Slow West

64%

Zajímavosti 14

  • Druhý společný film Film4, BFI (Britského filmového institutu) a režiséra Johna Macleana po jeho krátkém filmu ''Pitch Black Heist'' (2011), který získal cenu BAFTA.
  • Režisér John Maclean při přípravě tohoto filmu zhlédl několik klasických westernů, včetně filmů Johna Forda "Iron Horse" kvůli dobovým detailům kostýmů a architektury, "Shane", "Red River" a "High Noon" kvůli strukturálním odkazům a moderních westernů, jako je dílo Sama Peckinpaha a "McCabe and Mrs Miller" Roberta Altmana, kvůli jejich odlišným pohledům na westernový žánr. Tím však jeho filmové odkazy nekončí: Maclean si také oblíbil rané japonské a ruské filmy.
  • Producent Iain Canning reagoval na alternativní pohled na příběh. "Bylo zábavné vzít ty nejlepší kousky ze způsobu, jakým Hollywood historicky prezentoval western, a přidat k nim evropskou příchuť," vysvětlil. "Je to Amerika, kterou generačně tvořila spousta různých lidí z různých míst světa. Film 'Slow West' to zachycuje - ať už jde o Silase z Irska, Jaye ze Skotska nebo Payna, který je Američanem už několik generací, je to rozmanitý příběh některých raných kultur, které přicházely do Ameriky." Pokračoval: "V jistém smyslu se jednalo o dospívání amerického Západu. Evropané přicházející do Ameriky byli naivní a mysleli si, že budou moci opustit svůj život v Evropě a začít znovu. Jay to ztělesňuje. Zatímco Silas a Payne jsou postavy, které patří minulosti. Svým způsobem je film o střetu těchto dvou věcí: nevinných a světštějších ostav."
  • Tento film je v tiskových materiálech popisován jako "nekonvenční western". Scénárista a režisér John Maclean popisuje film "Slow West" jako film "převážně o mladé lásce". Dodal: "Je to také příběh o dospívání. Ale je to western viděný skotskýma očima a z pohledu outsidera. Prostřednictvím Jaye vidíme realitu Divokého západu v době, kdy v Americe žili Němci, Irové, Skotové a Švédové, kteří byli vysídleni ze svých domovů a přicházeli do této nové země, Ameriky." Pokračoval: ""Podtext se týká spíše domorodé kultury než toho, že by Skotové odešli do Ameriky, když si prostudujete, co se stalo původním obyvatelům Ameriky na Západě, je to naprosto strašné. Ale to už je jiný film. Chtěl jsem, aby 'Pomalý západ' byl o hledání lásky mladého člověka, přičemž všechno ostatní jen tak probublává pod povrchem, ty problémy nejsou zparodované pro vás, prostě tam jsou. Na závěr dodal: "A díky všem těmto aspektům to není úplně typický western. Zajímal mě spíš surrealismus a pohádky a jejich zasazení do westernu, takže se snad vyhne všem klišé tohoto žánru. Řekl bych, že je to spíš evropská road movie."
  • Producentka Rachel Gardnerová se shoduje s režisérem Johnem Macleanem, když popisuje tón filmu: "V mnoha ohledech je tento film příběhem neopětované lásky. Neopětovaná láska, kterou Jay chová k Rose, ho zavede na neuvěřitelnou cestu po cizím místě s jeho podivnými, násilnickými lidmi a on musí čelit obrovským výzvám."
  • Režisér John Maclean se pro zachycení tónu filmu ponořil do dobové beletrie, včetně děl Marka Twaina, Nathaniela Hawthorna, Ambrose Bierce a Laury Ingalls Wilderové, která mu umožnila nahlédnout do života osadníků a jejich postojů k původním obyvatelům Ameriky z první ruky.
  • Kodi Smit-McPhee, který ztvárnil postavu zamilovaného Jaye, viděl příběh z pohledu mladého člověka: "Rozhodně to má originální westernový nádech, je to velmi ponuré a napínavé, s přestřelkami, krví a podobně. Ale něco, co ve westernech obvykle nevidíte, jsou emoce. Je to také pohled na western z pohledu mladších, takže je to dokonalý hybrid emocí i akce."
  • V předchozím krátkometrážním filmu Pitch Black Heist (2011) režiséra Johna Macleana, který získal cenu BAFTA, si zahrál i Michael Fassbender.
  • Natočeno na digitál, ačkoli původně mělo být natočeno na 35mm.
  • Podle režiséra Johna Macleana vznikl původní nápad při psaní scénáře z touhy propojit britské kostýmní drama z prostředí kupecké slonoviny s žánrem amerického westernu a začlenit do něj dobové konflikty skotského třídního systému mezi nájemci z řad crofterů a statkáři. Řekl: "Ve skutečnosti jsem ale začal s prázdnou stránkou, dvěma kovboji stojícími na pšeničném poli, a pak se příběh během několika let jen rozrůstal a rozrůstal. "
  • Celovečerní debut režiséra Johna Macleana.
  • Na jednom z plakátů WANTED je použit slavný obrázek Roberta E. Leeho.
  • Natáčelo se na Jižním ostrově Nového Zélandu.
  • Film se odehrává v roce 1870, ale mnoho postav používá revolver Colt Peacemaker, který byl uveden na trh až v roce 1873.