Hlava-Ruce-Srdce

49%

Články 5

Gabriela Míčová: „Soška Českého lva mě překvapila. Nečekala jsem to.“
Téma19. 3. 2013
Gabriela Míčová: „Soška Českého lva mě překvapila. Nečekala jsem to.“

Při vyhlašování Českého lva za rok 2012 leckdo čekal další vítězství herečky Anny Geislerové. Ta ale svou pětičlennou lví rodinku nerozšířila. První křišťálovou sošku totiž získala Gabriela Míčová. Především divadelní herečka se představila ve větší filmové roli díky snímku Odpad město smrt poprvé. A hned si za svůj výstup vysloužila ocenění za hlavní ženský herecký výkon. Nejen to byl důvod, proč se sympatickou ženou vést rozhovor.

Hledá se nejlepší látka pro český film, ve výběru je na osmdesát textů
Téma6. 11. 2011
Hledá se nejlepší látka pro český film, ve výběru je na osmdesát textů

Celkem osmdesát tvůrců, kteří by rádi viděli na plátně film podle svého námětu či scénáře, se přihlásilo do druhého kola 6. ročníku soutěže Filmové nadace RWE & Barrandov Studio. Jsou mezi nimi i ostřílení autoři.

Jaroslav Plesl: „Nechtěl bych nic obelhat.“
Téma12. 5. 2011
Jaroslav Plesl: „Nechtěl bych nic obelhat.“

Jaroslav Plesl momentálně patří k nejvyhledávanějším filmovým hercům u nás. A také nejzajímavějším! Hrál samolibého Patku v Grandhotelu, zadumaného Šachistu v Pravidlech lži, sobeckého manžela Mirka v Zoufalcích, svéhlavého mistra světa ve vábení jelenů Frantu v Mužích v říji, okultismu propadlého Badonyiho ve filmu Hlava-ruce-srdce a také vlastním egem těžce zmítaného režiséra v road movie Největší z Čechů, což byla role, která mu vynesla nominaci na Českého lva. S Bohdanem Slámou momentálně natáčí film Čtyři slunce, v němž hraje pankáčsky založeného otce dvou dětí Fogiho.

Recenze: Odcházení
Recenze23. 3. 2011
Recenze: Odcházení

Svět se naučil chodit do kina na přímé přenosy oper, letos se podobnou cestou hodlá vydat i tenis díky Wimbledonu, takže proč nezajít do kina i na divadlo? Debut čtyřiasedmdesátiletého exprezidenta Václava Havla je v tomto směru ideální příležitostí. Filmový fanoušek nejspíš bude zaskočen statičností, použitými výrazovými prostředky i hereckými výkony často na samé hranici karikatury, milovník divadla by všechno tohle ale mohl ocenit.

Natočí Nikita Michalkov Hubačův scénář?
Filmy3. 2. 2011
Natočí Nikita Michalkov Hubačův scénář?

Filmová nadace RWE & Barrandov Studio v jubilejní desáté uzávěrce své soutěže o nejlepší scénáře a náměty rozdělila mezi vítězné autory bezmála půl milionu korun. Po sto dvaceti tisících korunách získali Roman Kozák za scénář k filmu Rodinný kruh, který má být analýzou sociálních vztahů současné rodiny, a Evita Naušová za Mamáju, což je působivý vhled do drogové tématiky očima matky postižené.