Ruku na to

53%

Zajímavosti 6

  • Vojín Barnes má na pravém rameni rukávový znak (bojovou nášivku), což znamená, že již absolvoval bojové nasazení. Je velmi nepravděpodobné, že by byl vojínem i při svém druhém nasazení. Kromě toho by vojín nikdy nevedl bezpečnostní doprovod.
  • Přestože hrají afghánské postavy, pouze Fahim Fazlin a Sameer Ali Khan jsou Afghánci. Leem Lubany je Palestinec a Izraelec, Arian Moayed a Beejan Land jsou Íránci a Eugenia Kuzmina je Ruska.
  • Když se Richie (Bill Murray) a Bombay Brian (Bruce Willis) vydají do pouště, aby doručili zbraně a munici a vybrali peníze, jeden z kmenových stařešinů jim řekne, že jsou nuceni pěstovat mák. V provincii Paktya se však mák prakticky nevyskytuje, protože nadmořská výška je pro tuto plodinu příliš vysoká. Na druhou stranu se zde běžně nacházejí obrovská pole s rostlinami marihuany.
  • Natáčelo se v Maroku a Afghánistánu.
  • Název filmu je odkazem na stejnojmennou píseň punkové skupiny The Clash. Píseň vypráví pohádkový příběh o králi, který zakazuje rockovou hudbu a setkává se s odporem obyvatelstva. Příběh písně byl ovlivněn íránským zákazem západní hudby v roce 1979. V roce 1991 se Joe Strummer rozplakal, když dostal zprávu, že píseň "Rock the Casbah" byla napsána na boku americké bomby, která vybuchla v Iráku. Píseň se ve filmu neobjevuje, protože filmařům byla odepřena práva na její použití.
  • Příběh je volně založen na příběhu Setary Hussainzady, první ženy, která se zúčastnila populární afghánské talentové soutěže Afghan Star (2009), televizní show podobné pořadu American Idol (2002).