Final Portrait

63%

Zajímavosti 6

  • Ve filmu bylo vykouřeno 99 cigaret, což se téměř rovná délce filmu.
  • První film, který Stanley Tucci režíroval a ve kterém nehrál.
  • Podle internetových stránek aukční síně Christie's se portrét Jamese Lorda prodal v listopadu 2015 za 20 885 000 dolarů. Obraz byl namalován v roce 1964 a měl rozměry 45 ¾ x 31 ¾ palců. Obraz se jmenoval "James Lord". Christie's píše: "Výsledkem této intenzivní výměny názorů mezi Giacomettim a Jamesem Lordem, umělcem a jeho ošetřovatelem, je vynikající hlava, v jejíchž očích probleskuje pronikavý pohled byzantské ikony, sedící postava, která vykazuje asertivní přítomnost egyptského faraona, a beránčí korona stříbřitě šedé barvy, která promítá auru Christ en gloire, en majesté."
  • Tvůrci filmu pečlivě rekonstruovali Giacomettiho ateliér s využitím archivních fotografií a záběrů. Při natáčení pomáhala Giacomettiho nadace v Paříži pod podmínkou, že veškerá umělecká díla vytvořená pro film budou po skončení natáčení zničena.
  • Alberto Giacometti se narodil v Borgonovu, které je dnes součástí švýcarské obce Bregaglia nedaleko italských hranic. Byl potomkem protestantských uprchlíků, kteří utekli před inkvizicí. Jeho bratři Diego a Bruno se také stali umělci. "Ukazující muž" se 11. května 2015 v aukční síni Christie's v New Yorku na aukci Looking Forward to the Past prodal za 126 milionů dolarů, 141,3 milionu dolarů s poplatky, což je rekord za sochu v aukci. Dílo bylo ve stejné soukromé sbírce 45 let.
  • Londýn ve filmu nahradil Paříž, protože si nemohli dovolit natáčet v Paříži. Natáčení trvalo týden a půl a k tomu, aby Paříž vypadala jako Paříž, bylo použito CGI. Podle Tucciho bylo pro malý film levnější použít CGI než navštívit skutečné lokace.