Captain Marvel

61%

Zajímavosti 83

  • V čase 36:30 během pitvy mimozemšťana agent Keller (Furyho šéf) špatně vysloví jméno agenta Coulsona jako "Coulton", čímž odhalí, že šéf není tím, za koho se vydává. Fury to v tuto chvíli nechá plavat.
  • Když je letadlo Pegasus zasaženo a hoří, Carol křičí "Bailout! Záchrana! Bailout!l Měla říct "Katapultuj se! Katapultovat! Katapultovat!" "Bailout" je výraz používaný v letadlech, která nemají katapultovací sedadlo a musíte z nich vyskočit sami.
  • (cca 38 minut) Modré pruhy na skříni Street Fighteru se v roce 1995 obvykle nedělaly, to se dělá až dnes při restaurování. Tehdy by to byla jen jednolitá černá barva. Ve skříni je také LCD monitor s plochou obrazovkou, který tehdy neexistoval. Tehdy by to byl zaoblený CRT monitor.
  • (přibližně v 1h 6 min) Operačním systémem na Mariině počítači je Windows Me. Tato verze však byla vydána až v září 2000. To lze poznat podle ikon koše a prohlížeče Internet Explorer.
  • Když se Goose po útěku z vězení přiblíží ke Carol a Furymu, kočka přistoupí ke Caroliným nohám. Když se na ni však podívá, hledí o několik metrů dál na chodbu.
  • (cca 38. minuta) Když Carol Danversová prochází Pancho's barem, vyrojí se před ní roj vzpomínek, včetně jednoho rychlého záběru na její oslavu po vyhraném kole v arkádové hře Street Fighter II. Arkádová hra Street Fighter II byla vydána až v roce 1991, dva roky poté, co byla Carol považována za mrtvou. V době vydání hry Street Fighter II by Carol již byla členkou skupiny Starforce, a proto by v předchozích letech nemohla hru hrát. Skříňka zobrazená ve filmu Captain Marvel je ve skutečnosti Street Fighter II': (1992), která byla vydána až v roce 1992. To je nesprávně považováno za chybu. Pokud se budete dívat pozorně, uvidíte, že ve skutečnosti ve vzpomínce hraje pinballový automat Stern's Flight 2000, jehož značku můžete vidět kolem její hlavy. Kromě toho můžete vidět ducha skutečného automatu a že její postoj a ruce správně odpovídají tomu, že hraje na pinballovém automatu, nikoliv na Street Fighteru. Na červeném koberci premiéry na webu marvel.com je v čase 1:06:39 vidět propagační záběr Bree v kostýmu, jak hraje Stern's Flight, s nímž můžete porovnat markýzu a ducha stroje ve filmu.
  • (cca 34 minut) Skrullova schopnost měnit podobu zahrnuje i změnu oblečení. Když však Fury zabije Skrulla vydávajícího se za Coulsona, změní se pouze jeho tvář, zatímco on má stále na sobě černý agentský oblek. pokaždé, když Skrull zemře, vrátí se zpět do své pravé podoby, ale oblečení zůstane nezměněno. Velkou otázkou je, zda se jejich schopnosti vztahují i na oblečení, nebo se oblečení mění díky pokročilé technologii. V druhém případě by se jednalo o oddělenou vlastnost od jejich vlastní biologické schopnosti měnit se. To je však nekonzistentní, protože v jednom okamžiku se Skrull vydává za Vers v její uniformě Kree, ale po zabití se oblečení změní na nepopsatelné černé oděvy, které nosí Skrullové na své lodi.
  • Zápletka se točí kolem motoru pro rychlost světla, který by byl pro jednu z mimozemských ras nesmírně cenný vzhledem k tomu, jak rychle by jim umožnil cestovat vesmírem. Jejich způsob cestování je však již nyní drasticky rychlejší než rychlost světla. Využití tohoto motoru by je ve skutečnosti značně zpomalilo." To mohlo být ve filmu objasněno, ale nadsvětelná cesta, kterou používají Kree, je síť "skokových bodů", v podstatě stabilních černých děr. Jedná se o stejnou metodu, jakou používají oba filmy o Strážcích. Skokové body existují na pevných místech a vedou do jiných pevných míst a jejich rozmístění je nepravidelné. Světelně-rychlostní motor popsaný ve filmu by pravděpodobně umožňoval cestovat světelnou rychlostí (nebo rychleji) přímo, a ne pomocí skokových bodů. To by umožnilo cesty do míst, která by nebyla snadno dosažitelná skoky, a proto by bylo pro někoho, kdo takový motor nemá, mnohem obtížnější loď s takovým motorem sledovat.
  • (asi v 1h 40 min) Ronan označuje odpalované hlavice jako "balistické hlavice". Definice "balistických" je taková, že jsou odpalovány, ale nejsou poháněny a jsou poháněny pouze gravitací. Protože vypouštěné předměty mají motory, mají pohon a nejsou "balistické". i kdyby se hlavice oddělily a padaly samostatně, "balistická hlavice" je taková, která sleduje "balistickou dráhu", což je oblouk, je poháněna vzhůru a pak padá s pomocí gravitace.
  • (asi ve 34. minutě) Nick Fury ukáže svůj průkaz a řekne: "Oficiální činnost S.H.I.E.L.D.u". O něco později se také identifikuje jako Nicholas Joseph Fury, agent S.H.I.E.L.D. Ale termín S.H.I.E.L.D. byl použit až v událostech Iron Mana (2008), kdy se agent Phil Coulson setkává s Pepper během tiskové konference a říká, že je z "Oddělení strategických zásahů, prosazování a logistiky". Teprve na konci Iron Mana (2008) Phil říká, že nyní jsou známí pod zkratkou S.H.I.E.L.D. Vzhledem k tomu, že Captain Marvel se odehrává v roce 1995, není možné, aby tato zkratka byla použita, Coulson nikdy neřekl, že jsou nyní známí jako SHIELD. Když se Pepper pokusí říct celý název, Coulson odpoví: "Prostě tomu říkejte SHIELD". I kdybychom to považovali za zrod zkratky, od začátku MCU se to ignoruje. V úvodní montáži filmu Neuvěřitelný Hulk (2008) se objevuje dokument, napsaný před rokem 2008, kde je organizace označena jako "Shield". Marvel One-Shot: Agent Carter (2013) (odehrávající se v roce 1946) nazývá organizaci "SHIELD". Stejně tak flashbacky (které se odehrávají před událostmi Iron Mana) v seriálu Agents of S.H.I.E.L.D. (2013).
  • Kelly Sue DeConnick: (cca 33 min) autorka Captain Marvel (v letech 2012-2015), jako náhodná kolemjdoucí na nádraží, která se dívá na Marvel.
  • Výtvarník John Romita Jr. původně vymodeloval Monicu Rambeau podle Pam Grier, ale její vzhled byl před vydáním přepracován jinými výtvarníky.
  • Během scény ve vlaku v cca 30. minutě, před a během camea Stana Leeho, hraje v pozadí jemná verze Fanfáry Marvel Studios Michaela Giacchina. Hudbu k filmu složil Pinar Toprak, ale Giacchino v příspěvku na Twitteru přiznal, že s některými náznaky pomáhal.
  • Ve filmu se uvádí, že k leteckému neštěstí došlo v roce 1989, tedy ve stejném roce, kdy se narodila Brie Larsonová.
  • Carol Danvers Brie Larson si vzpomene na dobu, kdy studovala na americké letecké akademii (USAFA) v Colorado Springs. Zdá se, že během druhé poloviny šestitýdenního základního výcviku kadetů (Basic Cadet Training, BCT) neboli "2. bestie" šplhá/skáče/houpe se na lanech v Jacks Valley; vede ji kadetský důstojník vyššího ročníku, kadet 1. třídy neboli "Firstie". Základní kadetská uniforma Danversové je správná, až na tričko PC (Physical Conditioning) s vytištěným příjmením. Základní kadeti si obvykle musí své příjmení nad USAFA napsat ručně černou fixou, protože strojopisný otisk je považován za privilegium a vydává se jako kadetovi vyšší třídy.
  • Mezi filmy, na které se odkazuje, patří Gimme Shelter (1970), Věčný svit neposkvrněné mysli (2004), Francouzská spojka (1971), The Conversation (1974), Kmotr (1972), Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) a Top Gun (1986).
  • Druhý film v MCU, který odkazuje na Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994) od dob Captain America: Návrat prvního Avengera (2014). V tomto filmu je záběr na Phila Coulsona a Nicka Furyho v autě, který je stejný jako záběr na Johna Travoltu a Samuela L. Jacksona, kelímek, ze kterého Talos usrkává, je odkazem na Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), když si Jacksonova postava Jules Winfield půjčí kelímek na zapití hamburgeru. A otevření svítící krabičky na svačinu odkazuje na kufřík. V CA:TWS je na náhrobku Nicka Furyho nápis: "Cesta spravedlivého muže Ezechiel 25:17", který Winfield recitoval v Pulp Fiction.
  • (cca 1h 25 min) Videohra, kterou jedno ze Skrullích dětí ovládá už šest let, je Space Invaders od Bally/Midway.
  • Nejedná se sice o první film s ženskou superhrdinkou, ale o první, který napsaly především ženy. Superdívka (1984), Catwoman (2004), Elektra (2005) a Wonder Woman (2017) napsali muži. Nejblíže k tomu měla Catwoman (2004), u níž se na scénáři podílela Theresa Rebeck. I u tohoto filmu však byli připsáni tři mužští scénáristé.
  • Ovládací disk Kree na Versově krku je k vidění také v 5. sérii seriálu Agents of SHIELD, která se odehrává v alternativní budoucnosti, kdy jsou zbytky lidstva pod kontrolou Kree. Podobné zařízení se objevilo i v komiksech, které používala postava Kontrolora, jenž byl po určitou dobu Thanosovým agentem
  • Film není tradičním příběhem o původu, protože hlavní hrdinka má své schopnosti již na začátku filmu.
  • Během prvních čtyřiadvaceti hodin po zveřejnění měl trailer celosvětově zhruba sto devět milionů zhlédnutí.
  • Keanu Reeves byl téměř obsazen do role Yon-Rogga.
  • (cca 25 minut) Jedním z komunikačních zařízení, které Carol zachrání na součástky, je Game Boy od Nintenda.
  • (cca 1h 35 min) "Prošli jsme tolik písní, se kterými jsme pro tuto sekvenci experimentovali," říká Ryan Fleck o bojové scéně, kterou nakonec vygradovali písní "Just a Girl" od No Doubt. Zkoumali skladby z 60., 70. a 80. let, ale nakonec se rozhodli pro jasnou volbu.
  • O hlavní roli se mluvilo jako o Katheryn Winnick, Natalii Dormer, Emily Blunt, Katee Sackhoff, Yvonne Strahovski a Rebecce Ferguson.
  • Přestože se tento film odehrává před Avengers a byl vydán dříve než Avengers: Endgame (2019), ve skutečnosti byl natočen až po něm.
  • Přestože jako piloti měli volací znaky ("Avenger" pro Carol a "Photon" pro Marii Rambeau), nikdy je při rozhovoru během flashbacků nepoužili, stejně jako Wendy Lawson/Mar-Vell, když byla s Carol. Je zvykem, že piloti USAF a námořnictva používají své volací znaky místo rodných jmen při každém rozhovoru, dokud neopustí službu.
  • Nicole Perlmanová již dříve napsala první verzi filmu Strážci Galaxie (2014).
  • Jednalo se o první sólový ženský film v rámci Marvel Cinematic Universe. O rok dříve vyšel snímek "Ant-Man a Wasp" (2018), kde se v čele superhrdinů objevilo mužsko-ženské duo.
  • Benu Mendelsohnovi se říkalo "Ben Mendelskrull", když byl ve svém věku. protetickém make-upu.
  • (cca 1h 3 min) Někteří si vykládají, že Talos pije mléčný koktejl jako narážku na Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), ale ve skutečnosti je to odkaz na film Gauneři (1992).
  • (asi ve 43. minutě) Na průkazu Nicka Furyho je uvedeno, že má narozeniny 4. července 1950, takže v tomto filmu je mu 45 let. Ve skutečném životě se Samuel L. Jackson narodil 21. prosince 1948.
  • V místnosti s utajovanými spisy bylo několik krabic, za nimiž bylo zřetelně napsáno jméno Kevin LaRosa. Kevin LaRosa je ve filmu koordinátorem leteckých kaskadérů.
  • Tvůrci filmu diskutovali o tom, co je více 90. let , "fresh" nebo "dope", a nakonec se rozhodli, že mají stejnou pravdu, a zvolili slovo "fresh".
  • Tvůrci filmu použili jako referenci pro vzhled proměn Skrullů biologii skutečných zvířat, zejména videa s chobotnicemi.
  • Během Danversova výslechu Skrully vidí obraz hořícího klavíru. Tento úkon praktikují piloti RAF a USAF při příležitosti obřadů nebo na památku pilotů, kteří se nikdy nedostali domů.
  • Většina čtyřplošníku je vfx, ale přední část/kapot je praktická část, kterou museli sdílet s filme " Agents of S.H.I.E.L.D." (2013).
  • Film se odehrává v roce 1995.
  • Po bratrech Russoových (Joe Russo a Anthony Russo) se na tomto filmu podílela již druhá režisérská dvojice v rámci Marvel Cinematic Universe, tentokrát Ryan Fleck a Anna Boden. Bodenová byla také první ženou, která režírovala film od Marvelu.
  • Jedná se o první film z Marvel Cinematic Universe, který byl uveden po smrti Stana Leeho.
  • Film byl konzultován s kvantovým fyzikem Spyridonem Michalakisem z Institutu pro kvantovou informaci a hmotu na Kalifornském technologickém institutu.
  • Tento film vychází z příběhu "Kree-Skrull War", který napsal Roy Thomas a který byl publikován v číslech 89-97 časopisu The Avengers od června 1971 do března 1972. Carol Danversová měla v příběhu jen malou roli, než získala své nadlidské schopnosti (v roce 1977).
  • Jednalo se o dvacátý první film, který studio Marvel vydalo v rámci Marvel Cinematic Universe.
  • Líčení Skrullů trvalo dvě hodiny.
  • Vzhledem k tomu, že se velká část filmu odehrává ve vesmíru, a pravděpodobně i proto, že Kree používají podobnou technologii, je ikonografie zobrazení lokací (písmo, souřadnice) ve filmu při zobrazení na plátně velmi podobná, ne-li totožná, se zobrazením lokací z filmů Strážci Galaxie.
  • (asi v 25. minutě) Speciální klíč, který Vers vytáhne ze svého obleku, aby se mohla spojit s technikou z 90. let a komunikovat domů, je později (asi v 1h 45 min) součástí pageru, který dá Nicku Furymu.
  • Tvůrci uvedli, že děj filmu ovlivnily akční filmy z 90. let, což odpovídá době, do níž je film zasazen.
  • Ve filmu se poprvé objevila mimozemská rasa Skrullů ze světa Marvelu. V komiksech Skrullové debutovali v dobrodružství Fantastické čtyřky.
  • Mnozí uživatelé internetu byli agresivní vůči "feministické agendě a politické korektnosti" filmu, protože Brie Larsonová se již dříve vyslovila proti nedostatečnému zastoupení žen, barevných a postižených lidí mezi novináři a filmovými kritiky. To způsobilo záplavu negativních hodnocení na několika recenzních serverech, a to několik týdnů před uvedením filmu do kin. Výsledkem bylo, že server Rotten Tomatoes změnil svou politiku a přestal přijímat recenze a hodnocení na film, který ještě nebyl uveden do kin.
  • Film byl prvním filmem z filmového světa Marvelu s ženskou hlavní hrdinkou a do kin byl uveden na Mezinárodní den žen.
  • Na původní postavu Captain Marvel odkazuje bojová přilba, kterou nosí během svých misí i ve vesmíru. Helma má ikonický účes ve tvaru číra, který Captain Marvel často nosila v komiksech. O účesu Brie Larsonové se mezi fanoušky vedly debaty, mnozí tvrdili, že je příliš dlouhý a není dostatečně podobný obvyklému krátkému účesu, který má Captain Marvel v komiksech.
  • Volací znak pilotky Marie Rambeau je Photon. V komiksech získala její dcera Monica Rambeauová superschopnosti podobné Captain Marvel a krátce přijala titul Photon (měla i další tituly - Captain Marvel, Pulsar, Spectrum).
  • Většinu písní ve filmu zpívají zpěvačky 90. let: Des'ree [You Gotta Be], No Doubt [Just a Girl], Garbage [I'm Only Happy When It Rains], TLC [Waterfalls], Salt-N-Pepa [Whatta Man] a další.
  • (asi ve 42. minutě) Fury říká, že mu nikdo neříká "Nicku". Ve filmech MCU, které se odehrávají později v časové linii, mu Tony Stark i agentka Maria Hillová říkají "Nicku".
  • (asi ve 40. minutě) Fury se zmíní, že rád operuje na místech, která začínají na písmeno "B", protože se mu rýmují. Ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) mluví Alexander Pierce o záchranné misi, kterou Fury proti rozkazu zahájil v Bogotě.
  • Jamie McKelvie, který v komiksech navrhl oblek Carol Captain Marvel (používaný od roku 2012), pochválil filmový kostým za to, že se přesně drží jeho práce.
  • Pinar Toprak se podílela na hudbě k filmu a stala se tak první ženou, která složila hudbu k filmu MCU.
  • Ve filmu Talos tvrdí, že všichni Skrullové jsou měňavci. V komiksech je však Talos jedním z mála Skrullů, kteří nejsou schopni měnit tvar.
  • Když bylo na Comic-Conu oznámeno obsazení Brie Larsonové, CNN přinesla titulek "Shazam! Brie Larson je 'Captain Marvel'", aniž by si zřejmě uvědomili, že mají na mysli špatnou Captain Marvel.
  • Tento film se odehrává v 90. letech 20. století a slouží jako prequelový příběh pro zavedené postavy Marvel Cinematic Universe Nicka Furyho, Phila Coulsona, Koratha Pronásledovatele a Ronana Obžalovaného.
  • Samuel L. Jackson popsal tuto verzi Nicka Furyho jako kancelářského žokeje s oběma dobrýma očima, který se ještě nestal cynickým vůči byrokracii.
  • Tričko Nine Inch Nails (NIN), které nosí Carol, je bootleg. Podle Roba Sheridana, bývalého uměleckého ředitele kapely, by měl být obdélník obklopující slovní značku NIN stejně široký jako typografie v logu. Společnost Marvel následně oslovila Nine Inch Nails a oficiální tričko NIN připomínající Captain Marvel bylo k dispozici.
  • (asi ve 31. minutě) Dvojnicí starší dámy při souboji ve vlaku je Heidi Moneymaker. Dvojnicí Brie Larson je Renae Moneymaker. "Takže v této sekvenci spolu po většinu času bojují dvě sestry".
  • (přibližně ve 43. minutě) Furyho průkaz ukazoval, že má v té době pouze oprávnění 3. stupně.
  • (cca 24. minuta) Pancho's Bar je odkaz na letce Pancho Barnese a jezdecký klub Happy Bottom, kde se scházeli testovací piloti z Edwardsovy letecké základny ve filmu Správná posádka (1983). V obchodě Blockbuster si Vers vybere kazetu VHS s filmem The Right Stuff.
  • Brie Larsonová se na roli "Captain Marvel" připravovala devět měsíců čtyři hodiny denně a učila se judo, box a zápas. Navštívila také leteckou základnu Nellis a setkala se s letci v aktivní službě, včetně brigádní generálky Jeannie Leavittové a pilota Thunderbirds majora Stephena "Cajuna" Del Bagna, který zahynul při havárii a jemuž film vzdává hold v titulcích. On a další členové jednotky dali Brie Larsonové volací znak "Sparrow".
  • Jméno "Captain Marvel" ve filmu nikdy nezazní a objeví se až v závěrečných titulcích. Toto jméno vysloví Spider-Man ve filmu Spider-Man: Daleko od domova (2019).
  • Ve filmu Carol říká Monice "poručík Potížista". V komiksu byla poručík Trouble (mladá dívka jménem Kit Rennerová) největší fanynkou Captain Marvel a později se stala její přítelkyní.
  • Jude Law si nechal poradit od svého kolegy z filmu Sherlock Holmes (2009) Roberta Downeyho Jr., který hraje Iron Mana v Marvel Cinematic Universe. Law prohlásil: "Trochu mluvil o tom, že natáčení filmu z Marvel Cinematic Universe znamená napasovat tento jeden kousek do většího obrazu a oddat se mu. Není to o tom snažit se pochopit všechno. Prostě udělejte svůj kousek."
  • Historie jména a/nebo ochranné známky postavy "Captain Marvel" v komiksech zahrnuje několik desetiletí a nejméně tři různá vydavatelství. První komiksová postava s názvem "Captain Marvel", představená koncem roku 1939 a dnes známá jako "Shazam!" od DC Comics, byla vlajkovou postavou nakladatelství Fawcett Comics. V roce 1941 zažalovala společnost DC společnost Fawcett, která tvrdila, že tento Captain Marvel porušuje autorská práva Supermana, a úspěšně vyřadila Fawcettovu postavu z tisku do roku 1953. Když Fawcettova ochranná známka na "Captain Marvel" po více než deseti letech nepoužívání upadla v zapomnění, pokusila se společnost MF Enterprises v roce 1966 uvést svého vlastního "Captain Marvel". Marvel Comics v reakci na to představil svého vlastního "Captain Marvel" (Mar-Vell) a úspěšně zažaloval MF za použití slova "Marvel" v názvu své publikace, na které měla Marvel Comics ochrannou známku. Když se DC v roce 1972 rozhodlo oživit Fawcettovu "Captain Marvel" samo, dozvědělo se (prostřednictvím příkazu k zastavení vydávání od Marvelu z roku 1974), že nemůže používat "Captain Marvel" v názvu komiksu kvůli ochranné známce Marvelu. DC místo toho uvedlo svou postavu na trh pod názvem "Shazam!" - jménem mentora jejich "Captaina Marvela" a magického slova, které postava používá k získání svých schopností. Aby si Marvel zachoval ochrannou známku, musel vydávat komiksy "Captain Marvel". Protože se nejednalo o populární, peníze vydělávající postavu, splnil Marvel tento požadavek vydáváním série jednorázových komiksů v průběhu několika let. V roce 2012 získala Carol Danversová, bývalá "slečna Marvel" a hlavní postava tohoto filmu, u Marvelu plášť "Captain Marvel", zatímco DC se v té době rozhodlo přejmenovat svou postavu na "Shazam!". Ironií osudu byl celovečerní film "Shazam!" od společností New Line Cinema, Warner Bros. a DC Entertainment uveden do kin měsíc po filmu "Captain Marvel" od Marvel Studios.
  • Objevily se obavy, že Brie Larson je na roli pilotky příliš mladá. Scénáristka Nicole Perlmanová se poradila s americkým letectvem, které uvedlo, že je možné, aby se někdo mezi osmadvaceti a čtyřiatřiceti lety stal zkušeným pilotem, jako je Danvers.
  • Projekt PEGASUS je zkratka pro "Potential Energy Group/Alternate Sources/United States". Již dříve byl zmíněn ve filmu The Avengers (2012).
  • Člen ochranky, se kterým Captain Marvel mluví na začátku filmu, je ředitel ochranky Marvelu Barry Curtis.
  • V únoru 2019 společnost Marvel spustila oficiální webové stránky filmu, které napodobují design z 90. let, včetně rámců HTML, kombinace duhových písem, pixelových GIFů, počítadla návštěv, knihy návštěv a traileru v nízkém rozlišení zarámovaného v okně připomínajícím Real Player.
  • Goose hrají čtyři různí profesionální kočičí herci jménem Reggie, Gonzo, Archie a Rizzo.
  • (cca 1h 17 min) Zatímco Monica Rambeau vybírá novou barvu pro oblek Carol Danversové, můžeme vidět mnoho odkazů: červený a žlutý oblek (barvy, které nosí Captain Marvel od DC, v současnosti známá jako Shazam), černý a zlatý oblek (barvy obleku Carol Danverové, Ms. Marvel) a bílý a zelený oblek (klasické barvy brnění Kree v komiksech).
  • V komiksu se kočka Captain Marvel jmenuje Chewie, podle Chewbaccy z filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977). V tomto filmu se jmenuje Goose podle Goose Bradshawa z filmu Top Gun (1986).
  • Brie Larsonová je alergická na kočky, takže její scény s husou byly natočeny s loutkou nebo pomocí počítačových VFX.
  • (asi v 37. minutě) Samuel L. Jackson improvizovaně zkontroluje Skrullovo nádobíčko pod prostěradlem.
  • (cca 30 minut) Když se Stan Lee objeví ve filmu, je vidět, jak čte scénář k filmu Mallrats (1995) Kevina Smithe a pronáší větu: "Trust me true believer". Jak bylo odhaleno na Smithově stránce na YouTube, Stanův zdravotní stav se zhoršoval a nemohl sehnat své charakteristické nadšení, takže producenti do smyčky vložili Leeho nepoužitý zvuk z filmu Mallrats.
  • Vystřižená postava, kterou Vers zastřelí v obchodě Blockbuster, měla být původně Maska (1994), přičemž Vers si spletl zelený obličej se Skrullem, ale tvůrci filmu nedokázali zajistit práva od společnosti Warner Bros, která vlastní distribuční práva na film a je také konkurenční společností Disney. Místo toho byl vybrán Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) z filmu Pravdivé lži (1994).
  • Stan Lee zemřel v době, kdy se film stříhal. Studio Marvel proto na jeho počest vytvořilo speciální úvodní logo.