Macbeth

64%
Macbeth

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci.

Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)




Recenze: Macbeth

Kinobox.cz
50%

Film používá původní Shakespearův slovník, ale text je oproti hře značně prokrácen. Takže zatímco ve hře není problém, když vám sem tam nějaký verš unikne, při filmu se musíte pekelně soustředit a ze všech sil se neustále snažit o překlad dialogů do nějaké srozumitelné řeči, protože každá věta je důležitá. V reálném čase. Což mi ne vždycky šlo.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nemůže to zajímat ani ty, kteří Macbetha znají, protože se budou nudit, ani ty, kteří ho neznají, protože se nebudou orientovat. Upřímně řečeno si myslím, že podobně pojaté adaptace už jsou přežité a zbytečné.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ta temná forma by mě docela brala, jenže já mám s těmi veršovanými filmy dost problém. Nesedl mi už kdysi oslavovaný Romeo od Luhrmanna a nevím proč jsem čekal, že tohle bude lepší. Jednoduchý ale zajímavý příběh (na to jak je starý), ale ta dialogová forma ke smrti nudí. Ale jsem rád, že jsem dohnal aspoň takhle kdysi povinnou četbu.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7.5
Nebýt té kratší stopáže, která do jisté míry poškodila uvěřitelnost a vývoj charakterů a taky sem tam způsobovala ne úplně plynulou návaznost scén, mohl to být jeden z filmů roku. Protože jinak je tato adaptace sice díky přesnému citování Shakespeara hůře stravitelným, ale stále aktuálním a obsahem i formou atmosférickým a audiovizuálním uměním, kombinujícím drsné středověké mocenské intriky s nádhernými skotskými scenériemi, výborné herecké výkony s perfektně fungující kamerou, hudbou i střihem, divadelnost a lyričnost se syrovou výpovědí o rozpadu mysli a pomíjivosti moci. Pomalé, tíživé a věky lehce přesahující až do dnešních dnů. Téměř každý obraz hodný zarámování, Fassbender a Cottillard (kterou normálně nemám příliš v lásce) excelující v každém hnutí obličejového svalu, v každé replice.

Dodatečné informace

Původní název:
Macbeth (více)
  • Francie Macbeth
Premiéra v ČR:
5. 11. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Francie, USA, Velká Británie
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
16,32 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění