1890

57%
1890
1890

Mladý, no svojimi modernými vyšetrovateľskými metódami a úspechmi preslávený detektív Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti prichádza na zámok Betliar riešiť tajomnú, brutálnu vraždu slúžky. Na Gemeri ho víta miestny rázny strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer) , ktorému prítomnosť až príliš sebavedomého vyšetrovateľa z Pešti v jeho rajóne a nutnosť s ním spolupracovať vôbec nie je po chuti... a zdá sa, že Martonova prítomnosť nevyhovuje ani miestnym obyvateľom, ktorí sú nedôverčiví k technickým novinkám a namiesto vedy uprednostňujú vieru v mágiu a povery; ba ani obyvateľom zámku – mocnej šľachtickej rodine Wisniewskych, kde má každý svoje tajomstvá... Ukazuje sa však, že vražda slúžky ani zďaleka nie je natoľko jednoduchá, ako by si vyšetrovatelia želali; a dokonca, že nejde o jediné čudné úmrtie mladej ženy v tejto oblasti... Marton s Černým teda stoja pred neľahkou výzvou – prekonať vzájomné nesympatie a spolu pátrať po zvrátenom páchateľovi, ktorým je podľa povedačiek dedinčanov nadprirodzený „Démon"... a podľa Martonovej teórie prvý sériový vrah v dejinách Uhorska.

Vyšetrovateľom pri tom asistujú dvaja Černého podriadení – miestni žandári Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík), ktorí vďaka svojej lenivosti, či naopak prílišnej horlivosti a predovšetkým nedostatočnej inteligencii pokazia, čo môžu... ale pri riešení menších kriminálnych prípadov (inšpirovaných skutočnými historickými udalosťami) sa i na nich občas usmeje šťastie. Zlo na Betliari nespí, mŕtvol pribúda a Marton musí urobiť všetko preto, aby zabránil ďalším beštiálnym vraždám... situáciu pri vyšetrovaní mu však komplikujú sympatie ku krásnej grófskej dcére Júlii (Danica Matušová), odmeranosť jej upätej matky-grófky (Anikó Varga) i nevyspytateľné ťahy jej otca, extravagantného grófa Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podarí sa Martonovi odhaliť „Démona" skôr, než si príde aj poňho...?!(TV JOJ)





Chimpanzee21
Chimpanzee21
3 873 bodů
5
Seriál, na který se koukáte do konce jen kvůli tomu, že vás zajímá jak to dopadne i přes to, že je vlastě absolutně stupidní a zbytečně moc roztažený s hromadou vedlejšího dění. Nemůžu si pomoci, ale více jak 50% mu vážně dát nemohu. Nebýt tam Majer, tak bych to asi nedal...
Hoptimista
Hoptimista
800 bodů
4
Sherlista, jak jsem si hlavního hrdinu nazval já, je zmítán někde na pomezí elegance Sherlocka Holmese a důvtipu Mentalisty, dohromady to každopádně moc nejde. Dialogy jsou suché, bez energie. Nedokážu si představit, co se bude dít dalších 12x60min. Jednou stačilo.
Karel Kilián
Karel Kilián
370 bodů
8
Upřímně jsme od tohoto seriálu nic nečekali. Pustili jsme se do něj jen proto, že se objevil v žebříčku nejlepších slovenských seriálů posledních šesti let. Hned v prvním díle nás však pobavily hlášky a příjemně zaujalo herecké obsazení v čele s „holmesovským“ Jánem Koleníkem a Stanislavem Majerem. A příběh se začal pomalu odvíjet.... Původně jsem si myslel, že to bude klasický krimi seriál, kde každý díl přinese nový případ, jež bude do jeho konce uzavřen. Po druhém díle jsem pochopil, že tomu tak není - a hodně jsem přemýšlel nad tím, jak chtějí tvůrci jednu vraždu natáhnout na dvanáct dílů. Bál jsem se, že to bude dlouhé a nudné, ale opak byl pravdou. Příběh se postupně rozmotává a první vrchol přichází v sedmém díle. Tady byl náš předpoklad správný. Ale co dál? Tvůrci si s divákem hodně pohráli, takže v různé chvíle bylo „naprosto jasné“, že záhadným démonem je nějaká konkrétní osoba, aby to více či méně záhy bylo vyvráceno. Celý děj provází naprosto vynikající, chytlavá hudba, která dokonale podkresluje jednotlivé okamžiky. Už jen za tu bych dal vysoké hodnocení. K tomu mistrná kamera - mnohokrát jsem ocenil netradiční záběry, ze kterých bylo vidět, že nad nimi někdo přemýšlel. To už jsem dlouho neviděl takto pěkně vedenou kameru! Každý díl končil tak, že byla hned chuť dívat se na další a další a další. K našemu překvapení se klubíčko rozmotalo a na konci se ukázalo, že oním démonem byl ten, kohož jsme tipovali hned na začátku. Nesčetněkrát jsme ho ale vyřadili, protože důkazy vedly úplně někam jinam. Tohle se povedlo. Mnozí tu kritizovali gagy dvou žandárů - že prý byli v ději tak trochu navíc. Osobně si dovolím nesouhlasit. Jejich scénky sice neoplývaly kdovíjak inteligentním humorem, ale pobavily a příjemně okořenily jinak celkem vážný děj. Když to podtrhnu a sečtu: epická kamera, nádherná hudba, krásné prostředí, sympatičtí herci, zajímavý děj, zápletka i rozuzlení. Jen málo současných seriálů má takto dokonalý mix jednotlivých ingrediencí, takže si dovolím udělit čtyři hvězdičky.

Dodatečné informace

Původní název:
1890 (více)
  • Slovensko 1890
Země původu:
Slovensko
Ocenění:
Žádná ocenění