Barton Fink

75%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Původně to vypadalo na drama z prostředí hollywoodských scénáristů, v polovině se to zlomilo na mysteriózní drama s troškou psychohrátek s divákem. Je to hlavně krásná filmařina po technické stránce, skvělá kamera, která vykouzlí jedinečnou atmosféry, detaily.. závěr je pro oko fenomenální.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
10
Coeny jsem měl dlouho za přeceňované, ale poslední dva filmy, co jsem od nich viděl, mě přesvědčují, že přeceňované je leda to nejprovařenější. Ty u nás míň frekventované kousky jsou očividně klasa a už se těším na další.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Symbolické zápasení vyprázdněné narace s výrazným stylem, které nám ale v součtu nic moc neřekne a zůstane jen u metodického rozjímání o nesnesitelné lehkosti tvůrčího (ne)bytí. Herecky precizní (především další ikonická vedlejší role pro Johna Goodmana), vizuálně skutečně nápadité a místy až kafkovsky atmosférické, ale v první půli až šíleně rozvleklé, neposkytující žádná vodítka k tomu, abychom se snažili prožít zvláštní příběh hlavní postavy s upřímným zaujetím a střízlivou pozorností. Obdivuji sice výrazovou poetiku bratří Coenů, ale Barton Fink je na jejich poměry nebývale zapomenutelný snímek, ačkoli posledních dvacet minut naopak tvoří jejich nesmrtelné opus magnum.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
3
Vzpírá se to jasným interpretacím a chce to být poněkud bizardní... Je to však poněkud utahané a míň bizardní (co se týče kvantity i kvality), než by filmu bylo ku prospěchu. Nedivím se, že film nevydělal a dnes se o něm skoro nemluví. Coeni měli přidat na tempu a ušetřený čas investovat do lepšího prokreslení témat, aby film nebyl tak nejasný. Ta nejasnost není vykupována dostatečným množstvím absurdit a hutností atmosféry, jako je tomu v Eraserhead. K dokonalosti jsou tyto aspekty vyváženy ve filmu Beau is Afraid. Coenům se to moc nepovedlo. Přitom mám rád Goodmana a tematicky mi je film blízký.
zozemir
1 805 bodů
8
Slušný nástup, po začátku jsem měl takové tušení, že to bude nejspíš pecka film. V půlce filmu se tušení začalo vytrácet, ale díky povedenému konci se vyplnilo. Po zhlédnutí filmu se v mé hlavě začalo vytvářet více otázek než odpovědí a až po přečtení obsahu a několika zdejších komentářů, si dokáži na pár z nich odpovědět. Coenovi bratři mi vždy bavili a je tomu tak i v případě Bartona Finka.
voleman
voleman
927 bodů
8.5
Dlouho jsem se rozhodoval jestli tomuhle filmu dát čtyři nebo pět hvězd, nakonec dávám slabích pět, a to hlavně za skvělou Coenovskou režii a za dva hlavní herce, kteří byli opravdu vynikající. Vynikající atmosféra v hotelu pozvedla tenhle film taky o trochu víš. Film je ovšem chvílemi trošičku nudný, a to jinak všem kladům na tomhle filmu ubližuje. Stále jde ovšem o velmi nadprůměrný film, který se vidět určitě vyplatí. Coeni mají ovšem i lepší filmy. 85%