Akce, humor i vážná témata. 10 nenápadných vynikajících seriálů, které najdete (nejen) na Netflixu a HBO Max

Akce, humor i vážná témata. 10 nenápadných vynikajících seriálů, které najdete (nejen) na Netflixu a HBO Max
Fauda (2015) | Tender Productions

Protiúder (Strike Back, 2010)

Protiúder
Seriál Protiúder, inspirovaný bestsellerovými romány Chrise Ryana, vypráví o sekci 20, přísně tajné jednotce zvláštních operací, která po celém světě bojuje s nebezpečnými zločinci a teroristickými organizacemi.
Za dobu vysílání se stihly vystřídat tři týmy hlavních hrdinů – za nejlepší éru lze považovat tu s duem Sullivan Stapleton / Phillip Winchester, kteří účinkovali ve čtyřech výborných desetidílných řadách. Tradičním konceptem vyprávění Protiúder asi nikoho nepřekvapí, ale jako plnokrevná drsná akční zábava funguje bezvadně. Disponuje svižným a napínavým dějem plným zvratů, na televizní poměry velmi dobře natočenou akcí a odehrává se v nejrůznějších exotických lokacích.
k vidění: HBO Max

Banshee (2013)

Banshee
Hrdinou akčního krimiseriálu je bývalý trestanec (Antony Starr), jenž se shodou okolností stane šerifem malého amišského městečka Banshee, kam přišel vyhledat svou dávnou lásku (Ivana Milicevic). Banshee je však prolezlé korupcí a jeho neoficiálním vládcem je nelítostný místní gangster (Ulrich Thomsen), který obchoduje s drogami a hazardem. Někdejší zločinec se tak neplánovaně stane bojovníkem za spravedlnost.
Seriál z dílny scenáristy a producenta Jonathana Troopera je hodně specifická záležitost, která rozhodně nebude po chuti každému. Určená je primárně fandům přímočarých drsných akčních filmů a kriminálek, které víc než na složitých zápletkách, hlubokých myšlenkách a snaze o co největší realismus stojí na výrazně (až komiksově) stylizovaných postavách a pravidelně dávkované tvrdé (a mnohdy lahůdkově natočené) akci. Seriál má celkem čtyři série, pomyslného vrcholu dosáhl ve třetí.
k vidění: HBO Max

Fauda (2015)

Fauda | Netflix
Fauda je jednak arabský výraz pro „chaos“, jde ale především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl nejnebezpečnějšího teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada, o němž si dlouho myslel, že je po smrti. Údajně je však nejen naživu, ale navíc zřejmě chystá rozsáhlou teroristickou operaci.
Fauda až překvapivě připomíná kultovní akční seriál 24 hodin. Jeho děj se sice neodehrává v reálném čase, jinak jde ale o velmi podobný koncept. Od první epizody jde o zběsilou jízdu, která je plná napětí a emocí i ve zdánlivě klidných scénách. Lov na nebezpečné teroristy prakticky neztrácí tempo, akční pasáže jsou na vysoké úrovni, stejně jako herecké výkony. A přestože zemí původu je Izrael, tvůrci s letitým izraelsko-palestinským konfliktem pracují velmi zručně, takže seriál rozhodně nevyznívá jako jednoznačná obhajoba Izraele, popřípadě kritika Palestiny. Kritizovaný je zde primárně terorismus jako takový.
k vidění: Netflix

Najděte mi hrdinu (Show Me a Hero, 2015)

Najděte mi hrdinu
Šestidílná minisérie vypráví o skutečných událostech, k nimž došlo ve městě Yonkers ve státě New York ve druhé polovině 80. let minulého století. Obyvatelé města v dané době řešili problém výstavby nízkorozpočtových bytů v bílých středostavovských čtvrtích. Vzešla z toho krize, v níž velkou roli sehrály rasismus, předsudky a kriminalita.
Komplexní sociální drama, které složitou situaci nazírá z několika různých úhlů, je společným dílem zkušeného scenáristy Davida Simona (The Wire – Špína Baltimoru, Generation Kill) a režiséra Paula Haggise (Crash, Tři dny ke svobodě). Kromě zmíněných témat se ambiciózní titul, v němž si zahráli například Oscar Isaac, Jon Bernthal či Winona Ryder, věnuje i několika dalším, třeba odvrácené stránce politické kariéry.
k vidění: HBO Max

Potvora (Fleabag, 2016)

Potvora
Mladá majitelka krachující kavárny v centru Londýna se s komplikovanými osobními i rodinnými vztahy potýká s cynickým nadhledem. Na některé životní problémy a rány osudu však tato perspektiva nestačí.
Dvanáctidílnému autorskému televiznímu seriálu herečky, stand-up komičky a scenáristky Phoebe Waller-Bridge předcházela stejnojmenná divadelní hra. Talentovaná tvůrkyně stvořila svébytnou generační výpověď, v níž originálním způsobem mixuje rozpustilou komedii s hořkým dramatem, a kde se vztahy, sex a život obecně řeší zábavně, trefně a s osvěžující otevřeností.
k vidění: Prime Video

Bojovník (Warrior, 2019)

Bojovník
Seriál odehrávající se ve druhé polovině 19. století v USA vznikl na základě námětu legendárního Bruce Leeho. Titulním hrdinou je mladý mistr bojových umění Ah Sahm (Andrew Koji), který ze záhadných důvodů emigruje z Číny do San Francisca. Díky svým schopnostem se záhy stane nájemným zabijákem u jednoho z nejvlivnějších čínských gangů.
Po konci Banshee se Jonathan Trooper pro Cinemax pustil do další osobité akční podívané, která kromě špičkových soubojů a krvavého násilí strhne i plejádou skvěle napsaných rozmanitých postav a překvapivými nekompromisními zvraty. Vzhledem k časoprostorovému zasazení navíc Bojovník zaujme i nečekaně vyvedenou reflexí rasismu bělošských přistěhovalců vůči čínským.
k vidění: HBO Max

Případ: Ponorka (Efterforskningen, 2020)

Případ: Ponorka
V létě roku 2017 švédská novinářka Kim Wall nastoupila na palubu soukromé ponorky Nautilus vynálezce Petera Madsena, aby s ním udělala rozhovor. Když se ponorka následujícího dne nevrátila do kodaňského přístavu, byla žena prohlášena za nezvěstnou. Nautilus se na moři potopil, Peter Madsen byl záchranáři vytažen z vody a následně zadržen policií. Tím započalo vyšetřování, co se se zmizelou novinářkou stalo.
Šestidílná minisérie uznávaného dánského scenáristy a režiséra Tobiase Lindholma (Únos, Boj) vychází ze skutečného případu, který před pár lety otřásl (nejen) Skandinávií. Mrazivé procedurální kriminální drama, v němž sledujeme policejní vyšetřování nezvyklého incidentu, je věcně (až dokumentárně) laděným obrazem událostí, k nimž tehdy došlo.
k vidění: iVysílání

Neporazitelný (Invincible, 2021)

Neporazitelný | Amazon Prime Video
Mark Grayson je zdánlivě obyčejný teenager. Jeho otcem je však Omni-Man, nejmocnější superhrdina na naší planetě, je tedy pouze otázkou času, kdy se nadpřirozené schopnosti projeví i u Marka.
Animovaný seriál pro dospělé, jenž je plný extrémního násilí, pochází z dílny komiksového specialisty Roberta Kirkmana (Živí mrtví). Jedná se přitom o skvělou podívanou jak pro příznivce tradičních superhrdinských příběhů, tak i pro jejich odpůrce. Kirkman na jedné straně servíruje příběh zrodu nového superhrdiny, který bude muset čelit spoustě nepřátel, zároveň ale také buduje bohatý fikční svět, jenž osobitě a nekompromisně parafrázuje propojená komiksová univerza, která umožňují setkávání mnoha různých superhrdinů.
k vidění: Prime Video

Oni (Them, 2021)

Oni
Desetidílná minisérie vypráví o černošské rodině, která se během 50. let minulého století přestěhuje do luxusní „bílé“ čtvrti v Los Angeles. Místo poklidného života ji však čekají neustálé střety s rasistickými sousedy i se záhadnými a děsivými nadpřirozenými silami.
Nezvyklý hororový seriál vyniká především tím, že se mu podařilo výtečně skloubit žánrovou rovinu se sociálně kritickou. Duchařské momenty jsou náramně mrazivé a dokážou postrašit i protřelé hororové znalce. Ještě působivější je však obraz neskrývané rasové nenávisti privilegované bělošské smetánky, která se začne cítit ohrožená příchodem „vetřelců“ z jiné společenské vrstvy.
k vidění: Prime Video

Podzemní železnice (The Underground Railroad, 2021)

Podzemní železnice
Mladá žena Cory (Thuso Mbedu) vede zoufalý boj o svobodu na americkém jihu. Při útěku z plantáže v Georgii zjišťuje, že podzemní železnice není žádnou metaforou, ale skutečnou dopravní platformou plnou průvodčích a strojvůdců.
Ambiciózní desetidílný televizní projekt oceňovaného režiséra Barryho Jenkinse (Moonlight, Kdyby ulice Beale mohla mluvit) vznikl podle knihy Colsona Whiteheada, jež byl oceněný Pulitzerovou cenou. Nemilosrdný příběh zabývající se jednou z nejtemnějších dějinných kapitol USA v sobě nese prvky magického realismu, nabízí vynikající vizuální provedení a skvělé herecké výkony. Kromě mnoha jiných cen Podzemní železnice získala Zlatý glóbus za nejlepší minisérii loňského roku.
k vidění: Prime Video