Mechanik zabiják: Vzkříšení

60%

Zajímavosti 38

  • Bishop se o svá vinylová alba zjevně velmi dobře stará, používá svorku pro stabilitu a hadřík na prach (hned první scéna). Přesto když desku vyndá z alba, dotýká se drážek prsty, což by audiofil nikdy neudělal. Ti manipulují s deskou za středovou etiketu a za samotný okraj, aby se do drážek nedostaly oleje z prstů.
  • Když vězeňští dozorci v Penangu mluví rodným jazykem, můžete slyšet, že ve skutečnosti mluví indonésky, a ne malajsky.
  • Na konci filmu je Gina zachráněna ihned po útěku z jachty. Poté je zobrazena, jak ji nakládají do sanitky v docích, zatímco se vykládají i trosky jachty. Pokud její zachránce nebloudil po oceánu mnoho hodin, ne-li dní, není možné, aby k jachtě byla vyslána záchranná loď, posbírala její kusy a vrátila se do doků ve stejnou dobu jako Gina.
  • Když Crain dává Bishopovi druhou misi, aby zabil Adriana Cooka v Sydney / Austrálii, film ukazuje panorama Sydney. Obrázek je však odrazem skutečnosti: Ve skutečnosti se budova opery v Sydney nachází na levé straně mostu Sydney Harbour Bridge.
  • Bishop (Jason Statham) se setkává s Mei (Michelle Yeoh) na ostrově Koh Yao Yai poblíž Phuketu v zátoce Phang Nga, nikoliv na Koh Lipe, jak se uvádí ve filmu. Koh Lipe se ve skutečnosti nachází daleko na jihu Andamanského moře poblíž ostrova Langkawi v Malajsii.
  • Sovětský památník v Bulharsku se nenachází v blízkosti Varny. Nachází se v horách, asi 300 km od pobřeží.
  • Časový rámec příběhu byl stanoven na období mimo sezónu potápění v Andamanském moři, což je od poloviny května do konce července, ale Bishop je vidět, jak čte noviny v Sydney, které byly vydány 1. prosince 2014.
  • Jachta Crain's se nachází v australském Sydney a náhle se teleportuje do bulharské Varny. Ve skutečnosti by tato vzdálenost trvala několik měsíců.
  • Když dostává instrukce pro práci v Sydney, je mu řečeno: "V centru Sydney, na vrcholu 58patrové výškové budovy...", ale když si Crain poslechne následný článek ve zprávách, stojí v něm: "Miliardář Adrian Cook se zřítil ze 76. patra ....". Jak budova najednou získala dalších 18 pater?
  • Zatímco Bishop studuje Maxe Adamse na svém počítači, objeví se v jednom záznamu podrobná informace o útěku Riaha Craina z věznice Folsom, ale jeho jméno je napsáno dvakrát jako Riah Crane.
  • V čase 23:10 Bishop upozorňuje na loď na vodě, která je pozoruje. Gina se ptá: "Kde?" Bishop odpoví: "Dva muži ve člunu Zodiac na oceánu." V záběru, kde je zahlédne dalekohledem ve 22:40, jsou v člunu tři lidé, což je člun se sklolaminátovým trupem, nikoliv Zodiac. Zodiac je polotuhý nafukovací člun.
  • Během obléhání jachty vystřelí Bishop z pistole asi 34krát, než mu dojdou náboje. Kapacita jeho pistole Beretta 92FS je 15 nábojů.
  • Když se Bishop a Gina v chatce líbají, oba si předtím, než si lehnou na postel, sundají trička. Poté, co si lehnou na postel a pokračují v líbaní a válení, se na něj ona převalí. Těsně předtím, než se sekvence ztratí do černé a skončí, přepnou na záběr, kde má Bishop košili zpět na těle.
  • Propagační plakát ke třetímu dílu se objevil na filmovém festivalu v Cannes 2018.
  • Pravděpodobně jen náhodou se ve filmu objevuje několik sekvencí, které připomínají sérii o Jamesi Bondovi z éry Rogera Moora: je tu akční sekvence, v níž se Jason Statham ocitá na střeše lanovky na Sugarloaf Mountain v Riu, stejně jako ve filmu Moonraker (1979); úvodní záběr na stejné exotické ostrovy v Thajsku, kde měl Scaramanga svůj úkryt ve filmu Muž se zlatou zbraní (1974); a je tu přestřelka v ponorce i vodní únikový modul stejně jako ve filmu Špion, který mě miloval (1977).
  • Vinyl, který Bishop položí na gramofon ve filmu Resurrection, je Black Pistol Fire od stejnojmenné skupiny, skladba 2 na albu je "Suffocation Blues", která zazní na začátku filmu.
  • Debutový americký divadelní film německého režiséra Dennise Gansela.
  • Jméno supervelké superjachty padoucha Riaha Craina (Sam Hazeldine), která měla vlastní vrtulníkovou plošinu, znělo "SuRi" nebo "Suri" z přístavu Bikini, MI - druhé jmenované odkazuje na atol Bikini na Marshallových ostrovech, oba se nacházejí v severní části Tichého oceánu.
  • Jason Statham řekl o akčních scénách filmu: "Mnoho bojových scén bylo velmi zapamatovatelných. Budovy (v nichž se natáčelo) byly mistrovskými díly architektury a pod vodou jsme dělali spoustu skvělých kaskadérských kousků s potápěčskou výstrojí."
  • Podle přidruženého dokumentu The Malaysian Prison (2016) se ve skutečné opuštěné věznici Chanthabur v Thajsku, která byla předobrazem malajsijské věznice s vysokou ostrahou Penjara Kaedah, konaly buddhistické modlitby a předčítání modliteb, protože štáb tvrdil, že v prázdné věznici straší duchové.
  • Filmové studio v thajském Bangkoku bylo místem, kde se odehrávala úvodní scéna filmu, velkolepá bojová scéna v kavárně na vrcholu hory Sugar Loaf v brazilském Riu De Janeiru. Na zvukové scéně byla vytvořena pečlivá rekonstrukce skutečného místa s exteriéry, které se měly natáčet na skutečném místě v Brazílii později.
  • "Památník Buzludzha (viděný ve filmu)", jak uvádí webová stránka Wikipedie, "byl na vrcholu postaven bulharským komunistickým režimem na památku událostí z roku 1891, kdy se v oblasti tajně shromáždili socialisté pod vedením Dimitara Blagoeva, aby vytvořili organizované socialistické hnutí a založili Bulharskou sociálně demokratickou stranu, předchůdkyni Bulharské komunistické strany. Památník byl otevřen v roce 1981. Bulharská vláda jej již neudržuje a památník upadl v zapomnění. Budova je příkladem brutalistního architektonického stylu, který je běžný pro mnoho státem postavených komunistických budov. Architektem byl Guйorguy Stoilov."
  • Snímek se natáčel na čtyřech kontinentech a v šesti zemích: Oceánie (Austrálie), Evropa (Bulharsko), Jižní Amerika (Brazílie) a Asie (Kambodža, Thajsko, Malajsie).
  • Když Bishop položí krabičku cigaret, žvýkačky a plechovku s repelentem proti žralokům na kontrolní stanoviště ve vězení, plechovka se mezi záběry přesune z levé strany dozorcovy knihy na pravou a zase zpět. Je zvláštní, že strážný si prohlíží cigarety a žvýkačky, ale plechovky se nikdy nedotkne ani ji neotevře.
  • Když Gina nastupuje na jachtu v helikoptéře, slyšíme, jak se rotor otáčí dolů, zatímco stacionární lopatky kmitají nahoru a dolů, zatímco ochranka vystupují.
  • Poté, co Bishop vede videohovor s Ginou po své první vraždě pro Craina, sundá Crain Gině ze zápěstí pouta. V krátkém záběru těsně před videohovorem však Gina pouta nemá. Ruce měla na obou stranách, nikoli spoutané k sobě.
  • Když Jessica Alba přichází na pláž, má řeznou ránu na levé spodní straně rtu. Rána se objeví a zmizí. Když leží na pláži v plavkách, chybí, ale když oba dorazí do klubovny, je zase zpátky.
  • Režisér Dennis Gansel doufá, že tímto pokračováním filmu Mechanik zabiják (2011) vytvoří filmovou sérii "Mechanik" s cílem natočit další pokračování.
  • Z hlediska hereckého výkonu Jason Statham vnímá akční sekvence v Mechanikovi jako vyústění toho, kdo je Arthur Bishop jako postava. Statham k tomu řekl: "Musíte to udělat tak, aby to vypadalo vynalézavě a chytře, protože Bishop je člověk, který zpracovává věci za pochodu. Snažíme se, aby to vypadalo, že improvizuje s místem, které ho obklopuje, což je někdy dost obtížné." Statham říká, že náročné je také zachovat autentičnost akce: "Snažíme se, aby to bylo realistické a zároveň to nebylo přehnané. Při všech těch různých akcích, které děláme, a bez ohledu na to, na jakém místě se odehrávají, se chceme snažit zachovat prvek realističnosti. Pak je tu otázka bezpečnosti a boje s přírodními živly. To je jeden z nejtěžších aspektů natáčení akčních filmů."
  • Závěrečná věta postavy Tommyho Lee Jonese, v níž říká "Bang! Jsi mrtvý", pronese také postava Williama Strannixe ve filmu Přepadení v Pacifiku (1992), kterou Jones rovněž ztvárnil.
  • Třetí v pořadí Tommy Lee Jones se ve filmu objeví až po 1 hodině a 11 minutách.
  • Když se Gina poprvé objeví a žádá o lékařské potřeby, má na hřbetu levé ruky modřiny. Později téže noci po záchraně Mei přistupuje ke Gině, aby jí ošetřila zranění na pravé straně zad. Jsou zřetelně vidět velké stopy po modřinách. Následující den je Gina na pláži v bikinách a nikde nejsou vidět žádné stopy po modřinách.
  • Malajská ostrovní věznice s vysokou ostrahou v Malajsii se jmenovala "Penjara Kaedah". Scény zde byly natáčeny v opuštěném skutečném vězení v Thajsku, které se jmenuje Chanthabur Prison.
  • Jessica Alba i Sam Hazeldine podstoupili v rámci příprav na akční scény rozsáhlý fyzický trénink. "Dělal jsem to jednoduše proto, že jsem nechtěl, aby to vypadalo směšně, že budu stát proti Jasonovi v boji," smál se Hazeldine. Alba pokračoval slovy: "Během let jsem absolvoval výcvik v mnoha různých bojových uměních, když jsem dělal akční scény pro televizní seriál (Černý anděl (2000)), ale pro tento film jsem si vzal krav maga. Cítila jsem, že to bude mnohem více boj zblízka, mnohem intuitivnější boj. Ve chvílích, kdy vidíte Ginu bránit se a v akci, jsem prostě chtěl, aby to bylo brutální a skutečné, intenzivní a špinavé. Myslím, že se nám to podařilo, zejména když akci natáčel Vic (Armstrong)." Režisér druhé jednotky Vic Armstrong udělil oběma hercům vysoké hodnocení za jejich nasazení a výsledky, kterých na plátně dosáhli. "Kdyby Jessica nebyla tak dobrá herečka, byla by z ní skvělá kaskadérka," poznamenal Armstrong. "Má přirozenou schopnost dát ránu, reagovat, přijmout úder a dopadnout na zem. Její schopnosti a nadšení mě naprosto ohromily."
  • Jason Statham řekl, že Thajsko je "úžasné místo pro práci. Nejpříjemnější lidé, se kterými můžete pracovat. Strávili jsme tam většinu času a díky jejich vřelosti a štědrosti jsme si užili úžasné chvíle a navíc nám poskytli tak krásné kulisy."
  • S mezinárodními tržbami přes 125 milionů dolarů si toto pokračování vedlo lépe než jeho předchůdce.
  • Jason Statham nachází velkou odměnu v tom, že si kaskadérské kousky dělá sám. Řekl: "Je to něco, co dělám už od svého prvního akčního filmu Kurýr (2002), kdy jsem se chopil otěží a zašpinil si ruce ve světě akčních filmů. Jako dítě jsem měl spoustu zkušeností s různými druhy bojových umění, gymnastiky a sportů, a to vám může dát při natáčení takovýchto sekvencí opravdu výhodu."
  • Mechanik zabiják (2011) nebyl velkým hitem, a tak bylo pokračování financováno samostatně. Jason Statham uvedl, že po vedlejších rolích ve filmech Expendables: Postradatelní 3 (2014), Rychle a zběsile 7 (2015) a Špión (2015) chtěl svým fanouškům opět nabídnout hlavní roli v žánru, který od něj očekávají.