X+Y

70%

Zajímavosti 6

  • Jak je uvedeno v závěrečných titulcích, film byl inspirován filmem "Beautiful Young Minds" (2007). Postava Nathana Ellise je založena na Danielu Lightwingovi, konkrétně na jeho zážitcích před a během soutěže IMO.
  • Luke znevažuje desítkovou soustavu s odůvodněním, že se používá jen proto, že lidé mají na rukou deset číslic. Poté však uvádí svévolné důvody pro základ dvanáct, jako je 12 hodin za noc, 12 hodin za den, 12 měsíců, během nichž Země obíhá kolem Slunce - nejenže jsou to také lidské konstrukce, měsíc je hrubá aproximace cyklu měsíčních fází, který se ve skutečnosti opakuje 12,37krát za rok.
  • Těsně před začátkem olympiády se tým semkne a jednohlasně křičí: "Aussie aussie aussie, oi, oi, oi!". Známý pokřik Australanů zejména na sportovních akcích, skupina se rozchází a ve skutečnosti jsou to Novozélanďané, nikoliv Australané (Aussies). Nosí barvu "All Blacks" Nového Zélandu a na tričkách mají motivy Kiwi.
  • Hlasatel na IMO říká: "Vítejte na 59. ročníku IMO". Ta se skutečně bude konat v roce 2018.
  • Britský tým se účastní tréninkového kempu v Tchaj-peji. Tréninkové kempy se ve skutečnosti konají ve Velké Británii, obvykle v Trinity College v Cambridge.
  • Dvojitá duha, kterou Nathan a Zhang Mei vidí z vlaku při příjezdu do Anglie, je vytvořena chybně. Sekundární duha by měla být obrácená s fialovou barvou na vnější straně oblouku, ale ve filmu je červená na vnější straně. Duha by také měla být naproti slunci, takže stíny na zemi by měly směřovat k němu.