Rychle a zběsile 9

47%

Zajímavosti 47

  • Ve filmu Rychle a zběsile (2001) Dom řekne Brianovi, že vraha svého otce zmlátil momentovým klíčem. Zde je jasně vidět, že to byl trubkový klíč.
  • Na začátku filmu říkají, že najdou a zachrání pana Nikoho, ale nikdy to neudělají.
  • Han by se z převrácené Mazdy RX-7 nemohl nějak dostat, aniž by si ho někdo všiml, vzhledem k tomu, že ve filmu Rychle a zběsile: Tokijský drift (2006) se snažil dostat z auta, než explodovalo a pravděpodobně ho zabilo.
  • Zatímco vystřelit z letadla do vesmíru zfalšovaný Pontiac Fiero je už tak nepravděpodobné, Tej a Roman skončí na oběžné dráze Země jen kousek od nepřátelské družice a později i od Mezinárodní vesmírné stanice je skutečně nemožné.
  • Když Tej vyhodí jednoho z uniformovaných goril z náklaďáku, v náklaďáku stále zůstávají tři gorily, Roman pak vyhodí druhou gorilu v uniformě a ukáže se, že v náklaďáku kromě Teje, Romana a Ramseyho nikdo není.
  • Poslední závod Jacka Toretta se koná v roce 1989. Celé startovní pole je však složeno z karoserií Chevrolet Monte Carlo a Pontiac Grand Prix, které vycházejí z modelů z konce 90. let a začátku roku 2000.
  • Když si Tej a Ramsey dělají z Romana legraci tím, že zapnou magnet, podrží si vlastní elektroniku. Vzhledem k síle magnetu by to ve skutečnosti nepomohlo.
  • Vůz, kterým hlavní hrdinové při svém prvním příjezdu do Londýna jezdí, je Acura NSX. To je nesprávné, protože tento vůz se prodává se značkou Acura pouze ve Spojených státech a v Londýně by byl označen jako Honda NSX - nebo spíše by byl, kdyby se jednalo o NSX prodávaný ve Velké Británii. Vzhledem k jeho uspořádání s levostranným řízením spolu s faktem, že Dom a jeho parta dovezli do Evropy nejméně půl tuctu vozů určených pro severoamerický trh (včetně Hanovy zbrusu nové Toyoty Supra), mohli NSX tajně dovézt také.
  • Během automobilové honičky v Londýně mají policejní vozy sirény, které se ve Velké Británii nepoužívají. Ty si USA spojují s Evropou.
  • Zařízení označovaná jako elektromagnety provádějí výkony, které nejsou pro takové zařízení možné, včetně násilného odpuzování automobilů. Skutečné elektromagnety nemohou odpuzovat předměty nebo přitahovat předměty pouze z jednoho směru a nároky na energii a teplo, které generuje elektromagnet schopný přitáhnout auto ze vzdálenosti několika centimetrů, byly zcela ignorovány. Zařízení nejsou v žádném případě realistická a lze je vysvětlit pouze magií.
  • Když Tej, Roman a Ramsey jedou přes hroutící se most, Tej se několikrát bez zjevného důvodu "posune". V jednom záběru se zdá, že převodovka je v poloze Park, což by znemožnilo jízdu.
  • Když Letty a Mia jedí v Tokiu, dvakrát kolem nich projde stejný pár.
  • Když se Dom vrací do garáže, aby si promluvil s Buddym, má Buddyho postava (Michael Rooker) na hlavě čepici City Chevrolet obráceně. City Chevrolet byl jedním ze sponzorů na autě Colea Trickla ve filmu Days of Thunder (1990), ve kterém Michael také hrál.
  • Dom řídí Dodge Charger z roku 1968 již potřetí v této sérii. V závěru filmu Furious 7 (2015) řídil Dodge Charger "Maximus", v ledové sekvenci ve filmu The Fate of the Furious (2017) řídil značně upravenou verzi tohoto vozu a v tomto filmu řídil Charger "Hellacious".
  • Fiktivní země Montequinto, kde se odehrává úvodní akční sekvence filmu, se nachází někde ve Střední nebo severní Jižní Americe a vyznačuje se extrémně vysokými útesy a mohutnými krasovými skalními útvary. Nic podobného neexistuje nikde v Americe: takové útvary se vyskytují pouze v některých částech Thajska, Vietnamu a na Filipínách. (Sekvence se natáčela v Thajsku.)
  • Justin Lin říká, že kreativita v Hollywoodu je něco, o co se často musí bojovat, zejména pokud jde o velké filmy. Tato série je však jiná v tom, že plně přijímá absurdní nápady.
  • Justin Lin chtěl zahájit akci hmatatelnější sekvencí, a proto se auta řítí a vybuchují v minovém poli. "Byla to velmi vědomá snaha přebudovat tón této série," říká a dodává, že i když je dnes počítačová grafika velkou součástí filmových trháků, myslí si, že "na praktických efektech je něco opravdu vzrušujícího a niterného". Proto bez ohledu na to, jak obskurní je akční sekvence, "vždycky se ujistíme, že ji nejdřív natočíme prakticky".
  • Hlavní natáčení skončilo 11. listopadu 2019.
  • V čase 43:24, kdy se mladý Dom střetne s mladým Jakobem na pouličním závodě, je vidět mladší verze všech postav z filmu Rychle a zběsile (2001), včetně Letty, Mii, Vince a Jesseho.
  • Justin Lin pomohl posunout sérii do "světových" scénářů v Rychle 6, ale byl na vážkách, zda to udělat znovu pro F9. Nakonec se rozhodl, že musí respektovat, kam se franšíza po jeho odchodu "tak nějak posunula mnohem víc do sci-fi", a i když ho to stálo určité úsilí, cítil, že je to správné. Lin ale naznačuje, že by to mohl být poslední takový počin, a dodává: "Jak se chystáme na poslední kapitolu, budeme zkoumat naše postavy prostřednictvím jiných prvků."
  • Ve filmu bylo použito logo společnosti Universal z 90. let, ale v aktualizované podobě: používá současnou hudbu společnosti Universal a nápis Comcast.
  • Justin Lin v komentáři k F9 prozradil, že doufá, že se v budoucích filmech vrátí i k dobrodružstvím Hana, Gisele (Gal Gadot) a pana Nikdo (Kurt Russell).
  • Justin Lin se v komentáři k F9 dotýká skutečných obav, když připomíná veřejné komentáře Michelle Rodriguez o zacházení s ženskými postavami ve franšíze - konkrétně o tom, že neprošly "Bechdelovým testem" (ženy, jejichž místo ve filmu se točí výhradně kolem dění mužských postav a které nemají žádné známé životy mimo tuto omezenou perspektivu) - a říká, že "to pro mě bylo opravdu zvláštní, protože když jsem byl součástí franšízy, vždycky jsem měl pocit, že naše ženské postavy jsou takové, že jsem si užil spoustu času při jejich vytváření s herci a budování postav." Říká, že neví, co se stalo po jeho odchodu, ale přiznává, že Rodriguez byl naštvaný, a v reakci na to přidal během tokijské sekvence scénu, v níž si Letty a Mia užívají klidnou, vzpomínkovou večeři.
  • Justin Lin se domnívá, že Vinnie Bennett dobře ztělesňuje mladého Doma Toretta, "ale zároveň přináší do postavy něco originálního a nového".
  • Justin Lin neměl s touto sérií nic společného, protože po odchodu režíroval filmy tři až šest, takže byl překvapen, co se odehrálo v osmém filmu Osud zuřivých. Uznává, že retcony jsou součástí franšízy, ale zašel tak daleko, že si sedl a mluvil s vedením studia a ptal se, co se stalo, "a nikdo mi nedokázal odpovědět". K tomu všemu říká, že "kdyby to skutečně zpracovali správně, pak by Han pravděpodobně zůstal mrtvý".
  • Vin Diesel zveřejnil na sociálních sítích video, v němž naznačil, že natáčení začalo 27. června 2019.
  • Vymazaná scéna (54 minut) ukazuje auto, které Sean (Lucas Black) zničil v Tokijském driftu, jak stojí v tokijské garáži. Ačkoli Black prohlásil, že "to byl velký problém", když bylo téměř zdemolované auto převezeno do Londýna pro účely natáčení, natřeno atd., režisér Justin Lin se rozhodl sekvenci vystřihnout.
  • První film v sérii od snímku Rychle a zběsile 6 (2013), který se natáčel převážně na super 35mm film.
  • Děti, které během honičky v Tbilisi ztratily telefony, patří Justinu Linovi, Jordaně Brewster a dalším členům štábu. "Když jsme začínali, žádné děti nebyly," ale jak přibývaly a rostly, začali je v průběhu let přidávat do mixu, "aby se spojily s lidmi uprostřed kulis".
  • Justinu Linovi se líbila myšlenka přivést ztraceného Toretta, někoho, o kom se v předchozích osmi filmech nikdy nemluvilo, ale byl neuvěřitelně nervózní, že se jim nepodaří najít někoho, kdo by jim to pomohl zrealizovat. Setkal se však s Johnem Cenou a "během prvních třiceti vteřin jsem si mohl vydechnout".
  • Odehrává se po událostech z filmu Rychle a zběsile představuje: Hobbs & Shaw (2019), což je zhruba dva až tři roky po filmu Osud zuřivých (2017).
  • Původně měl být otevřen 22. května 2020, ale 12. března 2020 byl kvůli pandemii COVID-19 o rok posunut. Nové datum premiéry bylo stanoveno na 2. dubna 2021 a vystřídalo tak Fast X (2023). Na začátku října 2020 byl opět posunut na 28. května 2021, aby nekonkuroval snímku Není čas zemřít (2021) (který byl rovněž posunut z listopadu 2020 kvůli pandemii).
  • Jednou ze scén režisérského sestřihu je krátké setkání Doma a Mii (Jordana Brewster) poté, co přijede na Domovu a Lettyinu farmu, aby hlídala malého Briana, než se Dom připojí ke svému týmu na misi do Montequinta.
  • S délkou 142 minut (2 hodiny a 22 minut) se jedná o nejdelší film série Rychle a zběsile, který byl kdy uveden. Tento rekord předtím držely filmy Rychle a zběsile 7 (2015) a Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019), které měly oba 137 minut (2 hodiny a 17 minut).
  • Dwayne Johnson alias "The Rock" se rozhodl nevrátit do role Luka Hobbse poté, co se Johnson rozhodl hrát ve spin-offu Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) a jeho veřejné roztržce s Vinem Dieselem při natáčení filmu Osud zuřivých (2017).
  • Obří obrněný náklaďák, který je vidět v závěrečné honičce v Tbilisi, se jmenuje "pásovec"; je 14 metrů vysoký, váží 26 tun a jeho stavba trvala čtyři měsíce. Alex King, který má na starosti vozidla, spolupracoval s produkčním designérem Janem Roelfsem na konstrukci a stavbě dvou verzí Armadilla na zakázku. King v produkčních poznámkách k filmu uvedl: "Pásovec, nebo jak jsem mu vždycky říkal, Matka kamionů, je největší vozidlo na plátně, jaké jsem kdy viděl a jaké jsem kdy rozhodně postavil".
  • Během prvních 10 minut je ve stodole Domovy a Lettyiny farmy vidět Dodge Charger 500 z roku 1970. Jedná se o stejné nechvalně proslulé auto, které Dom řídí ve filmech Rychle a zběsile (2001), Rychle a zběsile (2009), Fast Five (2011) a Furious 7 (2015). Ke konci předchozích filmů se auto neustále ničí, ale Dom ho poté mimo záběr opravuje.
  • Vin Diesel, Michelle Rodriguez a Jordana Brewster jsou jediní zbývající herci z filmu Rychle a zběsile (2001).
  • Justin Lin v komentáři k F9 teasuje budoucí filmy, když zmiňuje Cipherinu (Charlize Theron) poznámku o Jakobově (Cena) čelisti, severském kmeni a naznačuje, kam se budou ubírat nadcházející filmy. "Nebudu tady spoilerovat, protože doufám, že v příštích několika letech budeme moci tento příběh vyprávět."
  • Tyrese Gibson 1. listopadu 2017 oznámil, že by v tomto filmu nehrál, kdyby v něm hrál Dwayne Johnson. Ti dva spolu nevycházeli a Tyrese s ním odmítl pracovat (listopad 2017). Když Johnson oznámil, že tento film vynechá, Gibsonova účast byla opět zajištěna.
  • Justin Lin se vrací jako režisér. Ten naposledy režíroval film Rychle a zběsile 6 (2013).
  • Bude to první film v sérii od filmu 2 Fast 2 Furious (2003), jehož autorem nebo spoluautorem není Chris Morgan.
  • Justin Lin je fanouškem loga Universal Pictures už od dětství a toto starší logo si vybral k úvodní retrospektivě z konce 80. let.
  • Romanova poznámka "Víš, že nám nikdo nebude věřit, že?" byla improvizace, ale Justin Lin ji považuje za postřeh nejen o vesmírném dobrodružství, ale i o celé sérii. Nikdo z nich si nedokázal představit, jaký celosvětový fenomén vznikne z předchozích, mnohem menších filmů.
  • Vin Diesel zveřejnil na sociálních sítích obrázek, na kterém přeje Jordaně Brewster k narozeninám. V popisku naznačil, že se Brewster v tomto pokračování vrátí poté, co její postava odešla do důchodu ve filmu Furious 7 (2015).
  • Vydáno přesně 20 let po filmu Rychle a zběsile (2001).
  • Společnost Red Digital Cinema zaplatila za silné umístění svého chytrého telefonu Hydrogen One. Kvůli špatným prodejům jej však společnost v listopadu 2019 po skončení natáčení, ale několik měsíců před uvedením filmu do kin, přestala prodávat a z obchodu se smartphony odešla. Pandemie COVID-19 zpozdila film až do poloviny roku 2021, tedy více než rok po ukončení výroby telefonu.