Úžasná paní Maiselová

84%

Zajímavosti 45

  • Když Miriam řekne otci, že má placenou práci, řekne jí, že bude potřebovat běžný a spořicí účet, na což ona odpoví "hotovo". Vdané ženy nesměly mít až do roku 1975 legálně vlastní oddělený běžný účet.
  • Po večeři v čínské restauraci Astrid nahlas přemýšlí, zda skutečně existuje generál Tso. Kuře General Tso se v newyorských restauracích objevilo až počátkem 70. let.
  • Termín "komik" pro ženy i muže se běžně používal až v roce 2000. V době, kdy se pořad odehrává, by ji nazvali komediantkou.
  • Všechny písně, které zpívá Barbra Streisand, jsou anachronismy, protože její první nahrávka vznikla až v roce 1963.
  • Když Abe třídí dětská alba a hledá písničku, kterou by počítač uměl zpívat, podívá se na jedno, na jehož obálce je Snoopy a Woodstock ze seriálu Peanuts. Woodstock se jako samostatná postava objevil až v 60. letech a oficiálně byl pojmenován až v roce 1970.
  • Don Rickles je zmíněn spolu s Bobem Newhartem. V roce 1958, kdy se pořad odehrává, chyběly Ricklesovi do slávy ještě roky. Rickles a Newhart se setkali v polovině 60. let.
  • V závěrečné epizodě 3. série Lisa Weilová v roli Carol Keeneové (alias Carol Kayeové) mění hru na elektrickou basu v kapele Shy Baldwina z levé ruky (ve všech předchozích dílech) na pravou.
  • Pilotní díl je jedinou epizodou, která obsahuje skutečnou nahotu, když Midge na jevišti odhaluje prsa a během scény při odbarvování ochlupení i zadek. V pozdějších epizodách se objevují burleskní tanečnice nahoře bez, ale jejich prsa jsou zakryta pastami.
  • Přestože hrají židovské postavy, pouze polovina hlavních herců jsou Židé: (Alex Borstein, Michael Zegen, Kevin Pollak a Caroline Aaron, která je Mizrahi). Rachel Brosnahan a Luke Kirby jsou především irského původu, Tony Shalhoub je Libanonec a Marin Hinkle je italského, norského, německého a anglického původu.
  • Rachel Brosnahanová a Alex Borstein pocházejí z Highland Parku v IL a z Deerfieldu v IL, dvou severních předměstí Chicaga, která leží hned vedle sebe.
  • 13. listopadu 2017 se v newyorském Village East Cinema konala oficiální premiéra seriálu.
  • Během židovského svátku Pesach se místo bohoslužby v synagoze tradičně koná rituální bohoslužba (tzv. seder) u vás doma nebo se seder koná u rodiny či přátel. Kniha, která obsahuje starobylý text a řád ("seder" doslova znamená "řád") pesachové bohoslužby a vypráví příběh o vyjití z Egypta, se nazývá hagada (doslova "vyprávění, příběh, poučení"). V průběhu staletí bylo vydáno mnoho vydání hagady, ale pravděpodobně nejpoužívanějším americkým vydáním hagady ve dvacátém století je vydání, které od roku 1932 distribuovala kávová společnost Maxwell House v rámci marketingové akce, jejímž cílem bylo informovat židovské domácnosti, že Maxwell House je košer pro svátek Pesach. Hagada Maxwell House byla používána pro sedmero svátků v americké armádě, ve věznicích a v Bílém domě. V roce 2019 společnost Maxwell House oznámila, že nejnovějším vydáním jejich hagady je limitovaná edice spojená s televizním pořadem "Úžasná paní Maiselová", která kombinuje skutečné vydání jejich hagady z 50. let 20. století s ilustracemi postav ze seriálu a receptem na bůček údajně od samotné Midge. Speciální edice hagady byla k dispozici pouze zákazníkům společnosti Maxwell House, kteří si objednali kávu přes Amazon; seriál je totiž součástí nabídky Amazon Prime.
  • Tony Shalhoub (Abe) a Katrina Lenk (Cosma) hráli v broadwayském muzikálu The Band's Visit. Oba získali cenu Tony pro nejlepšího herce a herečku.
  • Ve třetí sérii se zdá, že Abeův přítel Asher je založen na dramatikovi Arthuru Millerovi, jehož druhé jméno bylo Asher. Vzhledem k tomu, že paní Maiselová Millera zmiňuje ve své komediální rutině s narážkou na jeho manželství s Marilyn Monroe v tomto období, postava rozhodně není Miller. Přesto podobnost s Asherovými a Millerovými kontroverzemi ukazuje na to, že právě on byl inspirací pro tuto postavu.
  • Amy Sherman-Palladino je také autorkou populárního televizního seriálu Gilmorova děvčata (2000). Fanoušci se v seriálu setkají s některými opakujícími se herci a tématy.
  • Pilotní díl seriálu měl premiéru 17. března 2017 v rámci jarní pilotní sezóny společnosti Amazon Studios a kritika jej ocenila.10. dubna 2017 jej společnost Amazon objednala na dvě sezóny.
  • Kritik časopisu Slate označil pilotní epizodu za "knockout" a uvedl, že stand-up prvek "vnáší do okouzlujícího, ale maniakálního díla Amy Sherman-Palladinové vítanou slovní i tematickou disciplínu".
  • Mezi skutečnými komiky, kteří se v tomto seriálu objeví, jsou Moms Mabley, Carol Burnett, Red Skelton, Groucho Marx, Phil Foster, Jackie Vernon a Lenny Bruce, přičemž Bruce se v seriálu objevuje opakovaně.
  • Písmo použité pro název je stejné jako u filmu The Osbournes (2002). Jmenuje se Sparkly a navrhl ho Stuart Sandler ze společnosti Font Diner.
  • V oficiální propagační kopii tohoto seriálu Amazon uvedl, že paní Maiselová má "elegantní byt v Upper West Side, který je ideální pro pořádání večeře Jom Kipur". Pro každého, kdo je Žid nebo se alespoň trochu vyzná v judaismu, je to zvláštní tvrzení, protože Jom Kipur je nejznámější z několika postních svátků v židovském kalendáři, a proto by se v tento svátek žádná večeře nepodávala. Po skončení Jom Kipuru se židovské rodiny tradičně scházejí k jídlu, aby přerušily půst, ale toto jídlo se nazývá "přerušení půstu", nikoli "jomkipurská večeře". Správně se o tomto jídle mluví v dialogu během pilotní epizody.
  • Představitelka Lizy Weilové, Carole Keenová, byla inspirována legendární baskytaristkou Carol Kayeovou. Přestože jde o kladnou postavu, Kaye v rozhovoru pro New York Post prozradila, že se jí vůbec nelíbila, a tvrdila, že je jako "karikatura - a můj život není vtip [...] Nikdo mě nekontaktoval. Nic jsem o tom nevěděla. Přišlo mi to dost špatné - něco jako pomluva".
  • Midge (Rachel Brosnahanová) se poprvé setkává na otevřeném mikrofonu 23. září 1958, což byl ve skutečnosti svátek Jom Kipur. Ačkoli rodina dělá velkou vědu o tom, že po Jom kipuru přijde rabín na snídani, Midge i její matka jsou na Jom kipuru zobrazeny, jak jedí a pijí (přestože se jedná o postní svátek), a Abe a Moishe jsou zobrazeni, jak na Jom kipuru pracují (přestože se jedná o jeden z mála svátků, který i mnozí sekulární Židé tráví v synagoze).
  • Amy Sherman-Palladino získala cenu Emmy 2018 v kategorii Vynikající scénář ke komediálnímu seriálu za Pilot (2017).
  • 10. dubna 2017 si Amazon objednal dvě série seriálu. Amy Sherman-Palladino bude mít opět na starosti.
  • V den, kdy se Rachel Brosnahan dozvěděla, že dostala roli v seriálu, zjistila, že přišla o jinou roli, protože nebyla vtipná.
  • Midge občas poznamenává, že vtipy lépe dopadnou, když někdo mluví rychleji. To je možná narážka na to, že Amy Sherman-Palladino v tomto seriálu používá rychlé dialogy.
  • Během vystoupení v epizodě podcastu WTF with Marc Maron z 25. května 2023 obvinila tvůrkyně seriálu Amy Sherman-Palladino ze zrušení seriálu společnost Amazon, která se snažila snížit náklady, aby si mohla dovolit neuvěřitelně vysoký rozpočet na výrobu Pána prstenů: Prsteny moci (2022). Prsteny byly také důvodem, proč Amazon zrušil další populární seriály, jako jsou Papírové holky (2022), Carnival Row (2019) a Lovci (2020).
  • Seriál se podle deníkového záznamu odehrává od první epizody v roce 1958.
  • Seriál byl obnoven pro třetí sérii 20. května 2018, ještě před odvysíláním druhé série.
  • Všichni tři hlavní herci rodiny Maiselových, Michael Zegen, Kevin Pollak a Caroline Aaronová, jsou Židé. Tři hlavní představitelé rodiny Weissmannových, Rachel Brosnahanová, Tony Shalhoub a Marin Hinkleová, však Židé nejsou.
  • Úvodní epizoda 3. série se odehrává někdy kolem Vánoc roku 1959. Během představení USO je za nimi velmi velká americká vlajka, která správně ukazuje 49 hvězd, protože to bylo v krátkém období mezi tím, co se Aljaška a Havaj staly státy.
  • Ačkoli to v seriálu nebylo zdůrazňováno zdaleka tak jako u Weissmannových a Maiselových (včetně Midge), postava Susie Myersonové (Alex Borstein) má být také chápána jako Židovka. V rozhovoru pro židovský ženský časopis Hadassah z listopadu 2017 Borstein potvrdil, že Susie je Židovka: "Borstein popisuje židovskou Susie jako velmi silnou, která chce být součástí svého vlastního osudu a nenechává se jen tak unášet životem. 'Vždycky jsem věděla, že většina židovských žen je taková,' poznamenává." V rozhovoru pro The Jewish Journal z prosince 2017 Borsteinová uvedla, že Susie jí připomíná několik členů její vlastní rodiny: "Moje babička, která přežila holocaust, byla velmi vtipná, velmi temná a mrcha. Moje matka se v pozdějším věku vrátila do školy, aby získala titul MSW nebo MFT v oboru psychoterapie, což je jedna z těch f-- řad písmen se spoustou "m". Byly to drsné ženské, které se neustále přetvářely, a je v nich kus Susie."
  • Na mnoha dveřních sloupcích v celé sérii je připevněna malá krabička. Jedná se o mezuzu, schránku s úryvky z Tóry (Dt 6,4-9 a 11,13-21), kterou Židé tradičně připevňují na rámy dveří svých domů jako stálou připomínku Boží přítomnosti. Mezuza slouží také jako znamení, že v domě, na němž je připevněna, bydlí nebo pracuje Žid, takže v tomto seriálu je častý výskyt mezuzy na zárubních dveří jedním z mnoha ukazatelů, že většina postav jsou Židé.
  • Exteriér a schodiště Gaslight byly natočeny v divadle Under St. Marks Theatre na St. Marks kousek od 1. třídy, kde se každé úterý od 21:00 do 2:00 koná skutečný open mic.
  • Věštkyně nabízí talisman s kořenem tannisu, což je fiktivní okultní bylina používaná ve filmu Rosemary má děťátko (1968).
  • Amy Sherman-Palladino se inspirovala vzpomínkami na svého otce, standup komika působícího v New Yorku.
  • Rachel Brosnahanová nosí paruku jako Midge Maiselová.
  • Rachel Brosnahan (Miriam 'Midge' Maisel) a Jason Ralph (Mike Carr) jsou ve skutečném životě manželé.
  • "Byt", ve kterém žije Midge a její manžel Joel, byl vytvořen na stejném místě jako byt, ve kterém žijí Midgeini rodiče, ale podle scénografa Billa Grooma byl jeho design modernější (konec 50. let), částečně inspirovaný filmy s Doris Dayovou.
  • Pilotní díl se stal jedním z nejúspěšnějších seriálů Amazon Video vůbec a dosáhl průměrného hodnocení 4,9 hvězdičky.
  • Když se Midge a Lenny setkají v baru ve filmu Komedie nebo zelí (2019), před odchodem na natáčení filmu Miami After Dark, přistoupí k Lennymu fanoušek a osloví ho "pane Bruci". Lenny odpoví: "Pan Bruce byla moje matka." Amy Sherman-Palladino (tvůrkyně/producentka/režisérka seriálu) znala Sally Marr, která byla skutečnou matkou Lennyho Bruce, a kdykoli se někdo dozvěděl, kdo je, oslovovala se "pane Bruci", takže hláška odkazuje právě na ni.
  • Blízká přítelkyně Rachel Brosnahanové, spisovatelka a komička Jasmine Pierceová, kterou sledovala, jak se z "open mic" klubů dostala až k psaní pro The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2014), poskytla Rachel pro její roli v tomto seriálu dostatek inspirace a rad.
  • Rachel Brosnahanová v rozhovoru v roce 2018 řekla, že ji bezdůvodná nahota obecně frustruje, protože je únavná a odvádí pozornost od příběhu, ale v pilotním díle se svlékla ráda, protože jí to přišlo vtipné. Řekla, že nešlo o sex ani o to, aby byla sexualizovaná. Její postava si prostě sáhla na dno, které si nedokázala představit.
  • První televizní pořad na streamovací platformě (Amazon Prime), který získal cenu Emmy za vynikající komediální seriál.
  • Amy Sherman-Palladino vysvětlila koncept pořadu takto: "Chtěla jsem natočit příběh o ženě, která si myslela, že má všechno, a pak se to všechno rozpadne. A když se rozpadne, objeví v sobě ctižádost, potřebu mluvit a hlas, o kterém upřímně řečeno nevěděla."