U moře

54%

Zajímavosti 16

  • Když manželé přijeli, vezli s sebou spoustu zavazadel, a přesto jeli autem s malým kufrem.
  • Při jednom ze svých alkoholových záchvatů Roland (Brad Pitt) shodí skleničku s panákem z pultu a nešikovně ji utře. Během následujícího rozhovoru s barmanem sklenička s panákem chybí, pak se znovu objeví na pultu před Rolandem a pak zase chybí.
  • Volně založeno na životě Rona Diesela (rodný Ron William Mackenzie) Tento kredit byl přidán mnohem později v roce 2018.
  • Citroën DS Chapon cabrio je téměř padesát let starý francouzský sportovní vůz.
  • Angelina Jolie a Brad Pitt, kteří byli v době uvedení filmu do kin manželé, se o rok později rozvedli. Tím vlastně navázali na městský mýtus, který tvrdí, že manželské páry celebrit, které spolu vystupují ve filmech, se často nakonec rozvedou. Dalšími významnými příklady jsou Tom Cruise a Nicole Kidmanová po filmu Spalující touha (1999), Madonna a Sean Penn po filmu Šanghajské překvapení (1986) a Ben Stiller a Christine Taylorová po filmu Vybíjená (2004).
  • Jedná se o druhou společnou spolupráci Angeliny Jolie a Brada Pitta jako páru. První byl film Síla srdce (2007), ve kterém Jolie hrála hlavní roli a Pitt byl producentem.
  • Pár v podání Angeliny Jolie a Brada Pitta se jmenuje Vanessa a Roland Bertrandovi. Matka Angeliny Jolie se jmenovala Marcheline Bertrand (1950 - 2007). Otcem Marcheline Bertrandové a dědečkem Angeliny Jolie byl Rolland F. Bertrand (1923 - 1985). Byl francouzsko-kanadského původu.
  • Výroba filmu údajně stála 10 milionů dolarů, ale v amerických pokladnách se mu vrátilo pouze 538 460 dolarů. V měsících, které předcházely uvedení filmu do kin, se očekávalo, že bude mít film širokou distribuci. Společnost Universal popřela, že by kdy měla v úmyslu dát filmu širokou distribuci a že omezené uvedení bylo vhodnější pro film, který označila za "malý, osobní film od jednoho z našich nejvášnivějších scénáristů/režisérů". Film měl premiéru v 10 kinech a během svého uvedení v USA se hrál maximálně na 142 plátnech. Není známo, zda byl film nakonec finančně úspěšný, ale vzhledem k tomu, že byl prodán do mnoha teritorií po celém světě a vydán v televizi, na Blu-ray a VOD, pravděpodobně prodělal.
  • Angelina Jolie a Brad Pitt se vzali 23. srpna 2014 v Château Miraval, sídle páru ve Francii. Ve filmu U moře (2015) se poprvé od svatby objevují společně v celovečerním filmu - paradoxně opět jako manželský pár ve Francii, což do jisté míry odráží jejich skutečný život.
  • Kameraman Christian Berger uvedl, že ve filmu U moře (2015) bude používat převážně přirozené světlo, a to pomocí systému Cine Reflect Lighting System (CRLS), který vyvinul společně s Christianem Bartenbachem, rakouským průkopníkem a odborníkem na inovativní světelná řešení. Osvětlovací systém "CRLS" usměrňuje stávající světlo pomocí řady reflektorů, které vytvářejí přirozenější osvětlení a zároveň méně rušivé pracovní prostředí: "Pro režiséra a herce to mění způsob práce na place a v tomto filmu to umocňuje dobovou a atmosférickou atmosféru." Berger použil a zdokonalil "CRLS" již v některých svých předchozích pracích, včetně na Oscara nominované kamery k filmu Michaela Hanekeho Bílá stuha (2009).
  • Angelina Jolie a Brad Pitt spolu poprvé po deseti letech hrají v celovečerním filmu. Předtím spolu hráli jako manželský pár v kasovně úspěšném filmu Pan a paní Smithovi (2005).
  • Natáčelo se výhradně na malém ostrově Gozo, který je součástí středomořské Malty.
  • Jedná se o první a poslední film, ve kterém je Angelina Jolie uvedena jako "Angelina Jolie Pitt".
  • Natáčení probíhalo během líbánek Brada Pitta a Angeliny Jolie.
  • Angelina Jolie má po celém těle více než tucet tetování, místo aby je zakryla make-upem, byla většina z nich odstraněna v postprodukci pomocí digitálních optických a vizuálních efektů CGI.
  • Režisérka a scenáristka Angelina Jolie o dobovém prostředí: "Rozhodla jsem se zasadit děj filmu "U moře" (2015) do sedmdesátých let minulého století nejen proto, že je to doba barvitá a lákavá, ale také proto, že se tak zbavíme mnoha rušivých prvků současného života a můžeme se soustředit na emoce, které postavy na své cestě prožívají."