Boj

71%
Boj

Vojenský důstojník Claus (Pilou Asbæk) je se svou jednotkou na zahraniční misi, zatímco jeho žena Maria (Tuva Novotny) se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti. Během rutinní obhlídky se jednotka dostane pod těžkou křížovou palbu a Claus je v krizové situaci donucen učinit rozhodnutí, které vyústí v odvolání z mise a obvinění z válečného zločinu. Nekompromisní soudní dohra však zdaleka není tak tíživá jako morální dilema, které Clause nutí volit mezi osobní ctí a zájmy vlastní rodiny. Mistr tichého napětí Tobias Lindholm představuje po filmech Hon nebo Únos další působivé drama, které si hned po premiérovém uvedení na festivalu v Benátkách vysloužilo mimořádné ovace, korunované nominací na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Aerofilms)




Pete69
Pete69
29 697 bodů
4
Mistr tichého napětí, jak se píše v oficiálním popisu filmu, držel tiché napětí tak dlouho, až jsem film po více než hodině ničeho vypnul. Musím objektivně uznat, že film utrpěl díky šílenému dabingu. Za mě nuda, nuda, nuda a jestli se tam na konci něco semlelo, tak se mělo něco dít už dříve. Není přeci cílem diváka unudit k smrti a nakonec mu dát něco extra. Hodnotím jen to, co jsem viděl a co mě donutilo film vypnout a to často nedělám. Takže klidně palce dolů.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Solidní válečné drama, které boužel trpí prostřihy na dennodenní starosti Clausovy ženy. Lindholm tím tématem rozhodně vybízí k zamyšlení, ale boužel ne nad tím filmem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Boj je zkrátka hodně netypický film, události a mravní poučky z ostatních filmů staví do naprosto jiného světla, většina hrdinů se ve světle objasňovaných činů proměňuje, ale vše je logické, hladké a zdánlivě lehké. Nikdy se mi nestalo, že bych si při sledování filmu pomyslel, že nějaká postava se chová nepatřičně, naopak. Vše bylo pochopitelné, i když samozřejmě nepředvídatelné.


Dodatečné informace

Původní název:
Krigen (více)
  • Dánsko Boj
  • Dánsko Krigen
  • Dánsko A War
Premiéra v ČR:
28. 4. 2016
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Dánsko
Tržby:
1,11 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Boj je dostupný s českými titulky

Podobné