Dokážete mi kdy odpustit?

67%

Zajímavosti 15

  • Když jde Lee ke stanici metra na 86. ulici, míjí pobočku Citibank na rohu 86. ulice a Broadwaye s reklamou na Citi Priority Banking ve výloze. Citi Priority do roku 2016 neexistovala.
  • Pro faxy se používal válcovaný termální faxový papír, nikoli obyčejný papír, jak je znázorněno v době vzniku filmu. Faxy na obyčejný papír se začaly používat až mnohem později.
  • Skutečný Jack Hock byl Američan, nikoli Brit.
  • Několikrát vidíme postavy sedět v baru, zatímco venku zjevně zuří sněhová bouře, ale když vyjdou ven, na zemi není vůbec žádný sníh.
  • "Crosby St. Books" je ve skutečnosti knihkupectví Housing Works Bookstore Cafe na ulici Crosby St. Většina scén z knihkupectví (ty se zelenými stínítky) se natáčela v knihkupectví Argosy Books v Midtown East Manhattan.
  • Melissa McCarthy poprvé ztvárnila skutečnou osobu.
  • Jediný herecký výkon nominovaný na Oscara za nejlepší vedlejší roli - Richard E. Grant - ve filmu, který nebyl nominován na nejlepší film.
  • Většina scén, v nichž Lee a Jack popíjejí v baru, byla natočena v baru Julius', fungujícím podniku, který se označuje za nejstarší gay bar v New Yorku. Jako bar funguje na Západní 10. ulici 159 od roku 1864, ve 20. letech 20. století byl oblíbeným speakeasy a v 50. letech 20. století začal uspokojovat převážně homosexuální mužské zákazníky. V roce 1966 (tři roky před slavnějšími protesty v baru Stonewall Inn, který se nachází za rohem) se Julius' stal místem protestu Mattachine Society proti diskriminačním předpisům newyorského státního úřadu pro alkohol, které zakazovaly podnikům podávat alkoholické nápoje LGBTQ osobám (což v podstatě znemožňovalo provozování nebo návštěvu gay baru). Mattachine Society byla jednou z prvních amerických organizací na ochranu práv homosexuálů. Protest, který jeho organizátoři nazvali "Sip-In" (hravá narážka na Sit-Ins v době jižanského hnutí za občanská práva), byl úspěšný; následující rok soudy státu New York rozhodly proti praxi Státního úřadu pro alkohol (State Liquor Authority) odebírat licence na prodej alkoholu podnikům, které podávaly alkohol LGBTQ návštěvníkům. Ve verzích filmu Kluci z kapely z roku 1970 i 2020 se scény natáčely také v baru Julius.
  • Richard E. Grant natáčel rozhovor s Terry Grossovou pro její pořad Fresh Air v National Public Radio, když mu právě Grossová oznámila, že byl právě nominován na cenu SAG: GROSSOVÁ: "Chci si udělat krátkou přestávku a pak si s vámi ještě promluvím. Pokud se k nám právě připojujete, mým hostem je Richard E. Grant. A ten hraje s Melissou McCarthy ve filmu Dokážeš mi někdy odpustit? Získal za něj cenu newyorského kruhu filmových kritiků, cenu Společnosti filmových kritiků v San Diegu. Nyní je nominován na Zlatý glóbus, Independent Spirit Award a další ceny. Právě jste byl nominován na cenu SAG. Můj producent mi právě řekl, že jste nominován na cenu SAG. GRANT: Páni. Páni. To je úžasné. GROSS: To jsi nevěděl? GRANT: Ne, jak bych to mohl vědět? GROSS: Gratuluji! GRANT: Mluvil jsem s tebou. Promiňte, mluvím s vámi, takže jsem to netušil. Proboha. Děkuji. GROSS: Promiňte. Odvádím vás od velkých zpráv. Nechcete se na chvíli podívat do telefonu a zjistit to? GRANT: Jsem si jistý, že mi moje dcera napsala. Můžu jen... GROSS: Jistě. Dejte si pauzu. GRANT: Podíváme se. Páni, a Melissa má taky jednu. To je fantastické. Páni. Bože, jsem naprosto nadšená. Bože můj. Není nic lepšího než uznání vlastních vrstevníků. GROSS: Ne, ne. Já vím. Já vím. GRANT: Páni. Dostal jsi mě do emotivní situace. Nikdy jsem si nemyslel, že se mi to stane. Děkuju. GROSS: Teď, když jsme slyšeli tuhle dobrou zprávu, si uděláme opravdovou přestávku (smích). A po krátké přestávce se vrátím k Richardu E. Grantovi. Toto je FRESH AIR."
  • Podle Richarda E. Granta byli v době, kdy se projekt připravoval, do jeho role původně obsazeni Sam Rockwell a Chris O'Dowd.
  • Natáčelo se 28 dní na Manhattanu v New Yorku.
  • Julianne Moore byla původně obsazena do role Lee Israel, když Nicole Holofcener měla režírovat její vlastní scénář. Když měly obě dvě velmi odlišné představy o tom, jak by Mooreová postavu Lee Israelové oživila, Holofcenerová Mooreovou vyhodila a produkce se následně rozpadla. Tyto okolnosti vedly k tomu, že se režie ujala Marielle Hellerová a hlavní role se ujala Melissa McCarthyová. Zajímavé je, že tento film je jediným filmem, ze kterého byla Mooreová během své desetileté kariéry vyhozena.
  • Manžel Melissy McCarthy, Ben Falcone, byl k projektu připojen dříve než ona. Doporučil ji do hlavní role, když jiný herec odstoupil.
  • Ačkoli Richard E. Grant ztvárňuje alkoholika, je na alkohol alergický.
  • V knihkupectví je vystavena hromada knih Lee Israela ("Beyond the Magic", neautorizovaný životopis Esté Lauder) ve slevě 75 %. Lauderová vydávala své vlastní paměti a původně se snažila Israelové zaplatit, aby knihu *nepsala*, ale ta to odmítla a uspíšila vydání své knihy. Autobiografie vyšla v říjnu 1985 a Israelův životopis o měsíc později. Kupující si raději koupili Lauderovu autobiografii než Israelův životopis. Lee Israel později uvedla, že lituje, že si nevzala peníze, když jí byly poprvé nabídnuty.