John Wick 2

81%

Zajímavosti 82

  • (cca 1h 40 min) Nedává smysl, aby si malá žena jako Ares vybrala k útoku na mnohem většího a skvěle vycvičeného mužského protivníka v boji na život a na smrt tlakovou dýku, když by místo ní mohla použít zbraň.
  • V úvodní sekvenci automobilové honičky se scéna natáčí v Montrealu. Přestože v průběhu filmu mnohokrát odbočují vpravo a vlevo, zdá se, že zůstávají na stejné ulici, na ulici Svaté Kateřiny v Montrealu. Ta je známá mnoha ikonickými místy a obchody, které se na této ulici nacházejí, přičemž obchod "Garage" se objevuje podruhé poté, co už kolem něj projeli.
  • (cca 1 h 17 min) Když Cassian nachází Johna Wicka v New Yorku, děje se tak v Lincolnově centru, kde je dobře vidět několik známých památek. Hned poté Cassian pronásleduje Wicka do metra - až na to, že stanice, ve které se nacházejí, je nový dopravní uzel navržený Santiagem Calatravou na místě Světového obchodního centra. Obě lokality jsou od sebe vzdáleny zhruba 80 bloků, ale jsou zobrazeny jako sousedící.
  • Náhlé změny v lokalitě, které se neshodují s reálným světem, by neměly být klasifikovány jako "chyby v geografii". Na rozdíl od chyb v kontinuitě nebo mikrofonu z rampy, který nakukuje do záběru, si tvůrci filmu vždy uvědomují, co dělají, když používají jednu lokaci například pro zahradu na střeše, zatímco interiéry se natáčejí v budově o mnoho bloků dál. Je to prostě to, co filmaři dělají, aby maximalizovali vizuální přitažlivost a působivost. Pro skutečné obyvatele, kteří znají zobrazované město, to však někdy může být dezorientující.
  • (asi v 56. minutě) Cassian najde Giannino tělo plovoucí ve vaně. Ukazuje něco, co vypadá jako vstupní rána na levé straně její hlavy. John ji předtím střelil, ale z pravé strany. Na levé straně její hlavy by měla být vidět výstupní rána.
  • (asi v 1h 40 min) Když John svádí závěrečný souboj s Áresem, použije její tlakovou dýku a probodne jí dlaň levé ruky, kterou jí poté zabodne do hrudi, a vytáhne nůž. Když John odchází, podepisuje se levou rukou, ale je vidět její dlaň a hřbet ruky (v zrcadle) nevykazuje vůbec žádné známky zranění nebo krve. Také vzhledem k tomu, jak krátká je čepel té tlačné dýky, kterou použila, by čepel vycházející z její ruky zabodnuté do hrudi neměla dostatečnou délku na to, aby zasáhla nějaké životně důležité orgány, přinejmenším dostatečnou na to, aby ji zastavila v boji.
  • (cca 1h 5 min) Po souboji s Cassianem v Římě je Johnův oblek relativně nedotčený, když sedí u baru, a v dalších scénách jsou nedotčená i záda. Při útěku byl několikrát postřelen, a jak krejčí vysvětlil a předvedl, neprůstřelná vesta je uvnitř vrstev obleku. Když krejčovský asistent střílí na figuríny, aby předvedl brnění, látka se při každém výstřelu roztrhne, protože kulka roztrhne látku a zastaví ji brnění uvnitř. Johnův oblek by měl být důkladně roztrhaný, než se vrátí do hotelu.
  • (přibližně v 1h) Johnova Benelli M4 má zásobník na sedm nábojů, což znamená maximálně osm výstřelů před nutností opětovného nabití (sedm v zásobníku a jeden v komoře). Když však John poprvé vezme brokovnici do ruky v katakombách, vystřelí jedenáct ran bez přebíjení. Pro Benelli M4 si můžete nechat vyrobit vlastní zásobník na deset nábojů, ale byla by viditelně delší než hlaveň. Johnova Benelli M4 však pravděpodobně byla dodávána se zásobníkem na devět nábojů, z čehož vyplývá, že jedenáctý náboj může být duchapřítomně vložen do pouzdra.
  • (cca 1h 40 min) Když je John Wick v zrcadlovém sále, zaútočí na střelce tak, že proskočí zrcadlem ze zadní strany. Z této pozice by se mohlo zdát, že John nemohl střelce vidět. Zrcadla jsou však pohyblivá a je možné, že se John podíval skrz mezeru v zrcadlech, uviděl střelce a pak proskočil.
  • (asi v 1h 8 min) Poté, co John a Cassian dopijí v baru, Cassian zaplatí a odejde. John pak potká Arese sedícího na židli. Áres s Johnem komunikuje pomocí znakové řeči. Má minimálně jednu chybu a tou je její úplně poslední znak. Má v úmyslu podepsat větu "Třetí kolo". Znak pro "tři" se však neprovádí mrkáním ukazováčku, prostředníčku a prsteníčku (to je znak pro písmeno "W"). Znak pro číslo 3 se ukazuje palcem, ukazováčkem a prostředníčkem. nepodepisovala "Round Three", ale spíše podepisovala Johnovo jméno (přesněji jeho iniciály "JW", což je ve znakovém jazyce velmi běžné, když obě strany vědí, o kom se mluví, aby se zkrátil počet podepisovaných znaků) malíčkem, který dělá ve vzduchu vír pro "J", a ukazováčkem, prostředníčkem a prsteníčkem pro "W". To dokonale koresponduje s titulky na obrazovce.
  • (asi v 1 h 50 min) Když "účetní" zvedne telefon, aby Winstonovi potvrdila, že Wick byl označen jako nekomunikující, stiskne na telefonu červené tlačítko "Hold". Na těchto starých telefonech se stisknutím tlačítka podržet hovor přidrží, ale blikajícím tlačítkem linky se hovor odpojí.
  • (asi v 35. minutě) John otevře kufr, ve kterém je pas Ruské federace, ale cyrilice je napsána špatně.
  • (asi v 1h) Když John Wick střílí v katakombách, jeho brokovnice ve skutečnosti nemá poruchu. Místo toho má upravená brokovnice Benelli (upravená firmou Taran Tactical) ve skutečnosti jeden nosič nábojnic poblíž bočního výhozního otvoru. To má umožnit rychlé opětovné nabití na jeden náboj poté, co zbraň dojde naprázdno, podobně jako to předvedl John Wick ve filmu.
  • (asi v 35. minutě) Žid říká Johnu Wickovi v jidiš "zayt matzliah". V titulcích je to přeloženo jako "šťastný lov", ale skutečný překlad je "hodně štěstí".
  • (cca 1h 18 min) Jak už to ve většině filmů a televizních pořadů bývá, tlumiče střelných zbraní jsou zobrazovány jako "tlumiče". Tlumiče zcela neztlumí výstřel, ale pouze sníží (potlačí) část třaskavého zvuku, který vzniká, když kulka opustí hlaveň střelné zbraně při překročení rychlosti zvuku. Každá osoba na stanici by panikařila stejně jako bez tlumičů na zbraních.
  • (asi v 7. minutě) Když John vyjíždí se svým Mustangem z dílny, kde byl uskladněn, nacouvá do padoucha. Během bočního pohledu na zadní část vozu, která narazí do padoucha, je vidět, jak se padouch valí po hladké horní části kufru, ale jakmile tuto část překoná, ve všech ostatních úhlech je vidět spoiler na zadním víku.
  • (asi v 9. minutě) Poté, co John Wick narazí černou Maximou a jejím řidičem do zavřených garážových vrat, přestane fungovat zbývající levé světlo na jeho Mustangu, a to i v okamžiku, kdy naposledy střelil svalnatou mastnou opici do kolen a ta se plazí a sténá bolestí (dlouhý záběr vpravo). Ale poté, co John Wick vypije svůj neupřímný přípitek na "mír" a vrátí se ke svému autu, levé světlo opět svítí.
  • (asi v 55. minutě) Po zabití Gianny John zabije prvního zločince na scéně. Když se změní úhel kamery, tělo zmizí.
  • (asi v 11. minutě) Během úvodního souboje v ruském skladišti se John Wick krčí nad zločincem, který ho udeří do obličeje. Když uskočí z cesty přijíždějícímu taxíku, zločinec zmizí.
  • (asi ve 27. minutě) Když Wick vejde do hotelu Continental, má ještě špinavou bílou košili, protože právě přišel z domu, který byl vyhozen do povětří a shořel. Když však poté, co nechá svého psa na recepci, přijde na střešní zahradu za manažerem, má na sobě čistou košili.
  • Na začátku první sekvence automobilové honičky má Wickovo auto zadní newyorskou poznávací značku, ale na konci sekvence má auto přední značku z New Jersey.
  • V úvodní scéně pronásleduje John Wick v autě muže na motorce. Zastaví se, když motocykl i s jezdcem narazí do dveří spolujezdce auta. Strana spolujezdce se během skokového střihu mezi nárazem motorky a jezdcem letícím vzduchem zázračně opraví.
  • (asi v 1h 4 min) Když John Wick a Cassian přestanou bojovat a podívají se na Julia, vstoupí do místnosti muž a postaví se za ně. Když se kamera změní, je vidět, jak muž opět vstupuje do místnosti a zaujímá své místo.
  • Na začátku filmu, když John Wick získává zpět své auto a je pronásledován hrdlořezy, je v jednu chvíli rozbito zadní okno jeho auta a přední okno je prasklé. V pozdějších scénách jsou obě okna neporušená.
  • Přestože se děj odehrává jen několik dní po událostech z prvního filmu, zdá se, že všechna jeho předchozí zranění jsou zahojená a pes je mnohem větší a dobře vycvičený.
  • Když Ares a její tým dorazí na výstavu Odrazy duše, aby odvedli Santina d'Antonia, jsou zásobníky jejich útočných pušek z čirého polymeru viditelně prázdné.
  • V New Yorku nechtěli povolit úvodní honičku po 5. avenue, a tak se místo toho natáčelo v Montrealu. Závěr honičky se vrací do New Yorku.
  • Část velké akční sekvence, v níž se Wick střetne s mnoha zabijáky i Cassianem, byla natočena v centru PATH ve Věži svobody. Jednalo se o první film, který se zde natáčel.
  • Náraz automobilu a motocyklu byl natočen tak, že do automobilu narazil motocykl s figurínou na něm. Stejná sestava je použita i pro kolo, které se převrátí po nárazu do otevřených dveří Wicksova auta. Jedná se o kamerový trik, který většina filmů vyčleňuje pro počítačovou grafiku nebo zmatený střih.
  • Latinská věta na zlaté minci "Ex Unitate Vires" znamená "z jednoty síla". Fráze na značce "Quod Debitum Sanquine" znamená "Dluh krve".
  • (cca 1h 30 min) Scéna luxusního večírku ve třetím dějství se odehrává v New Yorku, ale natáčela se v Římě v muzeu. Podlaha připomínající rozbitá zrcadla je v podstatě to, co se stalo jakousi "živou uměleckou" instalací. Byla položena bez prasklin, ale návštěvníci, kteří po ní od jejího otevření chodí, ji nechávají popraskanou a neustále různě lámou světlo.
  • Uznávají, že mohli nechat Wicka pronásledovat svou dceru nebo kočku, ale chtěli něco mýtičtějšího a rozhodli se pro nápad se značkou.
  • "Nemožný úkol", o kterém se Santino zmínil, zadal Tarasov Wickovi v prvním filmu jako nepravděpodobný prostředek, jak se Wick dostane ven a odejde do důchodu. Se Santinovou včasnou pomocí Wick nemožné splnil a na oplátku dal Santinovi svou značku.
  • Chad Stahelski a Keanu Reeves rádi nechávají Wicka trpět, ale uznávají, že jeho jedinou skutečnou slabinou jsou auta. "Na pravé straně."
  • Keanu Reeves a Common se objevili také jako nepřátelé ve filmu Králové ulice (2008).
  • (cca 43 min) Skladatel Tyler Bates se objevuje jako kytarista na pódiu v Římě.
  • (asi v 1h 30 min) V kanceláři krále Boweryho leží na jeho stole kruhové brýle, které jsou velmi podobné Morfeovým brýlím ve filmu Matrix (1999), které hrál Laurence Fishburne.
  • (asi v 1h 25 min) Bílého holuba v rukou krále Boweryho později během scény, kdy vypouštějí ptáky (asi v 1h 50 min), unesl jestřáb. Keanu Reeves to neslyšel rád: "Panebože, to je městská džungle. Všude je nebezpečno."
  • Peter Stormare a Keanu Reeves budou po filmech Constantine (2005), Příležitost dělá zloděje (2010) a Swedish Dicks (2016) spolupracovat již počtvrté.
  • (cca 1h 30 min) Velká přestřelka v muzeu je zhudebněna na skladbu Antonia Vivaldiho "Summer", ale v "překomponované" verzi, aby odpovídala perkusím výstřelů.
  • (asi v 38. minutě) Zbrojíř, kterého John navštíví, má na sobě podivně vypadající odznak. Při bližším zkoumání zjistíme, že se ve skutečnosti jedná o Bandenkampfabzeichen, skutečnou medaili, kterou Wehrmacht uděloval německým vojákům, kteří se účastnili protipartyzánských operací.
  • (asi v 1h 9 min) Bourbon, který John pije v Římě Continental, je Blanton's Single Barrel Original. Charakteristická kulatá láhev s plastikou koně na zátce je vidět na stole, když zazvoní telefon.
  • Než John Wick zastřelí svého prvního padoucha, uplyne dvanáct minut.
  • Název filmu se objeví až po téměř 14 minutách filmu.
  • (asi v 8. minutě) První záběr "letícího driftu" ze dveří skladiště zničil auto.
  • Sekvence v zrcadlovém pokoji, která je přiznanou poklonou filmu Enter the Dragon (1973), byla nejdražší scénou filmu.
  • Muzejní sekvence se natáčela v Metropolitním muzeu moderního umění v Římě a stále jsou v šoku, že jim bylo dovoleno tam natáčet. Mnohé obrazy jsou totiž duplikáty, zatímco ty skutečné byly bezpečně uloženy ve sklepě.
  • Pes v tomto díle je americký bully, který je podobný britskému stafordšírskému bulteriérovi.
  • (asi v 17. minutě) Když Aurelio rozebírá problémy s Johnovým autem, dostal některé své repliky od členů štábu speciálních efektů, kteří pomáhali auto rozbít, protože John Leguizamo, který hrál Aurelia, nebyl těmto scénám přítomen a potřeboval znát některé detaily.
  • Částečně natočeno v kanadském Montrealu v Quebecu. Je zde patrná architektura města a různé pamětihodnosti; v první scéně John projíždí kolem divadla Scotiabank na ulici Saint Catherine, kde se měl film v roce 2017 promítat. Francouzské nápisy byly nahrazeny typickými nápisy newyorského metra v angličtině.
  • Ve hře je několik odkazů na kooperativní akční videohru Payday 2 (2013), například scéna, kde jsou masky klauna Payday vidět jako graffiti na zdi. Číslo závěrečné smlouvy, 11111, bylo také lehkou narážkou na interní vtip komunity "Payday 2". Ve hře se jako hratelná postava objeví John Wick. Když byl poprvé vydán, měl pouze jednu hlášku, když sbíral pytel s kořistí, a to "ONE!" Tato hláška se později stala vtipem mezi fanoušky hry, stejně jako se z ní stal mod, který nahradil všechny hlášky Johna Wicka hláškou "ONE!".
  • Chad Stahelski a Keanu Reeves se shodují, že jedním z tajemství násilí ve filmu John Wick je začít něčím vtipným, skončit něčím vtipným a mezidobí vyplnit co největší brutalitou.
  • Chad Stahelski a David Leitch se v rozhovoru pro Screen Junkies zmínili, že pro tento film existovalo několik různých nápadů, včetně těch, které by ho přiměly zachránit svou dceru nebo nějaký milostný zájem.
  • (asi v 53. minutě) Zřejmě se hodně diskutovalo o tom, zda Wick skutečně musí zastřelit Giannu D'Antonio i poté, co si sama podřeže žíly. Bojovali však za to, protože "abyste splnili to, co musíte udělat, musíte stisknout spoušť".
  • (asi v 6. minutě) Původně byla auta ve skladu bez krytů, ale Keanu Reeves si byl jistý, že Wick pozná siluetu svého auta.
  • Common za svou roli v pokračování tvrdě loboval, protože se mu první film líbil, a dokonce odletěl do Los Angeles na trénink boje.
  • Události ve filmu se odehrávají v roce 2014, ale "účetní" píší na počítači Commodore VIC-20 (se začerněným logem), který je více než tři desetiletí starý. Počítač VIC-20 nebyl schopen psát plynulý text, jak je zobrazen; jeho obrazovka byla omezena na 176 x 184 pixelů při nejvyšším rozlišení. Zobrazený zelený text na černém pozadí je téměř totožný s obrazovkami systému z filmu Matrix (1999).
  • Keanu Reeves přivedl do filmu Petera Stormarea, aby hrál bratra velkého záporáka z prvního filmu. "Vlastně jsme si spolu povídali," řekl Reeves, "první díl se mu líbil a on řekl 'co můžu udělat?'".
  • Ve filmu se objevuje řada odkazů na řecké a římské pověsti. Jméno postavy Lance Reddicka, Charon, je odkazem na převozníka, který v řecké mytologii převáží duše do podsvětí. Postava Ruby Roseové, Áres, je řecký bůh války. Postava Commona, Cassian, by mohla odkazovat na Jana Cassiana, římského světce, nebo Cassiuse Dia, římského státníka a historika. Postava Franca Nera, Julius, odkazuje na Gaia Giulia Cesara (Julius Caesar). Postava Willema Dafoea z prvního filmu John Wick (2014), Marcus, a postava Johna Leguizama, Aurelio, odkazují společně na Marca Aurelia, římského císaře. Dokonce i Helen, zesnulá manželka Johna Wicka, by mohla být odkazem na Helenu Trojskou.
  • Keanu Reeves se několikrát ročně setkává s Laurencem Fishburnem a při jednom z těchto setkání se starší herec zmínil o své lásce k Johnu Wickovi. Krátce nato mu přišel scénář k pokračování a herec ještě téhož dne odpověděl prostým: "Jdu do toho. Fish (Ryba)."
  • (asi v 39. minutě) Když se sommelier zmíní, že Wick znal "německé odrůdy", je to narážka na to, že Wick v obou filmech často používá pistoli Heckler & Koch P30L.
  • Manželka Chada Stahelského, Heidi Moneymaker, je sama zkušená kaskadérka a zde dubluje Arese (Ruby Rose) a hraje vražednou houslistku.
  • (cca 1 h 13 min) V metru, když se po celém světě posílá smlouva na 7 milionů dolarů, můžete vidět graffiti kresbu postavy (Chains) z filmu Payday 2 (2013). Po vydání prvního dílu hry John Wick se John Wick stal hratelnou postavou ve hře.
  • (asi v 1h 30 min) Keanu Reeves říká Laurenci Fishburnovi: "Takže asi máš na výběr." Tato věta nebo její variace byla stálým motivem předchozí spolupráce těchto herců, trilogie Matrix (1999-2003).
  • Wickovo pravé jméno je Jardani Jovonovich. Jovon je srbská hebrejská podoba jména Jan. Jeho příjmení znamená "syn Janův". Jardani je z hebrejštiny, což znamená "ze zahrady". Jak je vidět v tomto filmu, jednu ze svých skrýší má v ortodoxním židovském zařízení.
  • (cca 1h 29 min) Postava Ruby Roseové Ares není ve filmu nikdy zmíněna jménem. Její jméno se dozvíme až v titulcích, kde se objeví jako Ares, ačkoli se objeví i vedle její fotografie na začátku filmu, v sídle Bowery. V řecké mytologii je Áres bohem války.
  • John Wick měl být trilogií, ale film John Wick: Kapitola 4 (2023) byl uveden až v roce 2023.
  • Navzdory množství zabití a veřejných přestřelek se v celém filmu kromě Jimmyho, který byl také jediným policistou v prvním díle, neobjeví žádný policista. Během jedné ze scén odehrávajících se v Římě je však v pozadí jasně slyšet několik sirén, což znamená, že policisté byli zalarmováni a vysláni na místo.
  • Scéna, v níž je John Wick pronásledován v metru, byla částečně natočena v metru na náměstí Place des Arts v kanadském Montrealu v provincii Quebec. Francouzské nápisy byly nahrazeny typickými nápisy newyorského metra v angličtině.
  • Scéna na střešní zahradě s Winstonem a Johnem Wickem je stejná jako ve filmu Spider-Man (2002), kdy Spider-Man zachraňuje Mary Jane před Zeleným Goblinem, kterého hrál Willem Dafoe, jenž hrál Marcuse ve filmu John Wick (2014).
  • Herci Viggo Tarasov (Michael Nyqvist) a Abram Tarasov (Peter Stormare), kteří ztvárnili ruské mafiánské bratry, pocházejí ze Švédska.
  • (asi ve 41. minutě) Odznak, který nosí someliér, a klíčenka, kterou dostal Wick, jsou německé odznaky protipartyzánské války, které byly udělovány německým vojákům během druhé světové války. Pro film odstranili hákový kříž a nahradili ho lebkou.
  • Laurence Fishburne a Keanu Reeves spolu pracují poprvé od filmu Matrix Revolutions (2003).
  • (asi ve 13. minutě) Po úvodní titulkové sekvenci má auto Johna Wicka kontrolní nálepku s datem platnosti do října 2014. To je datum vydání původního filmu John Wick.
  • Film začíná necelý týden po událostech filmu John Wick (2014).
  • Australský distributor, společnost Entertainment One (EOne), plánoval vydat film přímo na DVD. Když se tato zpráva dostala na veřejnost, Facebook, Twitter a webové stránky společnosti EOne byly bombardovány e-maily a vzkazy od rozzlobených fanoušků, kteří požadovali, aby byl film v Austrálii uveden v kinech. Krátce poté společnost EOne oznámila celostátní uvedení 20. dubna 2017, tři měsíce po celosvětovém uvedení.
  • Na večírku v Římě vystoupí DJ Le Castle Vania, který složil hudbu k oběma filmům o Johnu Wickovi.
  • Režisér Chad Stahelski byl kaskadérem v trilogii Matrix, v níž hrál hlavní postavu Keanu Reeves.
  • Ten vydělal dvakrát tolik co John Wick (2014).
  • Postavu italského krejčího hraje skutečný kostýmní výtvarník filmů o Johnu Wickovi Luca Mosca.
  • Keanu Reeves se na roli připravoval tři měsíce. Jeho trénink se skládal z juda, brazilského jiu-jitsu, střelby a řízení auta. Reeves si zachoval téměř veškerý trénink z původního filmu, takže potřeboval jen velmi málo času, aby se znovu dostal do tempa. Instruktoři poznamenali, že na konci výcviku by Reeves klidně mohl být tím, kdo je cvičí, a jeho hodnocení dovedností bylo lepší než u většiny zkušených profesionálních vojáků.
  • Keanu Reeves provedl přibližně 95 % kaskadérských kousků ve filmu sám. Jediné kaskadérské kousky, které nedělal, jsou ty, při kterých Johna Wicka srazí auto, a ty, při kterých spadne ze schodů během souboje s Cassianem (Common).