Seal Team

79%

Zajímavosti 52

  • A.J. Buckley (Sonny Quinn) a Alona Tal (Stella) hráli v seriálu Supernatural (2005). Hráli Eda Zeddmora a Jo Harvellovou.
  • Bojová základna Redding z epizody S3E18 "Edge of Nowhere" je přesně to samé místo, které se objeví v budoucí epizodě S5E4 "Need to Know". Přesto se místo podle scénářů nachází na dvou zcela odlišných místech. Design základny, okolní terén a prvky jsou na 100 % naprosto stejné lokace.
  • V oblasti vojenského plánování je odbočka plánem pro nepředvídané události nebo postupem pro změnu mise, rozmístění, orientace nebo směru pohybu sil, aby se napomohlo úspěchu probíhající operace na základě předpokládaných událostí, příležitostí nebo narušení způsobených nepřátelskou akcí. Pokračování jsou budoucí operace, které předvídají možné výsledky - úspěch, neúspěch nebo patovou situaci současné operace.
  • OMPF je zkratka pro Official Military Personnel File (oficiální vojenský personální spis).
  • Cílový balíček je zkratka pro cílový balíček informací. Jedná se o specializovanější případ Intel Package of Information nebo Intel Package.
  • Nejelitnější jednotky speciálních operací americké armády jsou součástí skupiny zvané Tier One Special Mission Unit (SMU), která spadá pod Joint Special Operations Command (JSOC). Jednotky SMU prvního stupně provádějí nejsložitější, nejtajnější a nejnebezpečnější mise, které jsou svolávány v rámci JSOC, jejich mise jsou často přísně utajované a tyto jednotky se specializují na mise jako: boj proti terorismu, záchrana rukojmích, speciální průzkum a přímé akce proti vysoce hodnotným cílům. SMU prvního stupně tvoří: 1. operační oddíl speciálních sil armády - Delta Force (1st Special Forces Operational Detachment-Delta), který JSOC nazývá Task Force Green, Námořní skupina pro rozvoj speciálního boje (Naval Special Warfare Development Group - DEVGRU) alias SEAL Team Six, která se nazývá Task Force Blue, a 24. letka speciální taktiky (24 STS) letectva, která se nazývá Task Force White. Všechny tyto týmy mají podobné dovednosti, které se vzájemně doplňují, a zároveň mají svou vlastní jedinečnou specializaci, a na misích často pracují společně. Delta Force je nejčastěji využívána pro přímé zásahy proti cílům, SEAL Team Six pro průzkum a boj proti terorismu a 24. STS běžně zajišťuje záchranné práce a taktické řízení letectva.
  • Jako civilista můžete požádat o vstup do jednotek SEAL ještě před nástupem do armády prostřednictvím smlouvy SEAL challenge (program Seaman to SEAL). Smlouva o výzvě SEAL vám zaručuje možnost stát se kandidátem SEAL a po nástupu do armády vás opravňuje k určitým bonusům a výhodám.
  • OPTEMPO je zkratka pro Operational Tempo, buď vysoké, nebo nízké. Popisuje tempo, jakým voják pracuje, ať už se jedná o bojové hlídky, tvorbu prezentací v PowerPointu nebo výcvik.
  • Místo podpory mise (Mission Support Site - MSS) je funkčním ekvivalentem výchozího místa pro nepředvídané události nebo hlídkové základny.
  • CAS je zkratka pro Close Air Support (blízká letecká podpora). Pokud jde o termín CAS kolo, odkazuje na oběžnou dráhu používanou letadly nad hlavou k neutralizaci více cílů.
  • Cake Eater - hanlivý výraz pro důstojníky, který obvykle používají poddůstojníci SEAL pro označení důstojníků SEAL. Na rozdíl od poddůstojníků si důstojník může vybrat, zda půjde na operaci do terénu, nebo zůstane v poli a bude na ni dohlížet na dálku. Jinými slovy, mohou mít svůj koláč (být SEAL) a zároveň ho sníst (nepodstupovat takové riziko jako poddůstojníci).
  • ATAK je zkratka pro Android Team Awareness Kit, což je aplikace, která běží v chytrém telefonu. Jedná se o aplikaci pro geoprostorovou infrastrukturu a vojenské situační povědomí, která poskytuje přesné zaměřování, informace o okolních pozemních formacích, situační povědomí, navigaci a sdílení dat.
  • SO1 je operátor první třídy speciálního boje.
  • Jason použil prášek Quikclot k ošetření rány. Quikclot je antihemoragikum, které zastavuje krvácení.
  • Letadlo duchů, známé také jako Rendition aircraft, je letadlo používané vládami jednotlivých zemí k mezinárodnímu přesunu vězňů. Rendition neboli mimořádné vydávání samo o sobě označuje praxi tajného odeslání zahraničního zločince nebo podezřelého z terorismu k výslechu do země s méně přísnými předpisy pro humánní zacházení s vězni.
  • Smoke check je definován jako "okamžité zabití/ochromení nepřítele nebo hrozby v těsné blízkosti s extrémní razancí, obvykle velkým množstvím střelných zbraní". Termín pochází z praxe používání aerosolového spreje známého jako smoke check spray k testování účinnosti kouřových hlásičů.
  • V několika málo případech, kdy hrozilo, že CIA odhalí chování velení na bojišti, trpělo velení "nevyslovenou přísahou věrnosti" mezi důstojníky i operátory a že prvním instinktem, když se objevilo pochybení, bylo "chránit velení a pak muže", spíše než hnát špatné aktéry k odpovědnosti.
  • Ve vojenských plánovacích kruzích se jednotlivé fáze mise sledují pomocí "tabule pro sledování stavu mise" nebo "synchronizační matice". Zjednodušeně řečeno může být umístěna na tabuli nebo uvedena v dokumentu typu tabulky, kde je zvýrazněna v průběhu plnění a promítána na obrazovku. Milníkům nebo kontrolním bodům dané mise jsou přiřazena "proword" (slovo postupu). Zdá se, že soubor názvů milníků vybírají náhodně lidé, kteří misi vedou, a to v abecedním pořadí (jména manželek, psí plemena, sportovní týmy, města/státy, maskoti vysokých škol, sladké tyčinky, názvy alkoholických nápojů atd.) Samotné milníky odkazují na hlavní úkol v misi. Například:Infil (Infiltrace), Zahájení hlídky, Na cíli, Vnější kordon nastaven, Vnitřní kordon nastaven, Vstup útočné síly do komplexu, Zahájení vyklízení budov, Budovy vyčištěny, HVT (High Value Target) zabit nebo zajat, SSE (Sensitive Site Exploitation), Hlídka ven, Exfil (Exfiltrace)
  • Vedoucí týmu Jason je zdravotník a jméno Jason znamená "léčitel".
  • V prvních letech války měl tým SEAL 6 nepružný standard: Střelba na neozbrojené osoby byla zakázána a každý, kdo tak učinil, musel prokázat, že cíl projevil nepřátelský úmysl. Operátoři a důstojníci se pyšnili tím, že dokážou zabít pouze ty, kteří jsou považováni za hrozbu. Pokud SEAL po střelbě nedokázal odůvodnit hrozbu, byl v tichosti vyřazen z jednotky. Ale i toto pravidlo se časem vyvíjelo. Příslušníci SEAL dostali široký prostor, pokud dokázali vysvětlit, proč se rozhodli zastřelit neozbrojenou osobu.
  • Kristy Swanson, která hrála ve čtyřech epizodách jako Julia Logan, byla Buffy ve filmu Buffy, přemožitelka upírů. Nakonec tuto roli odmítla a přešla do seriálu Buffy, kde si David Boreanaz (Jason Hayes) zahrál svou průlomovou roli Angela.
  • David Boreanaz a A.J. Buckley spolu již dříve pracovali na epizodě seriálu Bones z roku 2007 s názvem "The Glowing Bones in 'The Old Stone House",
  • Pilotní díl se natáčel v New Orleans v březnu a na začátku dubna 2017.
  • Cank je vojenský slangový výraz, který znamená "zrušit".
  • Kontakt s jednotkami (Troops in Contact, TIC) je přímý a násilný střet s nepřítelem.
  • Zkratka HUTS, stejně jako HUTS count, znamená Hostages, Unknowns, Terrorists, and Shooters (rukojmí, neznámí, teroristé a střelci).
  • LOAC je porušení práva ozbrojeného konfliktu nebo válečný zločin.
  • Kinetické operace je jen jiný výraz pro smrtící nebo násilné operace. To znamená zabití nepřítele na rozdíl od odzbrojení nebo odebrání schopnosti bojovat, například rušení komunikačních zařízení nepřátelské strany.
  • Zelený tým je podobný farmářskému týmu nebo nižší baseballové lize, slouží k výcviku a výběru příslušníků SEAL, kteří se chtějí stát členy týmu SEAL prvního stupně.
  • Jedna z nových směrnic admirála Williama McRavena požadovala rozsáhlejší přezkum po ukončení operace, aby bylo možné zdokumentovat a zdůvodnit úmrtí bojovníků. Dříve velení vyžadovalo pouze čelní snímek a profil každého mrtvého bojovníka. Nové pravidlo vyžadovalo úplnou fotografickou evidenci toho, kdo byl zabit, fotografie celého těla, kde se cíl nacházel, když padl, jaké zbraně držel, pohled operátora, když střílel, a další atmosférické údaje. Tato směrnice měla jeden hlavní účel: chránit americké jednotky před obviněními z neoprávněného zabíjení ze strany afghánských vládních představitelů. Fotografie a další dokumenty z přezkumu mohly být poskytnuty místním úředníkům, aby ospravedlnili operace.
  • Žádná vojenská jednotka nepředstavuje americký vojenský úspěch nebo hrdinství více než tým SEAL 6, oficiálně označovaný jako Naval Special Warfare Development Group a ve vojenské hantýrce známý jako DevGru, Team 6, Command a Task Force Blue. Její operátoři jsou součástí elitního, tajného kádru. Muži, kteří projdou vyčerpávajícím výcvikem, představují zhruba 10 procent nejlepších příslušníků všech jednotek SEAL. Učí se žít a v případě potřeby i zemřít jeden za druhého. Extrémní rizika, která podstupují, vytvářejí extrémní pouta. Tým SEAL 6, který na začátku afghánské války tvořilo maximálně 200 operátorů SEAL, byl méně známou z elitních jednotek americké armády pro "speciální mise". Vznikla v roce 1980 a sídlila v Dam Neck Annex námořní letecké stanice Oceana poblíž Virginia Beach a pyšnila se svou kulturou nekonformity s větší armádou. Samotný název jednotky je součástí snahy o zastření amerických schopností. Když byla jednotka uvedena do provozu, mělo námořnictvo pouze dva útočné týmy SEAL (Sea, Air and Land), ale zakládající důstojník velitel Richard Marcinko doufal, že číslo šest povede sovětskou armádu k nadsazenému hodnocení jednotek SEAL námořnictva.
  • Ve druhém patře velitelství týmu SEAL 6 v námořní přístavbě Dam Neck se nachází počítač známý jako "operační počítač", v němž jsou uloženy tajné údaje o všech misích, které jednotka za posledních deset let absolvovala. Velitelé, kteří se vracejí z nasazení, zde nechávají své pevné disky technikům, kteří sem přenášejí PowerPointy, zprávy po akci a fotografie z každé operace, kterou jednotka v zahraničí provedla. Databáze obsahuje fotografie osob zabitých operátory SEAL během jejich misí a další dokumentaci z misí.
  • Žádost o lékařskou evakuaci (Nine Line Medevac) se skládá z následujících bodů: Řádek 1. Umístění místa vyzvednutí. Řádek 2. Rádiová frekvence, volací značka a přípona. Řádek 3. Počet pacientů podle priority: A - urgentní; B - urgentní chirurgický ; C - prioritní; D - rutinní; E - pohodlný. Řádek 4. Seznam pacientů. Požadované speciální vybavení: A - Žádné ; B - Zvedák; C - Extrakční zařízení; D - Ventilátor. Linka 5. Počet pacientů: A - Lůžko ; B - Ambulantní. Line 6. Zabezpečení v místě vyzvednutí (V době míru - počet a druhy zranění, poranění a nemocí): N - V oblasti nejsou žádné nepřátelské jednotky ; P - V oblasti jsou možné nepřátelské jednotky (přibližujte se opatrně) ; E - V oblasti jsou nepřátelské jednotky (přibližujte se opatrně) ; X - V oblasti jsou nepřátelské jednotky (nutný ozbrojený doprovod). Řádek 7. - V oblasti jsou nepřátelské jednotky (nutný ozbrojený doprovod). Způsob označení místa vyzvednutí: A - Panely ; B - Pyrotechnický signál ; C - Kouřový signál ; D - Žádný ; E - Jiný. Řádek 8. Státní příslušnost a status pacienta: A - vojáci USA ; B - civilní občané USA ; C - nevojáci USA ; D - necivilní občané USA ; E - EPW (nepřátelské válečné zajatce). Řádek 9. Kontaminace NBC (v době míru - popis místa vyzvednutí v terénu): N - jaderná ; ;B - biologická ; C - chemická
  • Historicky je SEAL Team 6 známý jako jednotka, kde si důstojníci "pronajímají skříňky", protože obvykle slouží přibližně tři roky, než jsou vystřídáni, zatímco poddůstojníci zůstávají po většinu své kariéry, často po deset i více let. Zjednodušeně řečeno, jednotka je poddůstojnickou mafií, kde se taktika řídí odbornými znalostmi, které získali poddůstojníci jednotky, jejichž schopnosti a zkušenosti s rychlým rozhodováním o hrozbách tvoří hlavní zdroj velení. Na důstojníky, kteří neprošli brutálním interním výcvikovým programem SEAL Team 6, známým jako Green Team, se řadoví operátoři SEAL často dívají s podezřením a občas i s opovržením.
  • David Boreanaz hraje vrchního poddůstojníka Jasona Hayese. Master Chief je hodnost pro platovou třídu E-9, což je nejvyšší hodnost/stupeň, kterou může poddůstojník námořnictva získat. Ve svém bývalém televizním seriálu Kosti hrál Boreanaz Seeleyho Bootha, který byl seržantem majorem americké armády ve výslužbě. Seržant major má rovněž platovou třídu a hodnost E-9 a je to nejvyšší hodnost, kterou může voják z povolání získat. Obě hodnosti v různých vojenských odvětvích jsou analogické.
  • V prvních epizodách S3 se některé scény natáčely v srbském Bělehradě.
  • Herci a štáb odletěli do Portorika, aby natočili záběry a scény pro několik epizod 2. série.
  • Zkratka ACE, stejně jako ACE count, znamená Ammo (Ammunition), Casualty, Equipment.
  • Jim Caviezel měl původně hrát hlavní postavu Jasona, ale kvůli tvůrčím neshodám odešel. Role byla přeobsazena Davidem Boreanazem. [22. března 2017]
  • Tyler Grey, který hraje Trenta, ukončil vojenskou službu v 1. operačním oddílu speciálních sil Delta (1st SFOD-D) Delta Force po zranění, které utrpěl během operace, při níž byl zasažen granátem.
  • V týmu SEAL 6 je nejzákladnějším principem útočného výcviku "follow your shot", což znamená, že operátor, který vystřelil na cíl, se musí ujistit, že cíl již nepředstavuje hrozbu. Vaši kolegové z týmu vedle vás a za vámi budou při postupu vpřed krýt všechny další možné úhly a oblasti místnosti.
  • Před rokem 2011 začaly americké vojenské jednotky pro speciální operace nosit čtyřtrubicové panoramatické brýle pro noční vidění (PNVG), které poskytují širší zorné pole a hloubkové vnímání, aby nenarazily do zdí, stromů a překážek.
  • Delta, stejně jako tým SEAL 6, má zůstat "černá" a veřejnosti neznámá. Dokonce i když jsou zabiti v boji, armáda odmítá zveřejnit jejich skutečnou jednotku. Naproti tomu ostatní jednotky speciálních sil jsou považovány za jednotky úrovně 2 neboli "bílé SOF", jejichž mnohé mise jsou veřejnosti známy a dokonce podporují medializaci. Jistě, Zelené barety často operují v utajení, ale na rozdíl od Delty jejich existence není jedna.
  • Jen některé ze Sonnyho přezdívek pro Claye: Blondie, Wonderboy, Dum-dum, Pin-up girl, GQ, Peter Pan, Tinkerbell, Covergirl, Bam-Bam, Ken Doll, Goldilocks, Romeo, Captain America, Chucklehead, Fabio, Young buck, Sleeping Beauty, Coppertone, Blondzilla, The Lost Jonas Brother, Frodo a Mohandas Blondie.
  • Scény z filmu S2x15 byly natočeny v Camp Pendleton nedaleko San Diega s aktivními příslušníky námořní pěchoty Spojených států.
  • Postava Jasona je založena na Marku Owenovi, což je přezdívka velitele jednotky Navy SEAL Tier One, který napsal dvě knihy včetně té o misi, při níž byl zabit Usáma bin Ládin.
  • Systém SPIE (Special Patrol Insert Extraction), který použil Blackhawk k záchraně týmu Bravo ve 21. epizodě 2. série, byl pro televizi první, nikdy předtím nebyl ve vysílání použit.
  • Mark Semos, příslušník amerického námořnictva SEAL, má v SEAL týmu mnoho funkcí: je kaskadérem, konzultantem, producentem, hercem, ale hlavně scénáristou a autorem několika epizod.
  • "Going Winchester" znamená, že vám dojde munice.
  • David Boreanaz nejprve dostal nabídku na SEAL team, kterou odmítl poté, co právě skončil dlouhých 12 let v seriálu Bones (2005), ale když se k němu vrátila naděje, že si to rozmyslí, rozhodl se do toho jít.
  • Do vedlejších postav a kaskadérských rolí bylo najato více než 75 veteránů americké armády.
  • Tyler Grey, který hraje Trenta alias Bravo 4, je bývalý příslušník americké armády. Sloužil v 75. pluku Rangers 2. praporu jako odstřelovač. Po Rangers prošel prověrkou a byl vybrán do Delta, alias CAG, jednotky speciálních misí a armádní obdoby DEVGRU. Po zranění způsobeném improvizovaným výbušným zařízením byl v roce 2005 ze zdravotních důvodů propuštěn. Jeho zranění jsou patrná na pravém předloktí.