Příběh služebnice

80%

Zajímavosti 35

  • Přestože všichni strážní (bezpečnostní pracovníci) mají sluchátka, je vždy slyšet rozhlasový hovor.
  • Čepice, které nosí služebné, jsou vytvořeny podle maskota bez tváře Old Dutch Cleanser, který spisovatelce Margaret Atwoodové v dětství údajně naháněl hrůzu.
  • Elisabeth Moss (June) i Alexis Bledel (Emily) se objevily v seriálu Mad Men (2007). Elisabeth Mossová hrála jednu z hlavních postav, Peggy Olsonovou, a Alexis Bledelová hrála v páté sérii seriálu Beth Dawesovou (lásku Peta Campbella).
  • Scény z 2. série se natáčely ve stodolách Wychwood v Torontu. Budova byla postavena v roce 1913 jako opravna tramvají.
  • V románu měli Waterfordovi dvě Marty: Rita, jako v seriálu, a Cora, která je v seriálu Martou velitele Lawrence (Bradley Whitford).
  • První seriál z produkce předplaceného streamovacího serveru, který získal Zlatý glóbus za nejlepší televizní seriál - drama. Transparent (2014) byl prvním streamovaným seriálem, který získal Zlatý glóbus za nejlepší televizní seriál o tři roky dříve, v tomto případě v kategorii Komedie nebo muzikál.
  • Flashback z nemocničního pokoje, kde Offred/June porodila svou dceru, je stejná nemocniční scéna jako ve filmu Pokoj (2015).
  • Kvůli pandemii COVID-19 byla role Alexis Bledelové ve 4. sérii omezena kvůli jejím rodinným závazkům. Clea DuVall (Sylvia) měla původně také hrát ve 4. sérii, ale nemohla.
  • Většina výchozího románu se odehrávala v Cambridge a okolí. V říjnu 2016 byly některé exteriérové scény tohoto seriálu natočeny v jiné Cambridgi: Cambridge v kanadském Ontariu. Margaret Atwoodová se v Ontariu narodila.
  • V rozhovoru pro pořad Alabamské veřejné televize "Bookmark with Don Noble" v listopadu 2017 Margaret Atwoodová vysvětlila význam jednoho aspektu dekorace seriálu: "Psaná slova jsou v této kultuře [Gileadu] velkou zakázanou sexy věcí, která se nesmí používat. Možná vás bude zajímat, že v [televizním] seriálu jsou všechny obrazy ve velitelově domě z Bostonského muzea výtvarného umění. A podpisy na nich jsou to jediné, co si v tom domě můžete přečíst, kromě toho, co je v [knihovně]. Tak jsem se zeptal lidí, kteří ten seriál vedou: "Vy jste si je půjčili z muzea?". A oni řekli: 'Ne, máme jednoho milého člověka v Číně, který nám je udělal za dvacet dolarů za kus' .... Ukazuje to, že tihle lidé jsou stejní jako ostatní totalitáři v tom, že drancují věci a lidé nahoře si je nechávají líbit."
  • Ann Dowdová (teta Lydie) byla uprostřed natáčení filmu Good Behavior (2016) ve Wilmingtonu v Severní Karolíně, když jí zavolal její agent ohledně scénáře. Po jednom přečtení nabídku okamžitě přijala.
  • Čtyři z pěti režisérů první sezóny jsou ženy, jediným mužem je Mike Barker.
  • Popularita tohoto seriálu vyvolala vlnu obnoveného zájmu o knihu Margaret Atwoodové, která od svého vydání v roce 1985 nikdy nevyšla tiskem. Filmová adaptace Příběh služebnice (The Handmaid's Tale, 1990) se naopak stala téměř zcela zapomenutou a tak obtížně dostupnou, že poptávka po ní na Amazonu a eBayi vzrostla natolik, že někteří zákazníci údajně zaplatili za originální výtisk až 100 dolarů.
  • Seriál se natáčí v Kanadě, převážně v Torontu a jeho předměstích, ale také v dalších kanadských městech a městečkách. Natáčení všech sezón probíhalo v zimních měsících, kdy teploty na place často klesaly hluboko pod nulu.
  • Bradley Whitford a Amy Landeckerová se v tomto seriálu objevili (Whitford v pravidelné roli velitele Lawrence a Landeckerová v hostující roli paní Mackenzieové). V červenci 2019, kdy se vzali, zveřejnila na svém Instagramu svatební fotografii s hashtagem "utekli" a popiskem "Z Bradleyho" - což je odkaz na praxi v Gileádu, kdy se pravá jména služebných nahrazují patronymem, které naznačuje, že "patří" veliteli, pro kterého jsou nuceny rodit děti.
  • Pořad využívá biblický příběh o Ráchel, Jákobově ženě, která mu dala svou služebnou, aby s ní spal a oplodnil ji; Ráchel pak dítě vychovávala jako své vlastní. V tomto pořadu plní plodné služebné stejnou funkci jako Ráchelina služebná a neplodné manželky velitelů plní stejnou funkci jako Ráchel. V Písmu se však Ráchel nakonec stala plodnou a porodila Jákobovi dvě biologické děti, Benjamína a Josefa. Tento aspekt příběhu, který v seriálu není, ve skutečnosti způsobuje, že gileádský systém služebnic/vynucených náhradních matek působí ještě krutěji a archaičtěji a ještě více zdůrazňuje barbarství a zlo despotického dogmatu, které je základem teokratického gileádského režimu.
  • V několika epizodách, kdy postavy slyšely bootlegové vysílání rádia odporu "Radio Free America", hrála hlas moderátorky tohoto pořadu Oprah Winfreyová v nekomentovaném cameu. V červnu 2018 producent Bruce Miller ve vyjádření pro časopis The Hollywood Reporter uvedl: "Slyšeli jsme, že Oprah je fanouškem pořadu, a měli jsme nápad na příběh a řekli jsme si: 'Nebylo by skvělé, kdyby. . . . ' Tak jsme se jí zeptali a ona souhlasila a byl to krásný, snadný proces. Rozhlasový segment, který natočila, byl inspirován svobodným rádiem spojenců z druhé světové války." Dne 27. 6. 2018 se Laura Bradleyová z časopisu Vanity Fair vyjádřila k tomuto cameu: "Není jasné, zda Winfreyová v pořadu hrála verzi sebe samé, nebo jen namluvila postavu rozhlasové moderátorky. Ale ať tak či onak, její hladká intonace je nezaměnitelná."
  • Margaret Atwoodová v eseji pro New York Times zveřejněném v březnu 2017 a v novém úvodu k vydání svého románu Příběh služebnice z roku 2017 uvedla, že když začala knihu psát, její název zněl "Offred". Toto jméno dal hlavní hrdince represivní režim, který ji zotročuje. Kromě jeho primárního významu (že je majetkem velitele jménem Fred) Atwoodová také vysvětlila, že jejím záměrem bylo, aby toto jméno čtenáři připomínalo také slovo "offered", což znamená "označující náboženskou oběť nebo oběť nabídnutou k obětování".
  • Elisabeth Mossová je jediným členem hereckého obsazení, který se objeví v každé epizodě.
  • Jak je vysvětleno v románové předloze i v seriálu, tajné heslo, které Offred najde ("Nolite te bastardes carborundorum"), je posměšná latinská fráze, která byla kdysi běžným vtipem mezi dětmi, které se učily latinsky; autorka románu Margaret Atwoodová ji poprvé slyšela jako vtip v hodinách latiny v dětství. Článek v časopise Vanity Fair z května 2017 vysvětluje, že fráze, která pochází z konce 19. nebo počátku 20. století a má znamenat "nenech se semlít bastardy", obsahuje jen několik slov, která jsou skutečně latinská. Bez ohledu na její pochybný gramatický nebo historický původ se však její přítomnost v románu jako zdroj naděje pro Offred (za tři desetiletí od vydání románu) stala pro některé čtenáře románu inspirativním a oblíbeným mottem. V rozhovoru pro časopis Time Atwoodová poznamenala, jak "zvláštní" je, že "tahle věc z mého dětství je trvale [vytetovaná] na lidských tělech".
  • V eseji publikované v New York Times v březnu 2017 a také v novém úvodu k vydání svého románu Příběh služebnice z roku 2017 Margaret Atwoodová vysvětlila, že inspirací pro uniformy služebnic a zejména jejich čelenky zakrývající obličej "byly nejen kostýmy z poloviny viktoriánské éry a jeptišky, ale také balíček Old Dutch Cleanser ze čtyřicátých let, který zobrazoval ženu se zakrytou tváří a který mě jako dítě děsil".
  • První seriál z produkce Hulu, který získal významné ocenění, a zároveň první seriál z produkce předplaceného streamovacího serveru, který získal cenu Emmy za vynikající seriál - v tomto případě v kategorii drama dne 9. 7. 2017.
  • Joseph Fiennes tvrdí, že mu trvá měsíce, než si nechá narůst vousy, aby mohl hrát Freda Waterforda, a první věc, kterou udělá po skončení sezóny, je, že si je oholí v přívěsu, aby se zbavil své postavy.
  • V původním románu Margaret Atwoodové je hlavní hrdinka známá pouze pod svým otcovským jménem Offred (nebo "z Freda", protože "patří" veliteli jménem Fred). Její skutečné jméno není nikdy odhaleno, ačkoli mnoho čtenářů si na základě různých jemných náznaků v textu vykládá její jméno jako June. V článku pro "New York Times Book Review" z roku 2017 autorka Margaret Atwoodová o této interpretaci říká: "Nebyla to moje původní myšlenka, ale sedí, takže čtenáři jsou vítáni, pokud si to přejí." Ve filmové adaptaci románu Příběh služebnice (1990) zvolili tvůrci jméno Kate jako její předgileádové jméno a jasně to uvádějí.
  • V původním románovém zdroji nebyly žádné černošské postavy, protože Gileád (represivní teokratický režim, který v době, kdy kniha začíná, převzal vládu v USA) označil všechny černochy za "děti Chamovy". To je odkaz na přesvědčení některých fundamentalistických křesťanských denominací, že černoši jsou potomky Noemova syna Chama, a proto na ně dopadá "prokletí", které na Chama uvalil Noe. V románu jsou černoši násilně přesídleni na horní část Středozápadu (14. kapitola). Producenti tohoto seriálu se vědomě rozhodli odchýlit od tohoto aspektu knihy, aby byla možnost zapojit do seriálu černošské postavy (a herce), včetně obsazení Samiry Wileyové do role Offrediny přítelkyně a spoluslužebnice Moiry. V rozhovoru pro server TVLine z ledna 2017 výkonný producent Bruce Miller vysvětlil, že producenti vedli "velkou diskusi s Margaret Atwoodovou a v některých ohledech je to věc 'televize vs. kniha'", přičemž argumentoval tím, že v televizním seriálu by bylo těžší vysvětlit trvalou absenci černošských postav než v knize. Pokračoval: "Jaký je rozdíl mezi natáčením televizního pořadu o rasistech a natáčením rasistického televizního pořadu? Proč bychom se měli zabývat [příběhem služebné Offred, kterou hraje Elisabeth Mossová], místo abychom vyprávěli příběh barevných lidí, kteří byli posláni do Nebrasky?" Zdůvodnil to také tím, že "evangelikální hnutí se [od vydání knihy] mnohem více integrovalo, a] já jsem se rozhodl, že plodnost má přednost před vším". Ve výchozím románu bylo také stručně vysvětleno, proč se v příběhu nevyskytují židovské postavy: gileádská vláda jim dala na výběr buď konvertovat ke křesťanství, nebo emigrovat do Izraele - i když ti, kteří si zvolili emigraci, byli ve skutečnosti naloženi na lodě a později hozeni přes palubu do oceánu.
  • Všechny výrobky a obaly v supermarketových scénách jsou označeny pouze symboly a barevnými kódy, stejně jako veškeré značení v obchodě. To jasně, ale nenápadně připomíná, že ženy v Gileádu mají zakázáno číst.
  • Elisabeth Mossová je také producentkou pořadu. Podle jejích vlastních slov: "Je to mnohem víc práce - je to prostě neustálé - ale je to také mnohem víc naplňující," říká. "Nepřijdu, neodehraju svou scénu a neodejdu. Když zrovna nehraju, vyřizuju telefonáty, sleduju sestřihy epizod."
  • V románu jsou velitelka Offred a Serena Joy mnohem starší, než jak jsou vykresleni v seriálu. Jsou popisováni jako vrásčití a se šedivými vlasy; Serena Joyová se při chůzi opírá o hůl.
  • Původní autorka Margaret Atwoodová se na scénáři adaptace svého románu z roku 1985 docela podílela, pokud jde o aktualizaci slovní zásoby v průběhu 32 let. Podle producenta Bruce Millera musela požádat scenáristy, aby jí vysvětlili význam výrazu "žrouti koberců".
  • Margaret Atwoodová řekla, že téměř vše, co se v románu stane, se už někdy v historii stalo: Ať už se jedná o Bibli, íránskou revoluci v letech 1978-79, odpor proti feminismu v 80. letech atd.
  • Amanda Brugelová (Rita) v rozhovoru pro časopis Salon v dubnu 2018 řekla, že kniha jí jako "osamělé Kanaďance v obsazení" změnila život dávno předtím, než získala roli v seriálu. Román Margaret Atwoodové dostala jako patnáctiletá středoškolačka a následně podle něj napsala několik povídek. Později o románu napsala svou vysokoškolskou přihlášku a na jejím základě získala plné stipendium. Brugelová uvedla, že hlavním tématem této vysokoškolské přihlášky byla postava Rity, kterou nyní v seriálu hraje.
  • Margaret Atwoodová uvedla, že se nechala velmi inspirovat klasickým dystopickým románem George Orwella "1984".
  • Herečky uvedly, že pokrývky hlavy, které nosí, když jdou ven, jsou jako klapky na oči, které jim zcela omezují periferní vidění. Herečky se navzájem nevidí, pokud se nedívají přímo na sebe. Musí se chovat převážně podle toho, co slyší.
  • Joseph Fiennes uvedl, že jeho žena se na seriál nedívá, protože ví, jak znepokojující je postava velitele Waterforda.
  • Margaret Atwoodová, autorka románové předlohy, se objeví v roli tety v Offred (S1E1). Je to ona, kdo dá June facku, když se zdráhá připojit ke skupinovému kruhu hanby.