Saving Christmas

15%

Zajímavosti 9

  • Během úvodního monologu Kirka Camerona je jeho šálek (který má být plný horké čokolády) očividně prázdný.
  • Na Razzie Awards 2015 tento film porazil film Nicolase Napospas osudu (2014) ve všech kategoriích, na které byl nominován (nejhorší film, nejhorší herec a nejhorší scénář). Je zvláštní, že Kirk Cameron, který v tomto filmu hraje, se objevil v dříve natočené verzi filmu Left Behind (2000), která byla v roce 2000 vydána přímo na video.
  • Všeobecně je považován za jeden z nejhorších filmů, které kdy byly natočeny.
  • Na jednom místě Kirk tvrdí, že Ježíš je "nositelem světla". V latině se nositel světla nazývá Lucifer.
  • Byl prvním filmem s vánoční tematikou, který získal cenu Razzie za nejhorší film, ačkoli nebyl prvním svátečním filmem, který byl nominován.
  • Většina Kirkových výkladů o původu různých tradičních Vánoc, které byly původně zaměřeny na Krista, je historicky nesprávná. Většina vánočních tradic byla převzata z jiných náboženství a jiných oblastí jako způsob, jak snadno překlenout propast během prvních misionářských dosahů do zemí, které se řídily různými zimními uctívacími rituály.
  • Tvůrce VeggieTales (1993) Phil Vischer byl požádán, aby do tohoto filmu vložil úvodní část, ale odmítl.
  • Vysvětlení, proč mudrci darovali kadidlo a myrhu, není podloženo historiky ani religionisty. Nejčastějším vysvětlením je, že v té době a na tom místě byly cenné.
  • Krátce po uvedení filmu do kin v listopadu 2014 reagoval Kirk Cameron na téměř všeobecně negativní recenze filmu prosbou ke svým fanouškům na své stránce na Facebooku. Jeho příspěvek zněl: "Pomozte mi vzít útokem brány Rotten Tomatoes. Všichni, kdo máte rádi 'Zachraňte Vánoce' - běžte ho hned teď ohodnotit na Rotten Tomatoes a pošlete všem kritikům vzkaz, že MY rozhodujeme o tom, jaké filmy chceme, aby naše rodiny viděly. Pokud 2000 z vás (z téměř 2 milionů na této stránce) věnuje minutu hodnocení filmu "Saving Christmas", dodá to filmu obrovskou podporu a uvidí ho tak více lidí! Děkujeme vám za vaši pomoc a podporu při navracení Kristovy radosti do Vánoc!". Následující den se Cameron na Facebooku opět přihlásil, aby prohlásil, že díky jeho prosbě fanouškům a příznivcům se hodnocení filmu zvýšilo na 94 %. Výzva k manipulaci s hlasy však rozzlobila některé fanoušky filmu, kteří na serveru Rotten Tomatoes zanechali negativní hodnocení (aktuální hodnocení filmu Saving Christmas je 0 %). Cameron později z negativních reakcí obvinil "nenávistníky, pohany a ateisty" a také prohlásil, že existuje "ateistické spiknutí" s cílem film zničit, které se údajně vylíhlo na Redditu.