historicky přesných
  • Patrick Gibson, který hraje "Chlapce", hrál v několika epizodách seriálu Tudorovci. Hrál vzdáleného bratrance Jindřicha VIII., jehož otec se podílel na Pouti milosti.
  • V roce 1486, kdy se Alžběta z Yorku stala královnou, bylo její matce 49 let a jí 20 let. Alžběta Woodvill zemřela v roce 1492 a Alžběta z Yorku v roce 1503. Alžběta Woodvill vládla 18 let, tedy déle než její dcera, která vládla 16 let.
  • James Frain (Warwick) hrál Thomase Cromwella v seriálu Tudorovci (2007), který se zaměřuje na krále Jindřicha VIII., syna Alžběty a krále Jindřicha VII. V Tudorovcích jsou také zobrazeny/dramatizovány osudy některých postav této minisérie, například Margaret, hraběnky ze Salisbury.
  • Caroline Goodall (vévodkyně Cecily) a Joanne Whalley (Markéta Burgundská) hrají matku a dceru. Obě herečky se však narodily s odstupem pouhých dvou let: Caroline Goodall se narodila v roce 1959 a Joanne Whalley v roce 1961.
  • Jindřich VII. znamenal novou éru britské monarchie. Od nástupu Richarda II. docházelo k poklidnému předávání moci až do sesazení Jindřicha VI., což bylo několikaleté období. Od Jindřicha VI. byli sesazeni Eduard IV. a Richard III. Navzdory zmatkům, které provázely Mariin nástup a otázku vlády lady Jane Grey (Mariině snaze vzít si to, co jí po právu náleží, nestála v cestě žádná opozice), Tudorovci úspěšně předávali moc jeden druhému. To pokračovalo i v linii Stuartovců až do popravy Karla I., tedy 186 let.
  • Lady Markétě Beaufort bylo pouhých 42 let, když se Jindřich stal králem ve věku 28 let. Jasperu Tudorovi bylo 54 let a jeho manželce Kateřině Woodvill 27 let.
  • V této sérii vystupují tři herečky z oceňovaného seriálu Hra o trůny (2011). Patří mezi ně Michelle Fairley (Margaret Beaufort), která ztvárňuje Catelyn Stark, Essie Davis (královna vdova Alžběta), která představuje lady Crane, a Rebecca Benson (Margaret Plantagenet), která představuje Tallu Tarly.
  • Jediným hercem z původního obsazení Bílé královny, který si zopakoval svou roli v Bílé princezně, byla Caroline Goodall, která ztvárnila vévodkyni Cecily, babičku "Bílé princezny" Alžběty z Yorku.