Violette

65%
Violette

Francouzský režisér, scénárista a herec Martin Provost se zapsal do hlubšího povědomí diváků svým v pořadí třetím filmem Séraphine. Příběh nevinné, čisté a upřímné dívky, která se díky svému výjimečnému talentu dostane do víru „velkého světa“, který ji pomalu ale jistě začne pohlcovat, je až znepokojivým odrazem života Violette Leducové. Jakoby Séraphine a Violette byly sestry.

 Violette Leducová se narodila na počátku minulého století jako nemanželské dítě. Dívka, která celé dětství trpěla nízkým sebevědomím, se utíkala do světa literatury, který jí skýtal jistou útěchu a možnost seberealizace. V poválečném Saint-Germaindes-Prés potkává Violette Simone de Beauviorovou, slavnou spisovatelku a feministickou ikonu, ke které Violette zahoří, žel, neopětovanou láskou. Nicméně díky Simone a podpoře Maurice Sachse se z nemilované a přehlížené dívky stává uznávaná a obdivovaná spisovatelka, jež ovlivnila další generace autorů. Violettina autobiografie La Bâtarde (1964) se pak stala doslova bestsellerem. (Film Europe)

 

 




evismaior
evismaior
4 254 bodů
8
Je zvláštní, že se člověk s osobností tak zajímavou, jako Violette Leduc, setká až v čirou náhodou navštíveném filmu. Dlouho na mě žádný životopisný snímek tak nezapůsobil. Divák vycítí, že se toho v životě této autorky přihodilo mnohem víc, ale to, co tvůrci vybrali, výborně vykresluje její charakter, pocity, problémy a zejména neustálý vnitřní boj i zápolení s vnějšími ženám a jejich otevřené tvorbě nepříznivě nakloněnými okolnostmi, což se jí podařilo vtělit do knih. Její postava zaznamenává v průběhu let vývoj, který je filmaři podán naprosto logicky a s obdivuhodnou kontinuitou, kterou nenarušují ani občasné skoky dopředu v čase. Vztah Violette Leduc a Simone de Beauvoir pro mě bude ještě dlouho představovat jeden z nejsilněji natočených psychologických vztahů vůbec.

Dodatečné informace

Původní název:
Violette (více)
  • Belgie Violette
Premiéra v ČR:
26. 2. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Belgie, Francie
Ocenění:
Žádná ocenění