Skleněný

65%

Zajímavosti 32

  • Během bitvy uvnitř vodní nádrže jsou viditelné praskliny a do nádrže se dostávají vzduchové bubliny. To není možné, protože voda má odcházet ven, tlak uvnitř je vyšší než vnější atmosférický tlak, jako hydrostatický tlak.
  • Když Dunn zachraňuje roztleskávačky před Bestií, brunetka roztleskávačka je udeřena stolem. Když jí ostatní oběti pomáhají vstát, je to jiná (nyní blonďatá) roztleskávačka.
  • M. Night Shyamalan: Jai, muž, který mluví s Josephem v obchodě s ochrankou. Shyamalan si stejnou postavu zahrál ve filmu Rozpolcený (2016) a v tomto filmu potvrzuje, že byl také dealerem drog na stadionu, kterého krátce vyslýchal David Dunn ve filmu Nezlomný (2000).
  • každá ze zbývajících postav nosí barvy svého superhrdiny - hořčicově žlutou pro Kevina/Beastu/atd., fialovou pro pana Glasse a tmavě zelenou pro Dozorce.
  • Zatímco Nezlomný (2000) sledoval muže, jehož skromná představa o sobě samém ho zaslepila před jeho skutečnou silou, a Rozpolcený (2016) zkoumal sílu monstra vytvořeného traumatizovanou myslí. Tento film se zajímá o samotnou podstatu identity tím, že klade otázku: Jsme objektivně tím, čím jsme, nebo spíše fyzickým výsledkem toho, co utváří a určuje naše mysl? Jste superhrdinou, pokud si myslíte, že jste.
  • Podle scénáristy a režiséra M. Night Shyamalana se jedná o "první skutečně podložený komiksový film".
  • Když Elijah Price/pan Glass vidí, že se k němu do stejného sanatoria připojil David Dunn, jeho úhlavní nepřítel, hrozivě se ušklíbne. To je podobné scéně z filmu Batman: Návrat temného rytíře, část 1 (2012), kdy se uvězněný, zdánlivě katatonický Joker probere ze spánku se zlověstným poloúsměvem, když uvidí Batmana vracejícího se do Gotham City. V obou scénářích padouch znovu získá svůj cíl a pohon, jakmile se jeho starý nepřítel znovu objeví.
  • Režisér M. Night Shyamalan se inspiroval následujícími komiksy: "Sága", "Zakázané nevěsty otroků bez tváře v tajném domě noci hrůzné touhy", "Písečný hrad", "Papírové dívky", "Daytripper" a "Poslední pohled".
  • Ve filmu se objevují názvy obou největších komiksových společností Marvel a DC. Popis věže v Ósace jako "Pravý Marvel" a na titulku zprávy, kde se uvádí, že Washington "D.C. nabízí svůj respekt". Ve scéně z obchodu s komiksy se objevuje televizní seriál o DC Comics Fine Feathered Finks (1966).
  • Jedná se o první film M. Night Shyamalana, který vznikl v koprodukci dvou velkých filmových studií, Universal Pictures a Touchstone Pictures (druhé jmenované je jedním z filmových studií vlastněných společností Walt Disney). Film byl také prvním Shyamalanovým filmem se společností The Walt Disney Company od filmu Vesnice (2004).
  • M. Night Shyamalanovi trvalo 19 let, než trilogii natočil, jak naznačuje datum premiéry v roce 2019. Film Nezlomný (2000) vznikal krátce po úspěchu Šestého smyslu (1999). O šestnáct let později přišel do kin film Rozpolcený (2016) a krátce po něm byl ohlášen tento film.
  • Komiksový motiv se poprvé objevil ve filmu Nezlomný (2000) a aliterace se často objevuje ve jménech komiksových postav (Peter Parker, Bruce Banner atd.). V tomto filmu na toto téma navazuje superhrdina David Dunn.
  • Odehrává se tři týdny po událostech ve Splitu (2016).
  • Dr. Staple nazývá Patricii "velekněžkou" v souvislosti s tarotovou kartou. Velekněžka střeží bránu do nevědomí.
  • Skladatel West Dylan Thordson do filmu zakomponoval několik motivů Jamese Newtona Howarda z filmu Nezlomný (2000).
  • Tento film se natáčel 39 dní a začal 2. října 2017, přičemž scénář měl 134 stran.
  • Hlavní postava, pan Glass, promluví až po hodině filmu.
  • Ačkoli byl po uvedení filmu Unbreakable (2000) do kin zájem o jeho pokračování, studio Touchstone Pictures se rozhodlo, že ho v té době nebude financovat, přestože film dosáhl solidních kasovních výsledků. M. Night Shyamalan se pustil do psaní Rozpolceného (2016) s využitím postavy, kterou napsal pro Nezlomného (2000), ale kvůli problémům s rovnováhou od scénáře odstoupil. Shyamalan si uvědomil příležitost, kterou měl k vytvoření trilogie děl, a upravil závěr filmu Rozpolcený (2016) tak, aby film navázal na vyprávění filmu Nezlomný (2000). To zahrnovalo i zajištění práv od společnosti Disney na použití postavy Davida Dunna s příslibem, že je v případě realizace tohoto třetího filmu zapojí do jeho výroby a distribuce společně s Universal Pictures. Film Rozpolcený (2016) zaznamenal finanční i kritický úspěch a v dubnu 2017 Shyamalan oznámil, že zahájil proces výroby filmu Skleněný.
  • V obchodě s komiksy, který Joseph navštíví, prochází kolem neonového fialového nápisu "Villains" a neonového zeleného nápisu "Heroes". Podpisová barva pana Glasse je fialová a podpisová barva dozorce je zelená.
  • Za normálních okolností by tento film musel projít noční můrou byrokracie, protože filmy Unbreakable (2000) a Split (2016) produkovala různá studia. Místo toho se jednalo o jeden z pouhých dvou (respektive tří) filmů, které vznikly v koprodukci společností Universal a Disney, jež jsou již více než půl století žhavými rivaly jak v oblasti filmu, tak zábavních parků. Před tímto filmem byla většina koprodukcí Universal/Disney odsunuta do televize, zejména Monk (2002). Společnost Disney údajně neměla problém nechat film Rozpolcený (2016) uvést Davida Dunna do jeho závěrečné scény, pokud by měla nějaký podíl na plnohodnotném pokračování. Touchstone (odnož společnosti Disney) a Universal již dříve spolupracovaly na filmu bratří Coenů O bratře, kde jsi? (2000); na dalším, Dan in Real Life (2007), spolupracoval Touchstone s Focus Features, nezávislou odnoží Universalu.
  • Sarah Paulsonová přijala roli, aniž by si přečetla scénář, přestože její role byla původně napsána pro muže, kvůli možnosti pracovat s režisérem M. Night Shyamalanem.
  • Nemocnice, kde se film natáčel, byla bývalá psychiatrická léčebna v Allentownu v Pensylvánii.
  • Samuel L. Jackson, který hraje Elijaha, je o pět let starší než Charlayne Woodardová, která hraje Elijahovu matku.
  • V jedné scéně v cele Kevina Crumba je na polici vidět několik zubních kartáčků, což naznačuje, že každá Kevinova osobnost má svůj vlastní kartáček. Stejně jako je to ukázáno v jedné ze závěrečných scén filmu Rozpolcený (2016).
  • Scenárista a režisér M. Night Shyamalan při propagaci filmu na Comic-Conu 2018 poznamenal, že se jedná o "jedinečný film, protože se na něm dohodla společnost Buena Vista International, která vlastní práva na film Unbreakable (2000), a studio Universal Pictures, které natočilo film Split (2016)." Pokračoval slovy: "Nemyslím si, že se to ještě někdy stane, aby dvě studia měla dvě duševní vlastnictví, která kompletně vlastní, a já jsem řekl: "Můžeme udělat pokračování obou a vy se o ně podělíte?" A oni řekli: "Ano.""
  • James McAvoy založil jednu ze svých 23 osobností na mladé Saoirse Ronan, své herecké kolegyni z filmu Pokání (2007).
  • Původní scénář k filmu Nezlomný (2000) počítal s Kevinem jako se začínajícím padouchem, kterému se David postaví, ale režisér M. Night Shyamalan to nikdy nedokázal v rámci jednoho filmu zrealizovat. Kevin se tak nakonec z filmu Rozpolcený (2016) oddělil do vlastního filmu, přičemž tento snímek je vyvrcholením původní myšlenky.
  • Režisér M. Night Shyamalan uvedl, že původní sestřih filmu měl téměř tři a půl hodiny. "Trochu ji zkrátil" tím, že z filmu vystřihl tři z 23 osobností Kevina Crumba.
  • Režisér M. Night Shyamalan o významu barev v tomto filmu řekl: "Pro Davida Dunna jsem vybral zelenou barvu, protože z psychologického hlediska je spojována s životodárnými vlastnostmi. David je ochránce života. Okrovou neboli hořčicovou jsem vybral pro Zvíře, protože tato barva je spojena s náboženskými obřady, hinduistickými a buddhistickými. Mnišské roucho. Bestii vnímám jako evangelistu, kazatele, který chce pomoci zachránit "Zlomené". A konečně jsem pro pana Skleněného vybral fialovou barvu, protože tato barva je spojována s královskými, majestátními vlastnostmi. Eliáš sám sebe vnímá jako důležitou, hlavní postavu komiksu."
  • Ačkoli společnost Disney vlastní práva na film Nezlomný (2000), režisér M. Night Shyamalan si ponechal práva na případná pokračování, takže studio nemohlo natočit pokračování bez jeho účasti. Jeho touha po tvůrčí kontrole byla tak velká, že se na financování tohoto filmu podílel zastavením svého domu.
  • Režisér M. Night Shyamalan mohl do tohoto filmu zakomponovat dosud neviděné záběry z filmu Nezlomný (2000), a to do flashbackových scén s mladšími verzemi Davida a Josepha.
  • Samuel L. Jackson o spolupráci s Jamesem McAvoyem řekl: "I když si o sobě rád myslím, že jsem dobrý, nebo že jsem dobrý v tom, co dělám a jak to dělám, sledovat někoho, jak se vám před očima mění postavy a hádá se se čtyřmi různými lidmi, je docela úžasné."