Stranger Things

90%

Zajímavosti 104

  • Anachronismy 4. sezóny: Fráze, které herci říkají: "Jsem dobrý" a "není to 'věc'", byly v tomto kontextu použity až koncem 90. let.
  • Při několika nočních pátráních používají postavy svítilny s moderními žárovkami (poznáte je podle modrobílé barvy, která se viditelně liší od žlutooranžového odstínu dobově správných svítilen). Ironií je, že kdyby všichni používali moderní žárovky, chyba by nebyla zdaleka tak zjevná.
  • Na začátku 80. let 20. století byla světla na dětských kolech poháněna dynamem poháněným pneumatikou. Výkon dynama, a tedy i intenzita světla, se měnila v závislosti na rychlosti jízdy a při zastavení kola byla úplná tma.Navíc, stejně jako v případě anachronismu "baterky", světlomety byly nažloutlé, nikoli modrobílé jako moderní LED světlomety.
  • Vysílačka, kterou používal náčelník Hopper, byla buď Motorola řady HT1000, nebo MT2000. Obě se objevily na konci 90. let. Aby to bylo dobově přesné, používali by model MT1000.
  • Dospívající postavy často používají frázi "chill" ve významu "poflakovat se". V roce 1983 by se "chill" používalo jako příkaz někomu, o kom si mluvčí myslí, že je něčím příliš nadšený. "Chill" znamenalo "poflakovat se" až někdy v 90. letech.
  • Když laboratorní pracovníci používají ochranné obleky, je zřejmé, že obličej uživatele osvětlují jasné modré nebo bílé LED diody. Bílé LED diody však bylo možné používat až od roku 1994, kdy Shuji Nakamura objevil vysoce svítivé modré LED diody, které po pokrytí fosforovým povlakem vyzařují bílé světlo.
  • Lahve na javorový sirup neměly v 80. letech 20. století odklápěcí uzávěr.
  • Pokud jde o dříve uvedenou chybu, Lucas měl na mysli film Johna Carpentera "Věc"(1982) jako remake filmu "Věc z jiného světa"(1951), nikoli remake z roku 2011. Jestli to smrdí nebo ne, je irelevantní. První série se odehrává v roce 1983 a třetí série v roce 1985.
  • Jedenáctka nezná slovo "přítel", dokud jí Mike neřekne, co znamená. Když ji doktor Brenner vede do smyslové deprivační komory, řekne jí, že všichni vědci jsou "přátelé".
  • V řadě epizod jsou lidé viděni, jak "přerušují" někoho, kdo mluví obousměrnou vysílačkou nebo CB - to znamená, že jedna osoba mluví/vysílá a druhá osoba vysílá, aby ji přerušila, a pak druhá osoba toto přerušení slyší a přestane vysílat. Několikrát se to stalo na dětských vysílačkách CB a na vysílačkách používaných policií. Tyto vysílačky - CB a policejní vysílačky z doby ze seriálu - takto nefungují. Pokud vysíláte a vysílá někdo jiný, neslyšíte ho.
  • Když Erica řekne Dustinovi a Robin, že chce zmrzlinu na celý život, vezme si levou rukou třešničku. Záběr se změní na její záda a nyní si ji bere pravou rukou.
  • Ve 2. sérii se pro natáčení používají nejméně dvě různé verze Billyho modrého Camara, protože vozidlo náhodně přepíná z elektrického ovládání oken (jak je vidět v S2:E2) na manuální ovládání oken (jak je vidět v S2:E5).
  • Jméno Jima Hoppera se objevuje ve filmu Predátor (1987) na psích známkách nalezených na těle padlého vojáka v džungli.
  • Děti, které si jdou do válečné zóny pro zbraně a výstroj, pravděpodobně narážejí na podobnou exkurzi Johna Matrixe do obchodu s přebytky ve filmu Komando (1985) (i když děti za své zásoby pravděpodobně skutečně zaplatily!).
  • Invalidní křeslo na půdě Creelova domu je stejné jako to, které se nachází na půdě strašidelného domu ve filmu The Changeling z roku 1980.
  • Herečka Grace Van Dien, která v první epizodě 4. série ztvárnila roztleskávačku Chrissy Cunningham, uvedla, že její vystoupení vedlo k několika nabídkám na filmové role. Rozhodla se je však odmítnout kvůli negativní zkušenosti z "jednoho z posledních filmů", na kterém pracovala, kdy byla vystavena sexuálnímu obtěžování ze strany producenta, který po ní chtěl, aby měla sex s ním a další ženou. Podle Dienové to mělo velký dopad na její duševní zdraví. Neupřesnila, na natáčení kterého filmu se to stalo, ale objevila se ve třech filmech, které byly uvedeny do kin v posledních několika letech: (2020), V jako pomsta (2022) a Co přijde kolem (2022). Nyní se místo herectví věnuje streamování na Twitchi.
  • Ačkoli na plátně není nikdy uvedeno, co se stalo s Eleveniným skutečným otcem, v podkladech napsaných pro postavy se uvádí, že ho doktor Brenner nechal povolat do armády během války ve Vietnamu, kde byl zabit v boji.
  • Millie Bobby Brown v rozhovoru pro Vanity Fair v listopadu 2022 prozradila, že její polibek s Finnem Wolfhardem v první sérii byl její první polibek vůbec. Také zdůraznila, že si myslela, že líbá mizerně. V lednu 2023 v pořadu The Drew Barrymore Show (2020) Wolfhard reagoval slovy, že ho její poznámka netrápí, protože jsou s Brownovou jako sourozenci, kteří spolu vyrůstali při natáčení seriálu. Podotkl také, že to byl také jeho první polibek na obrazovce, takže nevěděl, jak k němu přistupovat. V žertu řekl, že by pravděpodobně udělal to samé, kdyby nebyl na obrazovce před celým světem.
  • Každá sezóna se odehrává v době velkého amerického svátku nebo v jeho blízkosti: první sezóna se odehrává krátce před Dnem díkůvzdání, druhá na Halloween, třetí na 4. července a čtvrtá během jarních prázdnin.
  • Vedle původní hudby se ve Stranger Things objevuje dobová hudba od umělců jako The Clash, Joy Division, Toto, New Order, The Bangles, Foreigner, Echo and the Bunnymen, Peter Gabriel a Corey Hart, stejně jako úryvky od Tangerine Dream, Johna Carpentera a Vangelise.
  • 18. června 2020 bylo oznámeno, že nakladatelství IDW a Dark Horse společně vydají minisérii Stranger Things a Dungeons & Dragons.
  • Matt Duffer a Ross Duffer byli za seriál Chapter Nine nominováni na 70. ročník Primetime Emmy Awards (2018) v kategorii Outstanding Writing for a Drama Series: (2017), ale prohráli s Joelem Fieldsem & Josephem Weisbergem za START (2018), finále seriálu "The Americans".
  • Skutečným otcem Mayi Hawke (Robin) je herec Ethan Hawke. Winona Ryder (Joyce Byers) i David Harbour (Jim Hopper) s Ethanem spolupracovali; Winona i Ethan se objevili ve filmu Reality Bites (1994), kde hráli Lelainu Pierce, respektive Troye Dyera, zatímco David a Ethan se společně objevili ve hře "Pobřeží Utopie".
  • Sadie Sink v jednom rozhovoru uvedla, že během natáčení čtvrté série měla na sobě asi tucet různých přehrávačů Walkman. Většina z nich byla nefunkční, nepřehrávaly vůbec žádnou hudbu, a ty, které fungovaly, měly nekvalitní, zašuměný zvuk, což jí bránilo v tom, aby se nabažila poslechu písně "Running Up That Hill" od Kate Bush. Řekla také, že tři nebo čtyři z nich během natáčení rozbila, takže rekvizitáři seriálu pro ni museli vyrobit jeden z polystyrenu, "a to bylo nezbytné".
  • Millie Bobby Brown uvedla, že se poprvé políbila s hercem Finnem Wolfhardem, ale reagovala na to špatně a cítila se poté trapně. Svatbu má také domluvenou s Noahem Schnappem, ale že bude pouze "platonická".
  • Třetí sezónu oslavil michelinský šéfkuchař Jordi Roca vydáním limitované série 2600 zmrzlin inspirovaných Stranger Things s názvy Dustin, Eleven's Power, Grofession, Iceside down, Mini Gorgon y Wakikola.
  • Millie Bobby Brown (která hraje Eleven) bylo během castingu a natáčení první série jedenáct let.
  • Román Podezřelé myšlenky od Gwendy Bond se odehrává před první sérií a zaměřuje se na matku Eleven Terry Ives a její zážitky s doktorem Brennerem v Hawkinsově laboratoři v roce 1969. 122] Román vyšel 5. února 2019 a brzy po něm následovala 28. května 2019 kniha Temnota na kraji města od novozélandského autora Adama Christophera.
  • Natáčení filmu Stranger Things 4 začalo v únoru 2020. V březnu pak bylo kvůli pandemii zastaveno. V říjnu 2020 se herci vrátili k natáčení 4. série. Noah Schnapp uvedl, že natáčení nakonec skončilo v září 2021.
  • Matt Duffer a Ross Duffer byli nominováni na 70. ročník Primetime Emmy Awards (2018) v kategorii Vynikající režie dramatického seriálu za film Chapter Nine: (2017), ale prohráli se Stephenem Daldrym za film Paterfamilias (2017).
  • v červenci 2019 zveřejnila skupina proti kouření Truth Initiative průzkum, podle kterého je seriál Stranger Things jedním z nejhorších televizních seriálů, pokud jde o zobrazování kouření na obrazovce. V důsledku toho představitelé společnosti Netflix na zprávu reagovali s tím, že uznávají, že kouření "je škodlivé" a "pokud je na obrazovce zobrazováno pozitivně, může negativně ovlivnit mladé lidi". Do budoucna budou všechny nové projekty, které uvedeme do provozu, s ratingem TV-14 nebo nižším u seriálů nebo PG-13 nebo nižším u filmů, bez kouření a elektronických cigaret, s výjimkou případů, kdy je to z důvodu historické nebo faktické přesnosti."
  • Chvíle Holly Wheeler (Tinsley Price) na obrazovce byly bez scénáře. Chvíle, kdy se hrbí u stolu a v jiné scéně odpoví: "Ano!", byly ad-libbed.
  • Jonathan (Charlie Heaton) řídí vůz Ford Galaxie 500 z roku 1971.
  • V epizodě Osmá kapitola: Dustin (Gaten Matarazzo) skupině, kterou tvoří Eleven (Millie Bobby Brown), Mike (Finn Wolfhard), Max (Sadie Sink), Will (Noah Schnapp), Lucas (Caleb McLaughlin), Jonathan (Charlie Heaton) a Nancy (Natalia Dyer), přezdívá "rodina Griswoldů", když skupina komunikuje přes vysílačku během závěrečné bitvy proti Mind Flayerovi. "Griswoldova rodina" je odkazem na film National Lampoon's Vacation (1983), ve kterém se hlavní hrdina Clark Griswold (Chevy Chase) vydává na výlet se svou rodinou a řídí Wagon Queen Family Truckster, což je stejné auto, které Nancy řídí po celou třetí sérii.
  • D'Artagnan je pojmenován podle hlavní postavy z románu Tři mušketýři (1948) od Alexandra Dumase. Dustin krmil D'Artagana tyčinkami Tři mušketýři. To vysvětluje, proč ho Dustin pojmenoval podle postavy z knihy.
  • Kostýmní tým ve 4. sérii záměrně "zestárnul" Eričinu výbavu, a to hlavně proto, aby bagatelizoval, jak výrazně Priah Ferguson mezi natáčením 3. a 4. série vyrostla.
  • Skladba Should I Stay or Should I Go od skupiny The Clash byla vybrána speciálně pro klíčové momenty příběhu, například když se Will snaží komunikovat s Joyce z Horní strany.
  • V první sezóně je první muž, který vstoupí do převrácené budovy, oblečen do obleku plného biologického nebezpečí a jmenuje se Shepherd. To je zřejmá narážka na kultovní film z 80. let C.H.U.D. (1984), kde hlavní postavu Shepherda hraje Daniel Stern. Biohazardní obleky jsou také téměř totožné s těmi, které nosí vládní vědci ve filmu CHUD.
  • 23. července 2020 oznámilo nakladatelství Dark Horse prequelový one-shot s názvem Stranger Things: Halloween v Hawkinsu.
  • V další poctě filmům z 80. let se policejní náčelník Jim Hopper (David Harbour) jmenuje podle postavy, kterou Arnold Schwarzenegger poprvé hledá ve filmu Predátor (1987). Navíc první postava zabitá na plátně ve filmu Predátor (1987) se jmenuje Hawkins. Seriál Stranger Things se odehrává ve fiktivním městě Hawkins ve státě IN.
  • Winona Ryder (Joyce) a Maya Hawke (Robin) hrály postavu Jo March v různých inscenacích Malých žen (1994). Winona Ryder hrála v americké inscenaci Malé ženy (1994), zatímco Maya Hawke v inscenaci BBC Malé ženy (2017).
  • Scéna v lomu v epizodě 2. série Chapter Two: The Weirdo on Maple Street (2016) je stejná lokace, která byla použita zejména v epizodě The Walking Dead (2010) Vatos (2010) z první série. Lom se objevuje také ve filmu The Fundamentals of Caring (2016) společnosti Netflix a ve filmu The Hunger Games: (2014) a ve filmu Hunger Games: Vysmívačka - část 1 (2014).
  • Z mnoha odkazů na Stephena Kinga v této sérii je jeden z nejzřetelnějších v epizodě 1.4, kapitola čtyři: (2016), kdy děti projíždějí významný úsek podél železniční trati. Velká část příběhu ve filmu Stůj při mně (1986) (a v novele, podle níž byl natočen, s názvem Tělo) zahrnuje děti cestující podél železničních kolejí.
  • Ford Pinto Joyce Byers z roku 1976 stojí za zmínku, protože soudní proces Indiana v. Ford Motor Company se stal pádem Fordu Pinto. V roce 1978 narazil Ford Pinto z roku 73 v Osceole ve státě Indiana do zadní části vozu, vzplál a zabil tři dospívající dívky. Ford sice soudní spor vyhrál, ale výsledkem byl zánik modelu Pinto.
  • Během závěrečné bitvy každé sezóny má Nancy vždy na sobě pruhy.
  • Společnost Kellogg vyrábí Eggo a před uvedením první série se na výrobě nepodílela, ale uvědomila si dopad seriálu na trh. Poskytla společnosti Netflix historickou televizní reklamu Eggo z 80. let, kterou použila v reklamě na Super Bowl LI, a hodlá se více zapojit do křížové propagace.
  • Ve 2. epizodě 2. série, Chapter Two: Trick or Treat, Freak (2017), když se Dustin (Gaten Matarazzo) a Lucas (Caleb McLaughlin) baví s Max (Sadie Sink) o tom, že je z Kalifornie a že má ráda skateboardy, zavtipkují a prohodí slovo "tubular". Tento vtip se objevil také ve filmu Hocus Pocus (1993), když si rváči zahrávají s postavou, která se také jmenuje Max. Baví se o jeho nedávném přestěhování z Kalifornie a říkají mu "tubular".
  • Znělka seriálu vychází z nepoužité skladby, kterou Stein složil mnohem dříve a která se ocitla v knihovně prací, o něž se podělili s produkčním štábem, který usoudil, že by se po určitém přepracování hodila do úvodních titulků.
  • V závěrečné upoutávce na třetí sérii je slyšet Mikea (Finn Wolfhard), jak říká: "Ať se stane cokoli, musíme ho zastavit....společně." Jedná se o přitakání filmu IT (1990 a 2017), kde hlavní hláška zní: "Jediný způsob, jak mohou přežít IT, je společně".
  • Ve 2. sérii, 5. epizodě, 5. kapitole: (2017), když Bob (Sean Astin) vidí Willovu (Noah Schnapp) mapu, říká, že "X" musí označovat místo pokladu. Astin se obával, že to bude pouze odkaz na jeho roli Mikeyho sledujícího mapu pokladu ve filmu The Goonies (1985) a že to diváci nebudou přisuzovat Bobovi, který řeší Willovu hádanku.
  • Po úvodních titulcích je použita syntezátorová hudba z filmu "Big Trouble In Little China".
  • Millie Bobby Brown si kvůli roli skutečně nechala oholit hlavu, zatímco její matka celé stříhání natáčela na kameru. Její otec byl z této události tak traumatizován, že vzlykal a nemohl se na to dívat. Záběry z této události byly nahrány na YouTube.
  • S vydáním druhé série seriálu Netflix vydal také pořad Beyond Stranger Things, který moderuje Jim Rash. Hosty aftershow jsou herci a členové štábu seriálu, včetně bratrů Dufferových a seriálových hvězd, kteří diskutují o vývoji a zákulisí výroby seriálu a jeho širší mytologii.
  • U třetí série Netflix odhalil, že seriál překonal rekordy sledovanosti Netflixu - během prvních čtyř dnů si ho pustilo 40,7 milionu domácností a 18,2 milionu domácností už během této doby zhlédlo celou sérii.
  • Roane County, Etowah a Jonesborough jsou skutečná místa ve východním Tennessee, stejně jako laboratoře v Oak Ridge, TN, kde se vyvíjel uran pro projekt Manhattan.
  • To, že Eleven při používání své síly neustále krvácí z nosu, je narážka na Charlieho otce ve filmu Firestarter a Ripleyovou ve filmu Vetřelec.
  • Demogorgon je podle časopisu Dragon Magazine považován za nejmocnějšího padoucha v první edici Advanced Dungeons and Dragons. Vládne jako démonický princ Propasti, neustále se měnící roviny chaotického zla.
  • Od roku 2018 jsou David Harbour (Hopper) a Finn Wolfhard (Mike) jedinými dvěma postavami, které se objevily v každé epizodě 1. a 2. série. Dustin se také objevuje v každé epizodě, i když pouze ve flashbacku v 2. sérii: 7. epizoda (Ztracená sestra).
  • Znělku seriálu Stranger Things složili Kyle Dixon a Michael Stein ze skupiny S U R V I V E. Znělka zazní během titulkové sekvence seriálu a během závěrečných titulků. Verze, která zazněla v titulkové sekvenci, byla vydána jako skladba "Stranger Things" v rámci alba Stranger Things, Volume One. Rozšířená verze se objevuje také ve filmu Stranger Things, Volume Two.
  • Logo seriálu připomíná písmo použité na obálkách původních vydání románů Stephena Kinga z 80. let, zejména Cuja a Christine.
  • Bratři Dufferové (Matt Duffer a Ross Duffer) chtěli původně režírovat remake románu Stephena Kinga To, ale byli odmítnuti. Finn Wolfhard (který byl vždy první volbou pro roli Mikea) byl již připoután k roli Richieho ve filmu To (2017). Zpoždění produkce však způsobilo, že se natáčení tohoto projektu posunulo o rok, a Wolfhard se tak mohl podílet na obou projektech.
  • Oficiální plakát k seriálu vytvořil Kyle Lambert. Jeho výtvarný styl je inspirován uznávaným výtvarníkem plakátů a alb Drewem Struzanem, který vytvořil oficiální plakáty k filmům Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), Indiana Jones a chrám zkázy (1984), Návrat do budoucnosti (1985), E.T. - Mimozemšťan (1982) a několika dalším.
  • Poznávací značka Billyho Hargrova "PCE 235" je narážkou na kamion Pork Chop Express Jacka Burtona ve filmu Johna Carpentera Velké nesnáze v malé Číně.
  • V březnu 2022 bylo oznámeno, že pátá sezóna bude poslední. Toto odhalení herce šokovalo, protože jim to nebylo řečeno předem. Dozvěděli se o něm, až když byla zpráva zveřejněna.
  • Ve scénáři pilotního dílu byl Steve Harrington napsán jako "největší blbec na světě" a zašel tak daleko, že znásilnil Nancy Wheeler (hraje ji Natalia Dyer). Postava se změnila, když se ukázalo, že herec Joe Keery je "mnohem sympatičtější a okouzlující, než si bratři Dufferovi (Matt Duffer a Ross Duffer) původně představovali".
  • Vozidla a uniformy Hawkinsova policejního oddělení jsou totožné s těmi, které byly použity ve filmech Čelisti (1975) a Čelisti 2 (1978). Patří sem náčelníkova (David Harbour) hnědá uniforma, nášivka ve tvaru trojúhelníku na ostrově Amity a béžové SUV, které nosila/používala postava Roye Scheidera. Součástí je také modrá uniforma a čepice ve stylu vojáka/šerifa, které nosí hlídka a které se rovněž shodují s uniformami policie ostrova Amity z filmů Čelisti.
  • V rozhovoru pro Complex v roce 2016 bratři Dufferovi uvedli, že velkou inspirací pro hudbu a styl seriálu byl John Carpenter. Velkou inspirací pro soundtrack a styl Stranger Things byl také film Host (2014). Ve skutečnosti Duffersovi objevili kapelu Survive právě díky zhlédnutí tohoto filmu.
  • Dvojčata, která hrají Holly Wheeler, jsou Tinsley Price a Anniston Price. Jsou to stejná dvojčata, která hrála původní malou Judith ve 4. sérii seriálu The Walking Dead (2010).
  • Dům, který byl v seriálu použit jako dům Wheelerových, byl použit i ve filmu Vřískot: Duvalové (Tracy Middendorf).
  • Dustinův (Gaten Matarazzo) zdravotní stav se nazývá kleidokraniální dysplazie, což je dědičné onemocnění s abnormálním vývojem klíční kosti a lebečních kostí.
  • Státní policista, který hlídá márnici, čte knihu Cujo od Stephena Kinga. Jedná se o jeden z mnoha tipů seriálu na autorovo dílo.
  • Steve Harrington (Joe Keery) je v Hawkinsově střední často nazýván "králem Stevem", a to díky svému vzhledu, atletickým schopnostem a popularitě. Jedná se o zřejmou poctu Stephenu Kingovi, u něhož byla nalezena většina inspirace pro natáčení seriálu.
  • Když se Billy Hargr (Dacre Montgomery) poprvé objeví ve škole, je to narážka na film Three O'Clock High (1987), kdy do školy poprvé přijde nový školní rváč Buddy Revel (hraje ho Richard Tyson) (až po boty, které má na sobě).
  • Ve 4. sérii Paul Reiser říká Eleven, Kiddo. To je narážka na to, že ve filmu Vetřelci během scény s prasknutím hrudníku v noční můře na začátku filmu říkal Ellen Ripley Kiddo. Film Vetřelci byl také uveden v roce 1986, což je doba, kdy se odehrává 4. série.
  • Winona Ryder ztvárňuje matku, jejíž dítě se ztratilo. Ve skutečném životě věnovala Ryder film Malé ženy (1994) Polly Hannah Klaas, mladé dívce z rodného města Petaluma v Kalifornii, která se ztratila a později vyšlo najevo, že byla unesena a brutálně zavražděna. Nabídla odměnu 200 000 dolarů pro každého, kdo by o ní měl informace, a od roku 2016 stále silně podporuje Nadaci Polly Klaas pro prevenci únosů dětí a pomoc při pátrání.
  • David Harbour byl za roli Jima Hoppera v seriálu Stranger Things (2016) nominován na 70. ročník Primetime Emmy Awards (2018) v kategorii herec ve vedlejší roli v dramatickém seriálu, ale prohrál s Peterem Dinklageem ze seriálu Hra o trůny (2011).
  • Bratři Dufferové uvedli, že seriál Stranger Things po páté sérii pravděpodobně skončí.
  • Na halloweenském večírku se Nancy a Steve převléknou za Lanu (Rebecca de Mornay) a Joela (Tom Cruise) z filmu Riskantní podnik (1983).
  • Mnohé scény v první sezóně připomínají film E.T. - Mimozemšťan. Příkladem jsou scény, kdy chlapci jezdí na kolech (zejména když je pronásledují vědci), a scény, kdy vědci pomocí telekomunikačních dodávek odposlouchávají obyvatele města a hledají stopy, kde se nachází jejich cíle.
  • Hlas Gatena Matarazza se do konce natáčení změnil natolik, že ho zvukový tým nemohl použít pro dodatečné nahrávání dialogů.
  • Dacre Montgomery pro tento projekt zmenšil své břišní svaly, protože si myslel, že jeho nadměrně vypracované břišní svaly, které ukázal ve svém předchozím projektu Power Rangers (2017), by se k postavě nehodily. Řekl: "Udělal jsem krok zpět. Chlapi v 80. letech nebyli supervyrýsovaní, takže jsem prostě hodně boxoval a moje strava nebyla tak dobrá, což přispělo k realističtějšímu tělu. Takže jsem po okrajích trochu baculatější." Montgomery se trochu obával ukázat na plátně méně než dokonalé tělo: "Byl jsem si trochu vědom sám sebe, že celý svět vidí tuhle mou baculatější verzi, než byla v Power Rangers," ale nakonec cítil, že je to správný vzhled pro postavu.
  • Nancyin styl se během první sezóny výrazně mění; zpočátku nosí šaty a sukně ve světlých, ženských barvách a má vždy rozpuštěné vlasy. Ve vrcholné části první sezóny nosí džíny a tmavé barvy a vlasy má vždy vzadu.
  • Každé roční období se odehrává v průběhu prázdnin. První sezóna se odehrává kolem Dne díkůvzdání 1983, druhá sezóna na Halloween 1984, třetí sezóna během 4. července 1985 a čtvrtá sezóna během jarních prázdnin 1986.
  • Heslo pro vstup na hrad Byers je "Radagast". Je to jeden z čarodějů, kteří vystupují v Pánu prstenů a kteří se objevili ve filmech Hobit Petera Jacksona.
  • Ve 3. sérii, 1. epizodě, 1. kapitole: Suzie, rozumíš? (2019), když Billy vstoupí do bazénu, hraje píseň "Moving in Stereo" od skupiny Cars, což je stejná píseň, která hraje, když Phoebe Cates vyjde z bazénu ve známé scéně ve filmu Rychle a zběsile na Ridgemont High (1982). Hrála postavu Lindy Barrett. Později ve stejné epizodě Dustin zmíní, že jeho přítelkyně na dálku je "víc sexy než Phoebe Cates".
  • Přívěs náčelníka Hoppera (David Harbour) údajně stál umělecké oddělení pouze 1 dolar.
  • Společnost Coca-Cola vydala omezenou sérii New Coke (uvedenou na trh v roce 1985) u příležitosti třetí série seriálu, která se odehrává v roce 1985.
  • V analýze ze září 2016 společnost Netflix zjistila, že seriál Stranger Things "zaujal" diváky druhou epizodou první sezóny, což znamená, že druhá epizoda byla "prvním dílem, který přiměl nejméně 70 % diváků, kteří tuto epizodu sledovali, aby dokončili celou první sezónu seriálu".
  • Bratři Dufferovi (Matt Duffer a Ross Duffer) v rozhovoru pro Vulture 22. srpna 2017 potvrdili, že seriál byl obnoven pro třetí sérii ještě před premiérou očekávané druhé série, která se uskuteční 27. října. Režiséři původního seriálu Netflixu také vysvětlili své plány na obnovení seriálu i pro čtvrtou sérii: "Uvažujeme, že to bude čtyřsezónní záležitost a pak konec."
  • Sadie Sink a Dacre Montgomery v jednom rozhovoru přiznali, že spolu v reálném životě vycházejí docela dobře. Společně hledali způsoby, jak zvýšit napětí mezi jejich postavami.
  • Během prvního měsíce sledovalo třetí sérii 64 milionů domácností, čímž byl vytvořen nový rekord nejsledovanějšího původního seriálu Netflixu.
  • Natalia Dyer (Nancy) a Charlie Heaton (Jonathan) spolu od července 2019 skutečně chodí.
  • Přestože se Noah Schnapp objevil v každé epizodě první série a seriál se točil kolem Willova zmizení, objevil se v úvodních titulcích až ve druhé sérii.
  • Gaten Matarazzo (Dustin Henderson), Sadie Sink (Max Mayfield) a Caleb McLaughlin (Lucas Sinclair) se znali už před společnou prací na tomto seriálu, protože se potkali, když ve stejnou dobu hráli v různých představeních na Broadwayi: Gaten hrál v muzikálu Les Misérables, Sadie v muzikálu Annie a Caleb ve Lvím králi.
  • V dubnu 2018 podal režisér Charlie Kessler žalobu na bratry Dufferovy s tvrzením, že mu ukradli nápad na jeho krátký film Montauk, který měl podobnou premisu pohřešovaného chlapce, nedaleké vojenské základny provádějící nadpozemské experimenty a monstra z jiné dimenze. bratrům Dufferovým předložil svůj film a později jim předal "scénář, nápady, příběh a film" pro větší filmový nápad, který nazval The Montauk Project. Kessler tvrdil, že bratři Dufferovi použili jeho nápady k vymýšlení premisy pro Stranger Things a požadovali třetinu příjmů, které jim seriál přinesl. Právník bratrů Dufferových uvedl, že Kesslerův film nikdy neviděli ani s ním ohledně něj nemluvili a že Kessler neměl žádný podíl na jejich konceptu Stranger Things. Soudce v dubnu 2019 zamítl zkrácený rozsudek ve prospěch bratrů Dufferových, čímž umožnil, aby Kesslerova žaloba pokračovala u soudu. Těsně před zahájením soudního procesu v květnu 2019 Kessler svou žalobu stáhl poté, co vyslechl výpovědi a viděl dokumenty již z roku 2010, které mu ukázaly, že Dufferovi nezávisle na sobě přišli s konceptem Stranger Things.
  • Oblečení Eleven (Millie Bobby Brown) v růžových šatech a blonďaté paruce je podobné převleku E.T. ve filmu E.T. the Extra-Terrestrial (1982) a možná na něj i navazuje.
  • Nášivka Dio na zádech bundy Eddieho Munsona pochází ze skutečného trička Dio z 80. let. Tričko spolu s dalšími kusy historického zboží Dio věnovala na koncert vdova po Ronniem Jamesi Diovi Wendy Walters.
  • Gaten Matarazzo (Dustin) byl prvním hercem obsazeným do seriálu.
  • Finn Wolfhard (Mike) nahrával svůj konkurzní záznam z postele, protože byl nemocný.
  • V rozhovoru pro NPR bratři Dufferovi (Matt Duffer a Ross Duffer) pochválili Millie Bobby Brown jako předčasně nadanou herečku a uvedli, že je schopna přizpůsobit svůj výkon různým polohám objektivu nebo kamery tak, jak to většina dětských herců neumí. Zároveň ale uvedli, že při natáčení byly chvíle, kdy si připomínali, že je to ještě malá holčička; Ross Duffer uvedl příklad: "Jednou se objevila na place a byla od hlavy až k patě pokrytá třpytkami. A ona na to: 'Nevím, kde se ty třpytky vzaly'. A on na to: "S žádným ze svých dospělých herců nemám tenhle problém. David Harbour nepřijde pokrytý třpytkami." A taky že ne. Dufferovi uvedli, že odstranění třpytek zdrželo jejich natáčecí plán o 45 minut.
  • Fanoušci našli profil Josepha Quinna na Spotify a zjistili, že si vytvořil různé playlisty související se Stranger Things: jeden pro svou postavu Eddieho a další pro své přátele/spoluhráče, včetně Joea Keeryho, Gatena Matarazza a Mayi Hawke.
  • Maxiina znělka ve 4. sérii je "Running up that Hill" od Kate Bush. Časté používání této písně vedlo k tomu, že se v prvním týdnu po uvedení sezóny dostala na první místo v americkém žebříčku iTunes. V roce 1985 se píseň v americkém žebříčku Billboard nedostala výše než na 30. místo.
  • Kostýmní výtvarnice Malgosia Turzanska hledala pro Lucase v 1. sérii historický armádní opasek. Ve starožitnictví v Utahu našla jeden zamčený ve skříni. Po vyzvednutí opasku objevila na zadní straně napsané Sharpiem jméno původního majitele "Lucas".
  • Steve Perry, bývalý zpěvák skupiny Journey, uvedl, že remix hitu Separate Ways (Worlds Apart) skupiny Journey z 80. let ve 4. sérii seriálu Stranger Things vznikl v podstatě tak, jak si původně přál, ale chyběla mu technologie. Steve byl tak ohromen, že dokonce pomáhal s vývojem remixu.