Macbeth

63%
Macbeth

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci.

Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)




Recenze: Macbeth

Kinobox.cz
50%

Film používá původní Shakespearův slovník, ale text je oproti hře značně prokrácen. Takže zatímco ve hře není problém, když vám sem tam nějaký verš unikne, při filmu se musíte pekelně soustředit a ze všech sil se neustále snažit o překlad dialogů do nějaké srozumitelné řeči, protože každá věta je důležitá. V reálném čase. Což mi ne vždycky šlo.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
6
Nemůže to zajímat ani ty, kteří Macbetha znají, protože se budou nudit, ani ty, kteří ho neznají, protože se nebudou orientovat. Upřímně řečeno si myslím, že podobně pojaté adaptace už jsou přežité a zbytečné.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
0
Ať už jdou do prdele všichni ti ortodoxní uctívači Williama Shakespeara. Když to všechno chtěj točit postaru, ať s tím jdou raději někam do knihovníkovy prdele. Je mi líto všech těch režisérů a herců, kteří si myslí, že dělat něco od Shakespeara je pocta. Pocta by to v dnešní době byla v případě, že by se nedrželi podělanejch zažitejch představ, že forma musí být zachována v podobě, v jaké se hrála tenkrát. Proč v tak mnoha případech forma kurví obsah, kterej vlastně není špatnej a opravdu je nadčasovej a mohl by být i pěkně srozumitelnej, aby se na to dalo aspoň koukat. Ale už jen ty dialogy a shakespearovská mluva z toho pro mě dělá sračku. Navíc strašně vážnou sračku - dramatická ponurá hudba, zasmušilé obličeje, tragickej děj s prvky mystična. Tohle ať si nechaj do klubu sebevrahů, těm by se to možná líbilo. Mě jen mrzí, že se do toho nechal ukecat Michael Fassbender (doslova bych řekl, že se vesral do sračky), kterého mám v oblibě a poslední dobou od něj zažívám samé zklamání. PS: nikdy jsem nevěděl, o čem přesně ten Macbeth vlastně je - jen jsem měl tucha, že to je tragédie o jednom bláznivém tyranovi. Přesně to to je - líbila se mi ta psychologie hlavní postavy a jeho duševní pochody a námět tudíž má něco do sebe... Kdyby nám to jen necpali takhle idiotsky, ale normálně lidsky...
hanys_
hanys_
18 781 bodů
4
Ta temná forma by mě docela brala, jenže já mám s těmi veršovanými filmy dost problém. Nesedl mi už kdysi oslavovaný Romeo od Luhrmanna a nevím proč jsem čekal, že tohle bude lepší. Jednoduchý ale zajímavý příběh (na to jak je starý), ale ta dialogová forma ke smrti nudí. Ale jsem rád, že jsem dohnal aspoň takhle kdysi povinnou četbu.

Dodatečné informace

Původní název:
Macbeth (více)
  • Francie Macbeth
Premiéra v ČR:
5. 11. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Francie, USA, Velká Británie
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
16,32 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné