Zmenšování

58%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
5.5
V poslední době si filmy vybírám čistě náhodně aniž bych si o nich něco přečetl. O Zmenšování jsem si tak myslel, že mne čeká nějaká rodinná komedie. Jenže to jsem vůbec netrefil. Jedná se totiž spíše o drama, které se snaží ukázat na globální problémy lidstva. Celkově mi příjde, že samotný nápad onoho zmenšování je děsně nevyužitý a snad kromě úvodu a přesunutí děje do Pohodova nenabízí snímek nic co by nějaké zmenšování nabízelo. Natočeno to bylo všechno velmi pěkně, ale 135 minut je prostě šílená porce času na takový typ filmu a tak se častokrát stalo, že jsem se u sledování nudil. Nejlepší na celém filmu byla postava Dušana, kterou ztvárnil bezchybný Waltz, který dokázal místy slušně pobavit. Jako celek to hodnotím 55%
Pete69
Pete69
29 851 bodů
5
Velmi dobrý nápad, ale potenciál nebyl využit ani náhodou. Celou dobu jsem v napětí čekal, co přijde, jenže ono nepřišlo nic. Chyběla mi konfrontace s normálním světem. Pokud už chtěl scénárista upozornit na problémy lidstva a na to, že i ve zmenšeném světe postupně dochází k dělení na bohaté a chudé, všude vznikají kšeftaři a ovce, tak se toto téma mělo rozvinout a mělo být hlavním tématem. Takhle z toho vznikla jakási nakyslá čalamáda s nejasným záměrem. 50%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Ten film mě moc nebavil, jeho stopáž je přestřelená, jeho tempo nevstřícné, ale oceňuju, že vůbec existuje takovýhle high concept film maskovaný za žánrovou zábavu - Andrew Niccol se o to neúspěšně pokouší od Truman Show a je vidět, že není samozřejmost dosáhnout funkční společenské satiry v mainstrevovém provedení. Payne to zvládl, byť za cenu toho, že vlastně nejde o moc "dobrý" film, který by mohl v jakémkoliv slova smyslu "bavit".
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Bizarní postavičky, fajnové camea, nepředvídatelný děj a v tom všem parádní uvěřitelný fotřík Damon, hledající nový smysl života. Těžce nedoceněný film.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Zmenšování se nedá upřít řada výborných filmařských myšlenek a postupů, které z něj činí i v dnešní době snímek zajímavý a originální. Hlavním vyprávěcím koridorem je zpočátku právě motiv zmenšování lidstva za účelem záchrany skomírající matičky Země, přičemž se dramatizuje především samotný proces radikálního tělesného smrsknutí a pozornost je vedena směrem k aklimatizaci hrdinů ve světě budoucnosti, který je obyvatelům "minulosti" líčen jako neuvěřitelný dobrodružný zážitek. Po předpokládaném klíčovém twistu se však Payne vzepře veškerým očekáváním a vystaví alternativní svět, který na malém prostoru v podstatě duplikuje ten reálný i s jeho společenskými neduhy, a namísto dobrodružství a objevování neznámého se soustředí na rozšiřování poznání hlavního hrdiny, jež se stává hlavní doménou vyprávění. Rozdíl mezi velkým a malým světem postupně zaniká a k prolnutí dochází v závěrečné norské části, kdy se propojí také smýšlení toho obrovského, chudobou sužovaného světa, zastoupeného svědomitou a humánní Vietnamkou, a prostopášného playboye Dušana, zastupujícího ten malý, malinkatý kousek světa, v němž je všeho dostatek. Downsizing je rozhodně svérázná výpověď o stavu současné společnosti, na níž je těžké určit, z jakého úhlu je vlastně ozvláštňující - jestli jako futuristická sci-fi s prvky sociální tragikomedie, nebo jako úsměvné drama o lidech, které malé a velké sociální či ekonomické rozdíly znázorňuje důvtipnou formou science fiction. A přestože mi závěr přišel myšlenkově křečovitý a celkový potenciál duality fikčního světa utopený pod nerozhodností, jak onu dualitu co nejlépe vystihnout (jestli skrze postavy nebo skrze prostředí), bavil jsem se i navzdory přepálené délce dost slušně.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Kdyby se mě ještě před rokem někdo zeptal na herce který poslední dobou hraje v perfektních filmech řekl bych jméno Matt Damon. Tento rok se to ale zlomilo. Suburbicon bylo průměrné bůh ví co které pořád vedl především Damon a tudíž se od Zmenšování čekalo přece jenom víc. Už kvůli námětu a zápletce která přece nemůže zklamat a která přece dokáže naplnit potenciál a očekávání. No a ono se to úplně nestalo... pokud trailery slibovali zábavnou jízdu tak se jí nakonec nedočkáme. V první hodince ten humor ještě jaksi je ale postupem času přestává fungovat a poté už není vůbec. A po hodině se ten zmenšovací svět dostane úplně do pozadí a řeší se spíše love story mezi Damonovým šafránkem a beznohou vietnamkou. Což je škoda, protože na tom filmu je nejzajímavější ten malý svět. Myšlenka toho filmu očividně je, že nikdy není pozdě na změnu. Ale Alexander Payne za režijním pultem jako by vlastně nevěděl co chce natočit. Satyru, komedii či romantickou love story. A divák z toho začne být po chvíli zmatený a z průměru to nevyřadí ani vždy perfektní Christoph Waltz. Herecká skvádra a pravidla světa za silnou 4 z 5, celek za 3 z 5. Mohlo to být lepší a je škoda, že nebylo. Ještě před rokem bych to totiž klidně dal do TOP 15 nejočekávanějších filmů roku.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
4
V poslední době trpím v určitých intervalech, patřičné až skomírající deprese. Nemám náladu si leštit bambus, plýtvat nezdravým jídlem, a už vůbec nepřemýšlet nad tím, co se stane, když se nebudu o planetu dostatečně starat, a jednou v prudkém okamžiku všechno zmizí a skončí, jako mé hovno v záchodě. Všechno musí přeci skončit. Například, moje zbytečná existence, která má pořád potřebu všem na světě cpát svoje všeználkovské názory na všechno, a nasírat svými intelektuálními poznámky. Jsem pro všechny ještě blbý puberťák, s myslí dvanáctiletého autistického blbečka, s nadvázankou nad předkožce. Pokud se tudíž někdy rozhodnu pro jednou a provždy skapat, a ulehčit tím životy asi miliony lidí, určitě si pustím tenhle film, a konečně pochopím smysl života. Matt se moc nudil, aby k téhle zvláštní eskapádě zapřisáhl svoji duši. Nevím, s jakým poselstvím chtěl film vyhrát, (pokud to vůbec mělo být v plánu), ale co jsem z toho pochopil, a to je u mě velice výjimečné, že bych někdy něco pochopil a blbě nekýval hlavou, to jak se svým životem vynaložíme, záleží jen na nás. Chcete zachránit svět s vietnamskou pijavicí, nebo zmenšit se na velikost hřebíčkové hlavičky? Klidně, jen se dvakrát rozmyslete, jestli do toho opravdu chcete jít. To je asi všechno, co by vám otrok moderní společnosti mohl dát. Doufám, že dostanu za to Nobelovou cenu míru, a poukázku na auto zdarma.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6
Snímek, který mě v první polovině tak strašně bavil, že jsem byl po skončení tak zklamaný, že se ta druhá půle snímku tak debilně vymkla kontrole. Jako kdyby tento počin režírovali dva režiséři. Nápad to má perfektní, ta atmosféra, odhodlání se nechat zmenšit, to vše mě strašně bavilo. Jenže druhá část už je strašně nudná. Navíc mě vadili dvě věci. Za prvé, ta dějová linie s vietnamkou mě vůbec nebavila, byla otravná a celé to bylo takové rušivé a k danému tématu se to absolutně nehodilo. Ta druhá věc je, že jsem se těšil na bizarní a věcné problémy zmenšených lidí. Jenže to bylo celé odfláklé. Lahve vína, sklenky, to vše bylo pro malé pidilidi jak šité na míru. No, velká nelogická blbost to asi není, ale já si to představoval propracovanější. M.Damon zahrál svůj standart, stejně jako Ch.Waltz, který mě zde dost seděl, zbytek v pohodě. Hudba přijatelná. Takže nakonec hodnotím jen průměrem. Velká škoda, mohlo to být lepší, rozjezd byl víc než slibný. Víc to kritizovat nehodlám. Jako jednohubka to není nejhorší záležitost, ale podruhé si to už nepustím.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
2.5
Ach ten Matt Damon. Je vidět, že se snaží a vybírá si role, které jsou výzvy, ale Zmenšování byla spíše dost podprůměrná podívaná a originální námět filmu přestal být zajímavý asi tak ve třetině. Pak se jednalo spíše o nudné poselství spočívající v blížícím se konci světa a nespravedlivých sociálních rozdílech. Myslím, že by filmu neuškodilo, kdyby byl sestříhán do pěkných 80 minut.
fido68
fido68
1 453 bodů
8
Film zmenšování mně zaujal hereckým obsazením Mata Damona a čekal co z toho zas vypadne..Viděl jsem někde ukázku a očekával jsem větší potenciál v myšlence zmenšování.Každopádně jsem byl rád,že se tímto tématem svět filmu v hrané podobě zabýval.Nečekal jsem něco převratného ale celkově se na to dalo koukat.Sice jsem si v prvních minutách filmu vzpoměl na náš film Což takhle dát si špenát,ale to není na závadu.