Půlnoční dítě

61%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 455 bodů
8
Snímek přináší již mnohokrát použitou dějovou šablonu a tak nějak velmi připomíná hlavně tvorbu Stevena Spielberga. Nebo jsem jediný, kdo vidí v první polovině přímou souvislost se superhrdiny a v polovině druhé například s E.T. mimozemšťanem či Setkáním třetího druhu? Nejdříve to vypadá, že se jedná jen o obyčejného chlapce s nadpřirozenými vlastnostmi a zpočátku nelze vydedukovat, jestli ho ti v autě unášejí nebo zachraňují, ale když se náhle ukáže, že ho chce vláda za pomocí různých bezpečnostních složek chytit, dostává se vše pomalu do zcela jiných souvislostí a rázem přijde odhalení, co je ten chlapec opravdu vlastně zač. Hlavní dějová linka je tak v podstatě road movie, kdy se divák postupně vše patřičně dozvídá. O velké drama nebo mohutný tlak na city se ale nejedná. Vše plyne volně a to za použití k tomuto žánru velice povedené hudby. Jedná se tedy o nádherné alternativní sci-fi kombinované s příběhem rodičů mající srdce k chlapci s touhou mu pomoci za každou cenu. Geniální filmový příběh pro milovníky sci-fi.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Nejen podle plakátu šlo tušit podobnost s Take Shelter. Nichols natočil zase podobné tíživé psychodrama naroubované na atmosféru "něčeho se blížícího", ale zatímco napoprvé mu to u mě ještě zlehka vyšlo, teď už jsem se tou nudou kousal častěji. Příště bych raději něco z ranku "Mud".
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Půlnoční dítě není typický mainstream a chápu Nicholse, že měl velké nutkání od dohody z Warnery cuknout a přejít k nezávislému financování. Přesto je to snímek pozoruhodný a jsem velmi rád, že i když se nakonec vyhnul českým kinům našel si cestu, alespoň na trh s nosiči a do streamovacích služeb. Pokud máte rádi Starmana nebo Blízká setkání třetího druhu, popřípadě se vám líbily předešlé filmy Jeffa Nicholse, nenechte si tuto filmovou lahůdku ujít.
nathan-grave
43 bodů
5.5
Jeffa Nicholse řadím mezi moje oblíbené nezávislé režiséry, na jeho čistokrevné sci-fi jsem se těšil pěknou řádku let. Určitě každý z nás chtěl někdy být něčím vyjímečný, mít nějakou schopnost... Tak přesně takový je i Alton, bohužel to je to jediné, co o něm lze říci. Všechny filmy od Jeffa se vyznačují silnými a hlavně uvěřitelnými postavami, zde tomu tak bohužel není. Jak už jsem znímil, Alton je prostě jen kluk co má schopnost a to je všechno. Člověk by čekal něco více, např. jak svojí schopnost používá, jak zjistil její přítomnost, jaké jsou její důsledky a v neposlední řadě jestli má vůbec nějakou osobnost... Alton funguje pouze jako prostředek zápletky "musíme se dostat z bodu A do B". Kdyby převáželi kartónový výstřižek postavy a místo očí dali svítící diody, vyšlo by to asi na stejno. Kdyby byl takhle vykreslen jenom Alton, pochopil bych to tak, že je to prostě jenom antisociální podivím, ale tímhle způsobem tam (ne)fungují i ostatní postavy. Jsou nezajímavé, nudné a po skončení filmu si na ně nikdy nevzpomenete. A to tam hraje můj oblíbenec a dvorní herec Jeffa Michael Shannon. On samozřejmě odvedl opět solidní výkon, ale čekal snad někdo něco jiného? Kirsten Dunst taky hraje jak umí, s ní žádný problém nemám, v hloubi duše však doufám, že je takhle jenom namaskovaná... Pamatuju si jak byla super sexy v Eternal Sunshine of the Spotless Mind a to nejen při skákaní v kalhotkách po posteli. Za těch pár let se přece nemohla takhle změnit. Film po slabých postavách nezachraňuje ani příběh, který je nápaditý asi jako jednotlivé díly Ulice a už před půlkou se dá odhadnout konec. Dvě věci ale musím pochválit. Hudba je naprosto úžasná a perfektně dokresluje atmosféru a dění v obraze. A pak úvodní scéna. Tu považuji za jednu z nejlepších co jsem poslední dobou viděl, byl jsem z ní tak ohromen, že jsem nebyl chopnej se ani hnout. Tošku připomene tu z Drive. Napětí, hudba, visuál všechno vám hraje na struny v těle jako hudebník v tranzu. Celkové hodnocení: špagety aglio olio