Moonfall

52%

Zajímavosti 47

  • Během scény s odpálením jaderné rakety z bunkru generál řekne, že odpálíme na trojku, ale pak začne počítat od trojky do jedničky.
  • Působení Měsíce je ve filmu rozporuplné. Lidé a auta se nechávají zvedat gravitační silou, zatímco ve stejnou dobu padají plnou rychlostí dolů trosky hor zasažené přilétajícími měsíčními kameny.
  • Během drancování se objeví krátký záběr na londýnský pavilon na Piccadilly Circus. Musí se jednat o stockový záběr, protože je vidět "Ripley's Believe It Or Not". Londýnské Ripley's bylo uzavřeno v září 2017 a bylo nahrazeno 'Bodyworld's, které bohužel bylo definitivně uzavřeno 17. 3. 20 z důvodu výluky ve Velké Británii.
  • Karen vystřelí několik nábojů rychlou střelbou z jednoranové pušky. Žádná kulovnice není schopna střílet takovou rychlostí.
  • Astronauti nosí skafandry, ale mají normální boty.
  • Nesprávně považován za Goof: Ne, to není Empire State Building a One World Trade Center, které jsou zobrazeny bloky od sebe. To je 40 Wall Street, která je skutečně velmi blízko One World Trade Center.
  • Vnitřek Měsíce je popisován jako "Dysonova koule". Dysonovy sféry však z důležitých fyzikálních důvodů nejsou pevné skořápky. Tento termín se často používá jako zkratka pro různé megastruktury, které obklopují hvězdy, mnoha různých měřítek, ale od "megastrukturáře", který používá obskurní technický termín, by se očekávalo, že použije ten správný.
  • Měsíc se zdá být v úplňku pokaždé, když se na něj díváme ze Země, a to po delší dobu. Ve skutečnosti by se z úplňku stal za týden půlměsíc, za další týden půlměsíc v novu atd.
  • Fowlerová říká Hutchingsovi "Měsíc vstoupil na eliptickou dráhu", ačkoli se snaží říct, že Měsíc opustil svou eliptickou dráhu a nyní se po spirále snáší k Zemi. To by oba jako pracovníci NASA měli vědět.
  • Když Měsíc prochází v blízkosti Země, jeho gravitace vytahuje do vzduchu předměty, jako jsou auta, malé děti nebo velké kusy země. K tomu by mohlo dojít pouze v případě, že by gravitační síla Měsíce byla větší než gravitační síla Země. Gravitace na povrchu Země je však šestkrát větší než na povrchu Měsíce a podle jeho zdánlivé velikosti na obloze se zdá, že Měsíc je v době, kdy k tomu dochází, ještě několik tisíc kilometrů daleko, takže jeho přitažlivost by byla ještě slabší.
  • V několika scénách je jasně vidět, jak se Měsíc pohybuje z východu na západ. Stejně jako většina věcí, které obíhají kolem Země, se Měsíc pohybuje od západu k východu.
  • Měsíc je stotisíckrát menší než Dysonova koule. Obvykle se předpokládá, že Dysonovy sféry mají poloměr kolem 1U. AU je vzdálenost Země od Slunce.
  • Na obrázku je raketoplán startující z Vandenbergovy vesmírné základny v Kalifornii. V 70. letech zde bylo vybudováno několik zařízení (na SLC-6) pro podporu startů raketoplánů, avšak koncem 80. let byl komplex po havárii Challengeru zakonzervován a jeho majetek byl převeden na Kennedyho vesmírné středisko. Počátkem roku 2000 byl SLC-6 přestavěn na zařízení pro nosné rakety Delta IV společnosti ULA, v této konfiguraci je dodnes.
  • Když je Měsíc velmi blízko, používají ke komunikaci satelitní telefon. I když je více než pravděpodobné, že všechny satelity jsou již dávno zničeny.
  • Když je Endevour zničen úlomky z Měsíce, astronauti zaslechnou výbuch a včas se otočí, aby ho viděli. Zvuk se vesmírným vakuem nešíří, takže výbuch by neměl být slyšet.
  • Měsíc má přibližně 1 % hmotnosti Země. Hmotnosti bílých trpaslíků jsou stotisíckrát větší než hmotnost Země. Jakýkoli objekt o takové hmotnosti, jako je bílý trpaslík, umístěný tak blízko k nám, jako je za normálních okolností Měsíc, by Zemi roztrhal na kusy, aniž by se k ní musel přiblížit. Scénář dokonce několikrát zmiňuje Rocheovu mez, což je způsob, jak vypočítat bod, kdy jsou satelity zničeny slapovými silami svého mateřského tělesa, ale tuto zjevnou chybu přehlíží.
  • Atmosféra je tekutina. Kdyby se atmosféra z jedné oblasti vysála, zbylá atmosféra by do ní proudila. V žádném okamžiku by nevzniklo vakuum. Pokud by však vakuum existovalo, Tomův hlas by nebyl slyšet, protože zvuk se vakuem nešíří.
  • Rakety na tuhé pohonné hmoty se vyznačují tím, že je po zapálení nelze vypnout. Raketoplány s pevným palivem se nemohly náhodně "vypnout", jako se to stalo ve filmu. Samovolná ztráta tahu jednoho z boosterů by znamenala, že se buď předčasně oddělí od zbytku komína, nebo dojde ke katastrofickému selhání, které by téměř jistě zničilo zbytek vozidla.
  • Při rotaci raketoplánu by astronauti byli vystaveni zrychlení a nevznášeli by se. Byli by přitlačeni ke stěnám a měli by potíže s pohybem.
  • Bílí trpaslíci mají obvykle velikost Země. Nejmenší možná velikost je stále větší než Měsíc. Do nitra Měsíce by se nevešel.
  • Brian Harper je údajně jediným pilotem, který kdy přistál s raketoplánem bez energie. Protože však raketoplán používal systém fly-by-wire, nebylo možné pohybovat řídicími plochami nebo vysunout podvozek (hydraulicky poháněný pomocí elektrických čerpadel) bez napájení.
  • Mobilní telefony a satelitní telefony by po katastrofách, ke kterým došlo, byly všechny mrtvé. Mobilní věže jsou často první věcí, která při skutečné katastrofě odejde, a bylo prokázáno, že všechny satelity kolem Země byly zcela zničeny... takže satelitní telefon by určitě nefungoval.
  • Fowler upozorňuje, že "nikdo se neobtěžoval přemalovat" graffiti na Endeavour. Někdo to však zřejmě udělal a pak se také obtěžoval s přemalováním, protože oproti písmu, které bylo vidět o pět sekund dříve, před řezem, je zde řada rozdílů, především tloušťka čar, skvrny na koncích písmene K, sklon písmen F, M a N a vzdálenost mezi písmeny C a K.
  • Tento film ukazuje New York zničený kusy Měsíce. Dvacet let před uvedením tohoto filmu, v roce 2002, byla z jiného sci-fi filmu "Stroj času" vystřižena podobná sekvence, protože byla příliš vizuálně podobná tehdejším útokům z 11. září. Sci-fi film "Oblivion" z roku 2013 se odehrává v postapokalyptickém New Yorku poté, co byl podobně zničen zemětřesením a tsunami po zničení Měsíce.
  • Kód na obrazovce, když se KC přihlásí do teleskopu, je v podstatě blábol, protože obsahuje kód ze tří různých jazyků (Python, C# a C). Většina kódu na obrazovce ve skutečnosti pochází z vlákna StackOverflow z roku 2012, kde byla požadována pomoc s chybou (chyba je v kódu na obrazovce stále přítomna). Dále je zde náhodně zařazeno něco z jazyka Python a velmi nemístný úsek kódu jazyka C. Pro zajímavost, ten, kdo obrazovku vytvořil, také uvedl, že architektura počítače je y86_64, což je odvozenina od x86_64.
  • Původní scénář obsahoval mužskou hlavní roli jménem "Aaron Fowler", ale změnili ho na Jocindu Fowlerovou. Původně ji pojmenovali Erin, ale právní oddělení to zmařilo, protože ve Washingtonu DC skutečně žije Erin Fowlerová.
  • Halle Berry řekla, že natáčení vesmírných scén v antigravitaci pro ni bylo snadné, protože na to byla zvyklá poté, co dvě sezóny hrála astronautku v seriálu Extant (2014).
  • Na otázku, zda někdy uvažoval o propojení svých filmů v rámci jednoho sdíleného vesmíru, tazatel uvedl dobrodružné sci-fi Hvězdná brána Rolanda Emmericha z roku 1994. "Všechno jsou to oddělené vesmíry," ujistil Roland. "Řekl bych, že ne, nemyslím si, že by měly být propojené, protože jsou to všechno jako samostatné filmy." Poté rychle obrátil pozornost konkrétně k potenciálnímu osudu Moonfallu: "Také nejsem příliš nakloněn pokračováním. Ale tentokrát jsem se snažil udělat z toho trilogii, ale už si ani nejsem jistý, jestli to chci. Myslím, že pokud udělám pokračování, udělám ho trochu víc jako původní Hvězdné války, dvojka bude mít obrovský cliffhanger. Protože to je pro lidi úplně ztracené.". Když to rozváděl, tvrdil, že "všechno musí být vždycky čistě vybroušené. Proč je nenechat na holičkách a neříct: nechali jsme vás na holičkách, podívejte se na závěr, za dva roky".
  • Roeg Sutherland je jedním ze sponzorů filmu a rychle mu zavolali, jestli by si jeho otec Donald Sutherland ve filmu nezahrál malou roli.
  • Josh Gad byl původně obsazen do role KC Housemana, ale z filmu odstoupil kvůli termínovému konfliktu a byl nahrazen Johnem Bradleym.
  • Změna oběžné dráhy Měsíce a pád kusů Měsíce na Zemi je stejná zápletka jako na začátku filmu Flash Gordon (1980). Ming Nemilosrdný změní dráhu Měsíce, což objeví Hans Zarkov a nakonec vystřelí sebe, Flashe a Dalea Ardena do vesmíru, aby našli zdroj energie ovlivňující Měsíc.
  • Halle Berryová řekla, že roli přijala, protože se vztahuje k podivné době, ve které žijeme v této pandemii COVID. Obvykle se zdá, že k velkým katastrofickým filmům, jako je tento, lidé tíhnou kvůli naší fascinaci koncem světa a tím, jak by to mohlo vypadat. Dodala, že vzhledem k tomu, že pandemie je tak velkou součástí našeho každodenního života, je to nyní relativnější. Kdyby tomu tak nebylo, scénář by s ní rezonoval jinak.
  • Film byl natočen za 61 dní, později byly přidány dva dny na dotáčky.
  • Když KC předává informace malé skupině lidí v hotelu, tapeta odpovídá tapetě z filmu Osvícení (1980). To zřejmě naráží na fámu, že přistání na Měsíci bylo falešné a režíroval ho Stanley Kubrick.
  • Postava Ziggyho se objevila v několika scénářích Rolanda Emmericha, ale až dosud se nedostala na filmové plátno.
  • Roland Emmerich upozornil na četné scény kolem jedné hodiny, kdy herci pracují pouze s LED obrazovkou. "Takto se natáčejí moderní filmy a většinou jsou komparzisté v pozadí tvořeni počítačovou grafikou."
  • S výrobou pomáhala NASA, zejména informacemi o raketoplánu.
  • Závěrečnou písní je "One More Time" od Luky Klosera. Její otec Harald Kloser, který se podílel na hudbě k filmu, píseň propašoval do titulků a rozhodl se ji ponechat, jakmile se dočkala souhlasu testovacího publika.
  • Počáteční sekvence, v níž Harperova rodina balí a nakládá stěhovací vůz, zatímco ho grilují vládní úředníci, byla natočena znovu po skončení původního natáčení. Diváci ve skutečnosti nechápali, co se stalo po vesmírné nehodě, takže tyto expoziční scény mají odpovědět na tyto otázky, které se jinak vyjasnily až v pozdější fázi filmu.
  • V jedné scéně někdo říká, že Měsíc zvonil jako zvon, když do něj narazili palivovým modulem. Během mise Apolla 12 byl výstupní stupeň jeho lunárního modulu úmyslně naražen na povrch Měsíce, což mělo za následek mělké "měsíční otřesy", které bylo možné zaznamenat měsíčními seismografy po dobu téměř jedné hodiny.
  • Jeden záběr Měsíce vycházejícího zpoza Země byl klíčový pro prodej filmu investorům v Cannes a získání více než 100 milionů dolarů.
  • Beztížný stav byl vytvořen různými způsoby, včetně lan, jeřábů a dalších prvků, které byly skryty za úhly a digitálními triky. Stejně tak skla v helmách astronautů jsou obvykle CG.
  • Nápad na film vznikl během Dne nezávislosti: (2016) a scénář vznikal čtyři roky.
  • Donald Sutherland má ve filmu prominentní postavení, včetně vlastního záznamu "And Starring" v titulcích, ale objeví se pouze v jedné dvouminutové scéně.
  • Jedná se o jeden z nejdražších nezávisle financovaných filmů, jehož rozpočet se odhaduje na 138-146 milionů dolarů. Je to také jedna z největších kasovních bomb všech dob, která po započtení nákladů na marketing prodělává téměř stejnou částku.
  • Stanleyho Tucciho nahradil Michael Peгуa kvůli komplikacím způsobeným pandemií COVID-19, která mu znemožnila odcestovat na natáčení do Kanady.
  • Během natáčení byl na place jako poradce skutečný astronaut. Kdykoli se obrátil na Rolanda Emmericha a řekl: "To není možné," řekli mu, ať to nechá být, protože "je to jen film".